Cartea Recordului a devenit, de-a lungul anilor, un reper pentru competiții naționale și internaționale, pentru pasionații de adrenalină sau pentru cei mai creativi și inventivi oameni. Fie că vorbim despre cea mai lungă distanță parcursă sub apă cu o singură respirație, cele mai înalte clădiri din lume sau recordul pentru cea mai mare „trupă” de roboți dansatori, în Cartea Recordurilor se găsesc cele mai amuzante, ingenioase si interesante recorduri…din lume.
Indiferent de vârstă, de statutul social, de naționalitate sau de locul în care trăiești, Cartea Recordurilor este deschisă tuturor, având în vedere și diversitatea recordurilor înregistrate acolo. Ideea unei astfel de cărți i-a venit, în 1951, irlandezului sir Hugh Baver.
Bineînțeles, și România se află pe lista țărilor care au doborât recordul de mai multe ori, începând cu anul 1986. Astfel, dacă te întrebi pentru ce recorduri este cunoscută România, am pregătit mai jos o listă cu cele mai interesante recorduri ale țării noastre.
În 1986, Helmuth Duckadam a apărat consecutiv patru penalty-uri în Finala Cupei Campionilor Europei, fiind o realizare ce a rămas atât în istoria fotbalului românesc, cât și în atenția fotbalului internațional de la acea vreme.
Un alt record foarte simpatic si de care sunt mândri mai ales oltenii este cel realizat de 13.828 de persoane din Slatina, reprezentand cei mai mulți participanți la o horă tradițională. Evenimentul a avut loc cu ocazia sărbătorii naționale a Unirii, sărbătoare ce coincide cu celebrările zilelor municipiului.
Tot pe lista recordurilor frumoase se numără și cea mai lungă scrisoare adresată lui Moș Crăciun. Aceasta a fost realizată în 2008 de către 2110 de elevi brașoveni cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, scrisoarea măsurând 413,8 metri lungime și 37 de metri lățime.
Și, tot în spiritul sărbătorilor, avem și un record de Moș Crăciun, stabilit tot în 2008, când 3939 de moși au dăruit dulciuri copiilor timp de 30 de minute în București. Astfel, un nou record a fost stabilit, cel al celor mai mulți Moși Crăciun care dăruiesc.
În 2007, în Târgoviște, 2600 de persoane au dansat timp de 6 minute pe melodia „Follow the leader”.
Cel mai de succes antrenor din lume, alături de cea mai de succes antrenoare din lume sunt două titluri deținute de, poate, cei mai apreciați români din domeniul sportiv: Octavian Belu, respectiv Mariana Bitang.
În 2007, Octavian Belu a fost desemnat cel mai de succes antrenor din lume, având un palmares de 16 medalii olimpice de aur, dintr-un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene și, mai ales, la Jocurile Olimpice. Alături de partenera sa, Mariana Bitang, a antrenat echipa națională de gimnastică a României.
Și Palatul Parlamentului deține trei recorduri simultane: pentru cea mai mare, cea mai scumpă și cea mai grea clădire administrativă din lume. Mai multe date și curiozități despre această clădire impresionantă, monument al poporului român, am scris si aici.
România a doborât recordul și pentru cea mai mare pictură din lume, realizată de către elevii bucureșteni ai liceului Nicolae Tonitza. Opera de artă, ce reprezintă o grădină cu flori, are o lungime de 3,6 kilometri, iar la realizarea ei au lucrat aproximativ 800 de elevi.
Acestea fiind spuse, România este cu adevărat o țară demnă de Cartea Recordurilor. Vara aceasta, pornește într-un tur al țării și descoperă toate poveștile și locurile minunate pe care le are. Cazarea o găsești, ca de obicei, pe www.travelminit.ro.