Nedreptatit cumva de fratii Bucegi, nefiind la fel de mult promovat, Masivul Ciucas dispune de trasee montane de o frumusete aparte, nu foarte grele, dar pline de farmec in orice anotimp. Cei care se incumeta sa le parcurga trebuie sa stie, totusi, ca masivul este brazdat de foarte multe stane, drept pentru care, in timpul verii, vor trebui sa fie atenti la ciobanestii destul de agresivi. Acest inconvenient devine insignifiant in fata peisajelor superbe cu pasuni, paduri de brazi si de fag, brazdate de formatiuni calcaroase vizibile la tot pasul.
Iata cateva dintre cele mai frumoase trasee turistice pe care le puteti parcurge in acest masiv:
Cabana Muntele Rosu (1280m) – Varful Muntele Rosu (1765m) – Varful Gropsoarele (1833m)– Saua Gropsoarele (1663m) – Cabana Ciucas (1595m) – Valea Paraului Rosu – Cabana Muntele Rosu
Durata: 5 – 6 ore
Dificultate: mica
De la Cabana Muntele Rosu se urca pe poteca marcata cu „triunghi rosu” pana la statia seismica si apoi in varful Muntelui Rosu. Urcusul continua apoi pana La Rascruce. Mai departe, urmand marcajul „cruce rosie”, se continua urcusul pana la Varful Gropsoarele (pe langa cele doua statii seismice). Coborati apoi pe unde ati urcat, pana La Rascruce si apoi spre Saua Gropsoarele. Mai departe, pe poteca ce coboara prin padure, se ajunge la Cabana Ciucas. De aici urmati marcajul „banda galbena” pe drumul forestier pana la poiana din apropierea cabanei Muntele Rosu.
Pasul Bratocea (1268m) – Culmea Bratocea – Saua Tigailor (1745m) – Varful Ciucas (1954m) – Tigaile Mari –Valea Tigaile – Saua Tigailor – Culmea Bratocea – Pasul Bratocea
Durata: 7 – 8 ore
Dificultate: medie
Traseul marcat cu banda rosie incepe din Pasul Bratocea, pe DN1A, la 10 km de Cheia. Traversati o poiana mare, treceti pe langa o stana si un releu tv, dupa care urcati domol pana la Culmea Bratocea. Din Saua Tigailor urcati ceva mai moderat pana la Varful Ciucas. Coborati apoi la baza Tigailor Mari, pe traseul care duce la Cabana Ciucas, unde cotiti la dreapta, pe traseul cu marcaj „cruce rosie”. Din Saua Tigailor se coboara spre stanga, pe traseul pe care ati urcat („banda rosie”), pana in Pasul Bratocea.
Cabana Muntele Rosu (1260m) – Valea Paraul Rosu – Fantana Nicolae Ioan/Trei Izvoare – Cabana Ciucas (1595m)
Durata: aprox. 4 ore
Dificultate: medie
Se porneste de la Cabana Muntele Rosu pe traseul marcat cu „banda galbena” spre Valea Paraului Rosu si Trei Izvoare. Mai departe, drumul urca pana la Cabana Ciucas. Este un traseu usor, care poate fi facut si iarna, ceva mai dificil intre Fantana Nicolae Ioan si Cabana Ciucas.
Cabana Ciucas (1595m) – Saua Tigailor (1745m) – Valea Babarunca – Cabana Babarunca (908m)
Durata: 3 – 4 ore
Dificultate: mica
Traseul coboara in cea mai mare parte, este mai degraba un drum de vale, prin poieni si padure. Urmand marcajul „banda rosie” pe spinarea Muntelui Chirusca, care este dublat apoi de „crucea rosie” pana in Saua de sub Tigaile Mari. De aici, parasiti marcajul „cruce rosie”, cotiti la dreapta si urcati printre stanci pana la baza Tigailor. Din Saua Tigailor, de la stalpul indicator, coborati pe poteca; dupa aproximativ o ora de mers, ajungeti in Saua Teslei si coborati pe firul Vaii Babarunca pana la un mic izvor, unde veti regasi marcajul „triunghi rosu”. Urmati drumul forestier aproximativ 2,5 km pana la intersectia potecii cu banda rosie, dupa care parasiti drumul, cotiti la stanga prin poiana, traversati soseaua DN1A si ajungeti la cabana Babarunca.
Cheia (871m) – Valea Berii (1326m) – Cabana Varful Ciucas (1595m)
Durata: aprox. 3 ore
Dificultate: medie, deschis tot timpul anului
Traseul porneste de langa hotelul Zaganu spre DN1A, pana la Valea Berii, continuand apoi pe drumul forestier pana aproape de Fantana Ioan Nicolae, unde se intersecteaza cu traseul care vine de la Cabana Muntele Rosu (marcaj „banda galbena”). Drumul urca apoi pe Valea Berii pana ajunge la o stana, unde se face la stanga. Urcusul continua inca 20 de minute pana in golul alpin; de aici pana la Cabana Varful Ciucas mai sunt aproximativ zece minute de mers.