Românii se mândresc cu o moștenire bogată de tradiții, astfel încât fiecare sărbătoare este însoțită de obiceiuri transmise cu grijă din generație în generație, păstrate cu sfințenie și în prezent. Noi le-am adunat pe cele mai interesante și am creat pentru tine o hartă a destinațiilor cu cele mai frumoase tradiții de Crăciun. Să începem!
Maramureș
Ospitalitatea, peisajele remarcabile și preparatele tradiționale savuroase sunt doar câteva aspecte care te îndeamnă să trăiești experiența unui Crăciun în Maramureș. De sărbători, mesele maramureșenilor sunt pline cu bucate delicioase, de la preparate din carne de porc, la clasicii cozonaci pufoși și aromați, care așteaptă să fie savurate alături de oaspeți. În seara de ajun, colindătorii intră doar în casele cu porțile deschise și lumină, semn că gospodarul dorește să primească vestea nașterii lui Hristos și să-i întâmpine cu bucurie. Întreaga comunitate ia parte la slujba de Crăciun, iar mai apoi, la „Viflaim”, o scenetă care redă momentul nașterii Mântuitorului.
Citește și: Turist în Sighișoara: ce obiective nu trebuie să ratezi
Bucovina
În Bucovina tradițiile de Crăciun încep după Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, până la Anul Nou. Ignatul, sau sacrificare porcului are loc cu câteva zile înainte de Crăciun, de regulă, în data de 20 decembrie și este urmată de afumarea preparatelor. În aceeași perioadă au loc și alte pregătiri gospodărești, precum curățenia, gătitul și coacerea plăcintelor, pentru a primi apropiații și colindătorii așa cum se cuvine. În ajunul Crăciunului, preotul vizitează gospodăriile, sfințind preparatele care vor fi servite abia în ziua de Crăciun. Tot în ajun, cetele de tineri colindă casele vestind Nașterea Domnului.
Rucăr-Bran
Zona pasului Rucăr-Bran din județul Argeș este singura de la noi din țară în care se mai practică Brezaia, un obicei de Crăciun, care dăinuie de secole întregi și care implică colindatul cu măști zoomorfe și costume speciale. Colindatul începe în ajunul Crăciuniului, continuând în următoarele două zile de sărbătoare. În a treia zi de Crăciun are loc o horă, la care se adună flăcăii și fetele din sat, iar Brezaia este îngropată simbolic, urmând ca la final, aceșia să continue sărbătoarea la cârciumă.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.