Cetatea Râșnov se numără printre cele mai apreciate obiective turistice de la noi din țară, oferind turiștilor de pretutindeni o incursiune în istoria secolului al XI-lea, la pachet cu o priveliște panoramică fantastică asupra orașului transilvănean. În continuare, îți prezentăm povestea sa fascinantă și câteva activități pe care le poți include în itinerariul tău de călătorie.
Cum ajungi la Cetatea Râșnov?
Cetatea este situată pe dealul calcaros al orașului omonim, din județul Brașov, pe care îl păzește necontenit timp de secole întregi. Dacă plănuiești un city-break în Brașov și vrei să profiți de ocazie pentru a vizita Râșnov, ai la dispoziție mai multe variante pentru a parcurge cei 20 de kilometri distanță. De exemplu, te poți deplasa cu trenul, cu liniile de autobuz ale orașului sau cu un autoturism personal, urmând ruta DN1E.
Scurt istoric
Râșnov a fost menționat ca așezare pentru prima dată în 1331, sub forma de „Rosnou”. Cel mai probabil, acest nume provine de la cuvântul „roz”, care înseamnă „trandafir” în limbile latină, slavă și germană. În epoca medievală, trandafirul a fost ales ca emblemă a orașului Râșnov.
Prima mențiune documentară a cetății datează din 1335. Aceasta a fost construită de către localnici pentru a se apăra împotriva invaziilor, rezistând cu succes numeroaselor asedii, inclusiv a celor tătare. În 1427, orașul a primit dreptul de a organiza târguri, fapt care a sporit importanța sa economică. Cu toate acestea, poziția sa geografică a expus orașul atacurilor regulate, deoarece se afla pe ruta comercială și de invazie spre Țara Bârsei.
În 1612, prințul Gabriel Bathory a asediat orașul și a blocat accesul la Izvorul Tăinuit, forțând cetatea să se predea, cu condiția ca privilegiile locuitorilor să fie păstrate. Cu toate acestea, Bathory a încălcat acordul și a plasat o garnizoană străină în cetate. Cu sprijinul Brașovului, locuitorii au încercat să o recucerească de două ori în acel an, dar în zadar. Cetatea a fost eliberată abia în iunie 1613, când Brașovul a plătit o răscumpărare de 3000 de florini lui G. Bathory în schimbul eliberării sale și a castelului Bran.
În 1848-1849, în timpul revoluțiilor din Europa, locuitorii din Râșnov s-au refugiat în cetate pentru a se apăra de armatele revoluționare și austriece. Aceasta a fost folosită și ca loc de instruire a gărzilor naționale în această perioadă. După anul 1849 a fost lăsată în paraginire, deoarece fortificațiile medievale nu mai puteau face față evoluțiilor tehnologice în domeniul armamentului de foc și tacticii militare din secolul al XIX-lea. În 1923, Consiliul Orășenesc din Râșnov a hotărât să ofere cetatea Râșnovului Prințului Moștenitor Carol al României, în speranța că viitorul rege Carol al II-lea va transforma cetatea într-o reședință de odihnă, însă acesta nu a fost încântat de ideea de a locui acolo.
După cutremurul din 11 noiembrie 1940, cetatea a suferit daune semnificative, iar necesitatea renovării acesteia a devenit urgentă. Cu toate acestea, a fost amânată din cauza condițiilor create de război și instaurarea regimului comunist, fiind finalizată în perioada 1955-1956.
În prezent, cetatea Râșnov se află într-un proces amplu de reabilitare început în 2019, care are ca obiectiv consolidarea zidurilor și reconstruirea turnurilor de apărare.
Citește și: 3 destinații de explorat toamna aceasta
Curiozități despre Cetatea Râșnov
- Este primul obiectiv de la noi din țară care face parte din Rețeaua Europeană Forte Cultura- o inițiativă care are scopul de a sprijini conservarea și promovarea patrimoniu arhitectural și cultural al monumentelor fortificate;
- Aici au fost filmate mai multe filme celebre, cum ar fi Nemuritorii, Dacii, Columna (în regia lui Sergiu Nicolaescu) și Cold Mountain (câștigătorul unui Oscar);
- Cetatea care ocupă 3500 metri pătrați a fost construită de către localnici într-un stil arhitectural simplu, asemănător locuințelor de la vremea respectivă.
Ce poți explora?
Cu toate că cetatea este închisă publicului în prezent, priveliștea fantastică asupra întregului oraș este o răsplată pe măsură pentru turiștii care doresc să îi admire exteriorul. În urma lucrărilor de reabilitare, aceasta va dispune de mai multe muzee, ateliere meșteșugărești și o zonă de spectacole. Turiștii au în continuare acces la grădina cetății, în mod gratuit, între orele 8.00 – 19.00. În proximitate, sunt organizate adesea o mulțime de evenimente interesante, cum ar fi Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Festivalul Medieval, care urmează să aibă loc în data de 6 septembrie.
Peștera Râșnoavei
Peștera Râșnoavei este o destinație care nu trebuie să lipsească din lista de călătorie a iubitorilor de drumeții și aventură. Aceasta se găsește în Munții Postăvarul, la câțiva kilometri distanță de localitatea Râșnov și poate fi accesată urmând un traseu marcat cu bandă albastră, care pornește de pe Strada Romulus Cristoloveanu.
Dino Park
Cu o suprafață de 3,5 hectare și peste 100 de exponate în mărime naturală, Dino Park se mândrește cu titlul de cel mai mare muzeu de dinozauri în aer liber din Europa. Aici poți admira o mulțime de specii certificate științific, inclusiv exemplare care trăiau în zona Hațegului. Parcul oferă și activități pentru copii, cinematografe, trasee de aventură și expoziții.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.