Orașul de la granița cu Republica Moldova este cunoscut pentru impresionantul patrimoniu cultural și istoric, iar străzile acestuia continuă să farmece cu frumusețea și diversitatea arhitecturală. Fie că ești pasionat să descoperi istoria locală, sau doar iubitor de frumos, nu uita să vizitezi următoarele clădiri, data viitoare când pornești la pas prin Iași.
Palatul Culturii și Curtea Domnească
Construit pe ruinele Curții Domnești în 1775, Palatul Culturii este simbolul orașului, fiind locul în care s-au găsit primele atestări documentare, în 1434. În incinta palatului se află Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie al Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Cei care vizitează palatul vor fi surprinși cu siguranță de Sala Henri Coandă și Sala Voievozilor și vor fi încântați să ia parte la numeroasele evenimente culturale care au loc mereu în cadrul acestuia.
Citește și: Top 12 locuri de vizitat în Sibiu și împrejurimi
Bojdeuca lui Ion Creangă
Situată în cartierul Țicău, casa în care a locuit iubitul autor Ion Creangă este o importantă atracție a orașului și este prima casă memorială din România. Înscrisă pe lista monumentelor istorice, este locul ideal pentru cei care vor să afle mai multe despre viața autorului, dar și pentru cei care vor să descopere mai multe despre arhitectura secolului al XIX-lea. Bojdeuca lui Ion Creangă este cunoscută pentru faptul că adăpostea un sanctuar de 30 de pisici pe care acesta le-a denumit după persoanele din viața sa. De asemenea, este locul unde s-a retras Mihai Eminescu pentru o jumătate de an în 1976 pentru a-și găsi liniștea.
Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu
Impresionanta construcție ieșeană găzduiește 30 de săli de lectură și are un bogat patrimoniu de manuscrise și cărți rare, unele dintre ele purtând semnăturile lui Mihai Eminescu, B.P. Hașdeu și Ștefan Procopiu. Vizitatorii pot accesa deopotrivă documente și cărți din colecții publice, dar și private. Recent, biblioteca a început un proces masiv de digitalizare, așa că cei interesați se pot bucura de volume de la distanță, însă recomandăm cu ardoare vizitarea acesteia. Cei dornici de diverse expoziții și evenimente culturale organizate în cadrul bibliotecii pot participa, de asemenea, atât la fața locului, cât și virtual.
Casa Joseph Zoller
Iubitorii arhitecturii interbelice vor fi încântați cu siguranță de casa deținută în trecut de industriașul Joseph Zoller. Aflată pe strada Elena Doamna 39A, înconjurată de alte monumente istorice interbelice, aceasta va oferi fiecărui vizitator senzația că se afla în interiorul unei capsule a timpului. În vecinătatea ei a operat fabrica de bomboane deținută, de asemenea, de industriașul evreu Joseph Zoller.
Mănăstirea Cetățuia
Împrejmuită de o superbă zonă verde, mănăstirea Cetățuia este o oază de liniște și pace, oferind o minunată priveliște arhitecturală, dar și ocazia unei experiențe spirituale inedite. În incinta mănăsitrii se află alte construcții istorice impresionante precum cuhunea domnească și clădirea egumeniei, realizate în stil bizantin.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.