Dacă ți-e dor de o excursie la munte sau pur și simplu de mai mult timp petrecut în natură, noi îți recomandăm să vizitezi Platoul Bucegi. Platoul Bucegi reprezintă un podiș înalt, aflat la o altitudine de aproximativ 2400 de metri și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice montane de la noi din țară.
Pe lângă numeroasele beneficii energetice pe care se spune că locul le are, turiștii sunt atrași și de peisajele spectaculoase, de monumentele impresionante din zonă și de aerul rece, curat, de la înălțime.
Pentru a ajunge pe Platou, există mai multe variante, în funcție de disponibilitatea ta. De exemplu, poți lua telecabina din Bușteni – este cea mai rapidă variantă, în teorie, asta dacă reușești să eviți cozile mari care se formează în general. Dacă vrei să eviți orele de așteptare din Bușteni, însă îți dorești totuși să mergi cu telecabina, mai există varianta de a merge cu mașina până la Hotel Peștera, iar de acolo să iei telecabina din zonă.
Poți opta și pentru drumul cu mașina pe Transbucegi, aproape de Piatra Arsă, iar apoi pornești într-o drumeție de dificultate ușoară spre medie, pe alocuri, într-un cadru natural superb. Sau, pentru cei mai aventuroși și cu chef de drumeții, există și posibilitatea de a porni pe jos, din Bușteni sau Sinaia, până sus la Babele. Ia în calcul, totuși, că diferența de nivel este foarte mare și trebuie să fii pregătit pentru un astfel de traseu, mai ales din punct de vedere fizic.
Odată ajuns acolo, însă, tot efortul tău va fi răsplătit, căci peisajele sunt spectaculoase, iar pentru și mai multă motivație, am pregătit pentru tine o listă cu obiectivele turistice pe care le vei descoperi în zonă.
Babele și Sfinxul
Babele și Sfinxul reprezintă un punct cheie pentru multe trasee montane ce pornesc de pe Platou. Cele două monumente s-au format în urma eroziunii cauzate de apă, vânt și gheață, însă, de-a lungul timpului, s-au creat multe legende și teorii despre apariția acestora. Închipuirea de om a Sfinxului sau forma distinctă a Babelor au stârnit bineînțeles, curiozități în rândul turiștilor din toată lumea și, anual, cele două obiective atrag un număr semnificativ de turiști, mai ales că orașele de la poalele Platoului se află la doar 2 ore de București.
Poți ajunge la Babele ori cu telecabina, ori alegând trasee montane de dificultate ușoară sau medie, în funcție de locul din care pornești.
Crucea Eroilor Neamului
Dacă vrei să pleci într-o drumeție chiar de la Babele, poți parcurge un traseu de aproximativ două ore până la celebra Cruce de pe Caraiman, pe care, cu siguranță, ai văzut-o de multe ori în drumurile tale către Bușteni, Sinaia sau alte stațiuni montane de pe Valea Prahovei.
Crucea se află la 2291 de metri altitudine, având o poziționare unică și spectaculoasă. Construcția din oțel are o înălțime de 39,3 metri și o lățime de 14 metri și a fost realizată la comanda Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Crucea simbolizează memoria zecilor de mii de militari uciși pe Valea Prahovei în Primul Război Mondial.
Vârful Omu
Recunoscut ca fiind cel mai înalt vârf din Munții Bucegi, Vârful omul are 2505 metri și este alegerea multor turiști când vine vorba de trasee montane de pe Platoul Bucegi. Deși traseul este unul cât de cât ușor, este musai să te echipezi corespunzător și să te pregătești temeinic de drum. Ghetele de munte, o geaca impermeabilă și chiar o căciulă, îți vor face drumul mult mai confortabil și plăcut.
Odată ajuns la final de traseu, vei fi întâmpinat de Cabana Vârful Omu și de stația meteorologică cu același nume. Asigură-te că ai baterie la telefon sau camera foto încărcată, căci, priveliștile asupra Platoului sunt spectaculoase și, cu siguranță, vei vrea să le fotografiezi cât pentru un album întreg.
Dacă ești interesat de câteva trasee pe care le poți urma înspre și de pe Platou, ai la dispoziție următoarele opțiuni:
Jepii Mici – Babele – Sfinxul – Cabana Piatra Arsă – Jepii Mari
Acesta este un traseu ușor spre mediu, dificultatea variază de la o porțiune de drum la alta. Este important să fii familiar cu semnalizarea specifică traseelor montane, să ai o minimă experiență pe munte și să te documentezi foarte bine înainte despre condițiile meteo și porțiunile de evitat.
De la Babe și Sfinx, pornești apoi către Cabana Piatra Arsă, aflată tot pe Platou, unde găsești preparate proaspete, calde și delicioase, numai bune pentru a-ți reîncărca bateriile înainte de drumul de întoarcere.
Cu siguranță, traseul îți va oferi o experiență unică prin peisajele superbe, aerul curat și natura abundentă. Mai ales că, dacă ești atent și ai noroc, poți vedea din când în când și vestitele capre negre, cutreierând pe crestele munților.
Telecabina Busteni – Babele – Sfinxul – Crucea Eroilor Neamului – Vf. Omu – Telecabina Busteni
Ca și în cazul primului traseu, este ideal să pornești la drum cât mai de dimineață, pentru a te bucura în tihnă de drum și pentru a-ți lua pauzele de care ai nevoie pe parcursul traseului.
Și, bineînțeles, pentru a evita aglomerația cozilor de la telecabină, punctul de pornire al acestui traseu. Drumul până sus pe Platou este spectaculos cu telecabina, mai ales dacă prinzi o dimineață însorită. După ce îți iei timp pentru a admira Babele și Sfinxul, aproximativ 30 de minute ar trebui să fie suficiente, te poți îndrepta ori către Crucea Eroilor Neamului – un traseu de 2 ore, cum am menționat mai sus, ori către Vârful Omul. Depinde de cât de devreme ajungi pe Platou, de vreme și de condiția ta fizică.
Indiferent de ce traseu alegi să parcurgi, o excursie pe Platoul Bucegi nu te va dezamăgi niciodată, natura oferind peisaje de vis, numai bune de admirat și de fotografiat toată ziua.