Îți este dor să te bucuri de natură și să petreci o zi departe de agitația marilor orașe? Dacă da, destinația potrivită pentru tine este Canionul 7 scări, principala atracție pentru amatorii de drumeții ușoare din zona Predeal-Brașov.
Canionul este un defileu ce a fost săpat de râul Șipoaia în calcarele jurasice ale versantului vestic al Munților Piatra Mare. Cheile au o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri. Această diferență se concretizează în 7 trepte ale căderii apei, care s-au format ca urmare a rupturilor de pantă. Treptele au înălțimi de 2,5 metri până la 14 metri. Pereții văii sunt aproape verticali, foarte apropiați și înalți, de peste 50 de metri. Ei continuă să fie șlefuiți de permanenta cădere a apei.
Cum ajungi la Canionul 7 scări
Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, în județul Brașov, România. Accesul principal se face dinspre localitatea Timișu de Jos (Dâmbul Morii), de pe drumul național DN1 (traseu banda galbenă). Dacă alegeți mașina ca mijloc de transport, odată ajunși în Timișu de Jos va trebui să lăsați mașina parcată acolo. Apoi o luați la pas către Cascada şi Canionul 7 scări. Dacă veți urma traseul cu bandă galbenă şi într-o oră veți ajunge la canion.
Accesul se poate face fără echipament specializat, deoarece există un canion cu scări și podețe de fier ce a fost renovat și redeschis în anul 2015. Accesul la traseu se află la 3 minute de Domeniul Dâmbu Morii, locul de unde pornesc majoritatea traseelor în Piatra Mare.
Descoperă și Early Booking pentru vacanța de vară cu reduceri de până la 30% pe Travelminit.ro
Activități în Canionul 7 scări și împrejurimi
Peisajul este unul superb, iar cascadele sunt spectaculoase. Odată parcurse cele şapte trepte, turiştii care au condiţie fizică pot urca pe vârful Piatra Mare. Drumul până la vârf durează între două şi trei ore. Totodată există posibilitatea ca turiștii să coboare cu tiroliana de la canion contra-cost. Prețul coborârii pe traseul cu tiroliene costă 50 de lei.
După vizitarea Canionului se pot realiza și trasee în masivul Piatra Mare:
· Predeal (Cioplea, 1152 m) – Poiana Stanii Pietricica (1417 m) – Varful Piatra Mare (1843 m)- 4-5 h Dificultate traseu: mediu, accesibil tot timpul anului.
· Predeal (Cioplea, 1152 m) – Valea Timisu Sec – Poiana Stanii Pietricica (1417 m) – Cabana Piatra Mare (1630 m)- 4 h Dificultate traseu: mediu; dificil iarna.
· Timișu de Sus (800 m) – Cascada Tamina (1100 m) – Varful Piatra Mare (1843 m) – 4-5 h Dificultate traseu: mediu; inchis iarna pe sectorul Cascada Tamina – Vf. Piatra Mare.
· Dâmbu Morii (700 m) – Canionul „7 Scari” (948 m) – Cabana Piatra Mare (1630 m) – 3-4 h Dificultate traseu: dificil; inchis iarna.
Obiective turistice
Cascada Tamina
Aflată chiar în interiorul Canionului 7 scări, cascada Tamina este, de fapt, o înșiruire de 5 cascade. Frumusețea acestor cascade este chiar mai proeminentă pe timp de iarnă, datorită apei care îngheață și capătă diferite culori (de exemplu, turcoaz sau auriu).
Peștera de Gheață
Denumirea acestei peșteri este dată de temperaturile scăzute din interiorul ei (e rece ca gheața), dar și de apa ce se infiltrează și îngheață. Accesul către peşteră se face de la Cabana Dâmbul Morii pe două drumuri: prin Şirul stâncilor, traseu marcat cu punct roşu, sau prin Canionul Şapte Scări, pe traseul cu bandă galbenă.
Alte obiective turistice din zonă:
· Cabana Postavaru
· Manastirea Caraiman
· Muzeul Etnografic Săcele
· Cheile Râșnoavei
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Foto: dreamstime.com