Iașiul este cel mai important centru economic, politic, dar și cultural al Moldovei. Frumusețea sa constă atât în elementele istorice, cât și în aspectul modern al orașului. Poate că tocmai această îmbinare de cultură, istorie și estetic a inspirat de-a lungul timpului unii dintre cei mai mari scriitori români precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir și mulți alții.
Travelminit îți prezintă câteva dintre locurile pe care le regăsești în operele literare, care au dat viață fanteziei celor mai importanți scriitori și poeți:
Palatul Culturii
Palatul Culturii este clădirea simbol a Iașiului. Detaliile sale decorative amintesc de palatele regale ale marilor capitale europene, datorită stilurilor arhitecturale neogotic, romantic și neobaroc care se îmbină armonios. Clădirea este spectaculoasă, atât prin detalii, cât și prin turnul cu ceas central, datorită căruia Palatul Culturii atinge 55 de metri înălțime, fiind cea mai înaltă clădire din oraș. Vitraliile cadranelor ceasului sunt decorate cu cele 12 zodii. Finisajele au fost realizate ulterior Primului Război Mondial, iar din 1955, din Palat de Justiție a fost transformat în Palat de Cultură.
Râpa Galbenă
Esplanada Elisabeta sau Râpa Galbenă, după cum este cunoscută de ieșeni, este unul dintre locurile în care Mihai Eminescu și Veronica Micle își dădeau întâlnire. Romantismul acestui loc amintește de vechea lutărie a orașului, unde se găsea argila galbenă. Deși în trecut izvoarele din parcul Copou dădeau de furcă autorităților și locuitorilor, cauzând alunecări de teren, astăzi, Esplanada Elisabeta este unul dintre cele mai cunoscute și mai admirate locuri de promenadă ale Iașiului.
Parcul Copou
Parcul Copou este unul dintre cele mai frumoase obiective din Iași. Plimbându-te pe aleile parcului poți intra în mintea marilor poeți, admirând elementele care i-au inspirat pe ei. Un tei argintiu bătrân de peste 500 de ani încă ține umbră acestui parc, așa cum i-a ținut și poetului național al României: este vorba despre Teiul lui Eminescu. Tot aici poți admira busturile din bronz ale marilor scriitori, ridicate pe Aleea Junimea, alături de cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constituționale sau Obeliscul cu lei, realizat încă din 1834.
Bojdeuca lui Creangă
Fiind primul muzeu literar din România, Bojdeuca lui Creangă din Iași, după cum singur scriitorul a denumit-o, este locul în care acesta a creat opera Amintiri din Copilărie și celebrele sale povești. Aflat în Ticău, acest muzeu nu este doar o simplă casă memorială, ci o poartă către basme, către un univers minunat, datorită felului în care acestea au fost aduse în realitate prin elemente de decor. Aici ai să întâlnești scene cu celebra capră cu trei iezi sau cu mâțele care se joacă și acum cu motocei. În Bojdeuca lui Ion Creangă încă se păstrează o parte din obiectele folosite de marele scriitor, precum călimara de scris sau ștergătorul de penițe.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Restaurată în forma actuală încă din 1882, Mănăstirea Sfinții 3 Ierarhi din Iași este un ansamblu mănăstiresc (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur) renumit datorită arhitecturii ecleziastice unice în lume prin splendida sa broderie de piatră. De o complexitate absolută arhitectura acestei mănăstiri îmbină elemente caucaziene, bizantine, gotice, baroce, într-o armonie deplină, lucru extrem de greu de realizat. În interior se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Descoperă alături de Travelminit și alte biserici considerate bijuterii arhitecturale ale României.
Dacă încă nu ai apucat să vizitezi unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării, intră pe www.travelminit.ro și rezervă-ți un weekend la Iași.