Palatul Culturii din Iași este emblema orașului celor șapte coline și totodată, una dintre cele mai de preț bijuterii arhitecturale ale României. Dacă ai în plan să îl vizitezi, sau chiar ai făcut-o deja, cu siguranță vei fi curios să afli mai multe lucruri despre povestea sa fascinantă, pe care ți-o prezentăm în cele ce urmează. Să începem!
Istorie
Construcția Palatului Culturii a început în anul 1906 și a fost finalizată în 1925, în locul ruinelor curților domnești medievale, urmând planurile arhitectului Ion. D. Berindey, care a avut ca inspirație marile palate comunale din Europa de Vest. Așa a luat naștere aspectul său unic, care îmbină elemente ale stilurilor neogotic, romantic şi neobaroc. Monumentul impunător are o suprafață impresionantă de 34.236 mp și cuprinde 298 de încăperi. O legendă ne spune faptul că palatul ar fi trebuit să aibă un număr de 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului, însă planul a fost ulterior modificat. Cu toate că aspectul său încorporează elemente de tip clasic, construcția sa este realizată din materiale și tehnici moderne, unele dintre ele fiind chiar revoluționare. Bois-ciment este un material brevetat de către Henri Coandă care imită lemnul de stejar, și care a fost folosit în premieră pentru decorarea sălilor. Palatul a fost dotat și cu facilități ultramoderne pentru acea perioadă, cum ar fi iluminatul electric, încălzirea prin sistem pneumatic, ventilația, termostatele și aspiratoarele. Toate acestea erau controlate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor. După inaugurarea sa pe 11 octombrie 1925, Palatul a servit drept sediu al Administrației și Justiției până în 1955. Începând de atunci, clădirea a fost dedicată găzduirii unor dintre cele mai importante instituții culturale din Iași.
Citește și: 3 locuri din județul Bihor pe care nu trebuie să le ratezi
Prezent
În prezent, Palatul Culturii cuprinde Complexul Muzeal Național “Moldova”, care include Muzeul de Istorie a Moldovei (înființat în 1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (înființat în 1943), Muzeul de Artă (înființat în 1860), Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” (înființat în 1955) și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (înființat în 1975). Toate acestea au fost incluse în incinta palatului, începând cu perioada de după 1955.
Muzeul de Etnografic al Moldovei
Muzeul Etnografic al Moldovei deține un patrimoniu impresionant de peste 13.000 de piese,
acoperind o varietate de domenii de cercetare, precum agricultură, creșterea animalelor, ocupații secundare (pescuit, vânătoare, apicultură), meșteșuguri, instalații tehnice țărănești, textile de interior, port popular, interioare tradiționale, arhitectură tradițională, datini și obiceiuri, așezări (sate, târguri, orașe) etc. Dacă planuiești să îi faci o vizită în curând, vei avea ocazia să admiri expozițiile sale temporare “Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă” și “Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”.
Muzeul de Istorie a Moldovei
Patrimoniul Muzeul de Istorie a Moldovei cuprinde peste 50.000 de exponate, provenite din donații, achiziții și diverse descoperiri arheologice. Acest patrimoniu este structurat în trei colecții: “Arheologie”, “Istorie” și “Numismatică și Medalistică”, reprezentative comunităților din zona est-carpatică, începând de la perioada paleolitică până în prezent.
Muzeul de Artă
Muzeul de Artă deține peste 10.000 de artefacte, inclusiv lucrări semnate de artiști români și străini de renume. Expoziția permanentă a muzeului oferă o incursiune în diversitatea genurilor artistice, de la pictură și sculptură la grafică și artă decorativă. Vizitatorii pot admira opere semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Luchian și mulți alții.
Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”
Muzeul care poartă numele fizicianului român Ștefan Procopiu este o destinație fascinantă pentru pentru toți cei interesați de lumea științei și tehnologiei, adăpostind o colecție uimitoare de exponate care explorează realizările și inovațiile din aceste domenii. Vizitatorii pot descoperi expoziții interactive și experimente care le oferă o perspectivă captivantă asupra progresului științific și tehnic.
Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural
Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural este o instituție specializată în conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu, inițiată în 1975 sub numele de „Laborator zonal de restaurare-conservare”, la ințiativa profesorului Dimitrie Vicovanu . Centrul încorporează mai multe sectoare specializate în restaurare și conservare pentru diverse tehnici și materiale, cum ar fi carte-document, pictură de șevalet, textile, metal, ceramică, porțelan și sticlă.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.