Casa Poporului: istorie și curiozități

Photo 46594854 © Leonid AndronovDreamstime.com

Palatul Parlamentului din București este unul dintre cele mai importante monumente construite în perioada comunismului din întreaga lume. Gigantul și controversatul vis concret al unuia dintre cei mai temuți dictatori comuniști – Nicolae Ceaușescu, Palatul Parlamentului este o construcție record mondial cu peste 1.000 de camere. Pentru toți cei interesați de istoria comunismului, o vizită la acest edificiu este obligatorie. 

Situat pe Dealul Arsenalului, foarte aproape de Piața Unirii sau zona Izvor, Palatul Parlamentului sau Casa Poporului este unul dintre punctele culminante ale viziunii megalomane a lui Ceaușescu asupra modului în care ar fi trebuit să se transforme capitala dacă ar fi durat dictatura sa. Capitala trebuia să fie un exemplu al noii societăți pe care voia să o construiască Ceaușescu, cutremurul devastator din 1977 oferindu-i scuza perfectă pentru a sistematiza orașul.

Planurile sale implicau distrugerea Orașului Vechi, deoarece prezența sa era un memento viu al unei perioade istorice pe care regimul voia să le șteargă din memoria colectivă. În general, un sfert din centrul istoric a fost distrus și, fără îndoială, procesul ar fi continuat dacă regimul ar fi durat după 1989.

Relocări masive și cartiere demolate

Zeci de mii de oameni au fost relocați și cartiere întregi din București, inclusiv elegantul Uranus, au fost distruse, precum și monumente vechi de sute de ani pentru a face loc Palatului Parlamentului și noului Centru Civic. Printre bisericile și mănăstirile demolate s-au numărat și Mănăstirea din Văcărești din secolul al XVIII-lea și Biserica Sfântul Spiridon din secolul al XVII-lea.

Recorduri mondiale și fapte cheie

Photo 97472449 © Datsenko MarinaDreamstime.com

Cu o suprafață de 365.000 de metri pătrați, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon. Construcția are, de asemenea, al treilea volum ca mărime (2.550.000 de metri cubi) după Clădirea Adunării Rachetelor de la Cape Canaveral din Florida și piramida Quetzalcoatl din Mexic.

Pe șantier au lucrat cel puțin 700 de arhitecți împreună cu 20.000 de muncitori. Munca a avut loc în trei schimburi, 24 de ore, în fiecare zi a săptămânii, timp de șapte ani. Amploarea efortului de lucru a fost de neegalat, posibilă doar într-o țară comunistă. Toate materialele, precum și forța de muncă, au fost aduse numai din România.

Legende urbane

Palatul Parlamentului din București este principalul protagonist al multor mituri urbane, de la fantomele muncitorilor morți până la linia secretă de metrou care lega clădirea de aeroport. Dacă este sigur că șantierul a avut partea sa de accidente de muncă fatale, existența liniei de metrou este greu de dovedit.

Ceea ce este aproape sigur este că două canale de apă subterane au fost executate pentru a-i permite lui Ceaușescu să scape în caz de revoluție. În subteran au fost construite și două adăposturi antinucleare. Cu toate acestea, nu este probabil ca această parte a Palatului Parlamentului să fie deschisă pentru vizite în curând.

Legendele urbane spun că Palatul Parlamentului este bântuit de fantome, care apar noaptea pe holurile clădirii, spargând sigiliile, fluierând sau activând sistemele de securitate. Pe baza poveștilor personalului de noapte al clădirii, legendele spun că aceste fantome au început să-și facă simțită prezența în urmă cu aproximativ 10 ani.

Unii au spus că covorul din Sala Unirii a fost făcut dintr-o singură bucată și a fost adus în hol folosind o macara, prin tavan. Alții au spus că a fost scos un zid exterior pentru a-l aduce în hol.