Vrei sa impresionezi pe cineva cu adevarat? Fa-i o invitatie la un restaurant de lux din Capitala, unul rafinat, cu iz interbelic sau unul modernist, elegant si sofisticat. Bucurestiul are cu ce se mandri din acest punct de vedere, iar noi iti putem da cateva sugestii. Tu le poti incerca pe toate daca vrei si ne poti scrie apoi cum ti s-au parut.
Iata o lista de 5 restaurante care merita incercate:
1. CASA CAPSA
Fara indoiala, primul pe lista celor mai luxoase restaurante din Capitala este Casa Capsa, un simbol al rafinamentului si un local care si-a pastrat si astazi aerul boem de odinioara. Din 1874, de cand a intrat in posesia familiei Capsa, cofetaria (asa a inceput afacerea fratilor Anton si Vasile Capsa) a capatat tot mai multa notorietate, devenind cunoscuta nu doar in tara, ci si in Europa. Era primul loc din Bucuresti in care puteai sa mananci bomboane fondante, caramele si oua de ciocolata aduse de la Viena. Si primul loc de unde aflai ce moda e prin lumea dulciurilor si a delicateselor din strainatate. E lesne de inteles ca la Casa Capsa aveai sa intalnesti doar lume buna – politicieni, ”modisti” sau afaceristi.
In 1886, fratii Capsa au extins localul, construind hotelul cu acelasi nume si celebra cafenea. Aici aveau sa ”traga” marile personalitati ale vremii in prima lor vizita la Bucuresti. Ca sa celebreze evenimentele cum se cuvine, fratii Capsa isi formasera un obicei: in cinstea vizitei unei mari personalitati, creau o noua prajitura. Asa s-au nascut joffrele (dupa numele generalului francez Joffre) sau bomboanele Theodorini (dupa cel al cantaretei Elena Theodorini). In perioada interbelica, Casa Capsa devenise ”singurul local intelectual de pe Calea Victoriei”, fiind frecventat de foarte multi scriitori si artisti.
Dupa perioada comunista, hotelul a fost renovat si redeschis circuitului turistic in anul 2003, proprietarii pastrand stilul original, copiat dupa vechile fotografii. Insa chiar si acum, localul a ramas fidel politicienilor si afaceristilor, artistilor si in general oamenilor ”cu stare”.
Lasam putin la o parte prajiturile si torturile – care sunt dumnezeiesti! – si ne aruncam ochii asupra meniului din restaurant. Suficient cat sa vedem ca exista trei variante de meniuri pentru cina si trei pentru dejun. Puteti incerca cu incredere o crema de ciuperci la dejun, urmata de o friptura de caprioara cu ciuperci si orez, sau un consome de legume si o rulada de curcan cu mar copt si bezea. Orice cina luata la Casa Capsa incepe cu o gustare rece, continua cu o supa crema (de legume, ciuperci sau sparanghel) si cu un muschi Wellington cu cartofi si rozmarin sau un Chateaubriand cu cartofi pai si legume.
Dar pentru ca toate acestea sa nu devina o simpla lectura pe blogul nostru si sa le puteti gusta cu adevarat, este bine sa faceti rezervare la numarul de telefon de mai jos.
Adresa: Calea Victoriei nr.36, Bucuresti (021 313 40 38)
2. CASA VERNESCU
Un alt restaurant exclusivist, amplasat in centrul orasului – pe cea mai veche strada din Bucuresti – este Casa Vernescu. Un prim pas facut in acest local este de ajuns sa te faca sa te simti ca-ntr-un palat: arhitectura este spectaculoasa, totul straluceste, iar saloanele sale sunt unice. Casa Vernescu poarta si astazi amprenta stilului rafinat si elegant al arhitectului Ion Mincu: coloane impunatoare si trepte de marmura cu decoratii aurite, vitralii si oglinzi masive creeaza impreuna o atmosfera de poveste de secol XIX. Este un alt simbol al Bucurestiului de altadata, care a reusit sa adune in interiorul sau toata aura acelor vremuri.
Restaurantul de lux Casa Vernescu este gazduit la parterul cladirii. Cu siguranta, daca vei opta pentru o cina luata aici, va fi o experienta de neuitat. Atmosfera este intima si clasica, servirea este ireprosabila, iar meniul este pregatit cu minutiozitate de cel mai bun Executive Chef din tara; care iti recomanda sa incepi cu un pateu de ficat de gasca decorat cu trufe si servit cu gutui confiate si briose, sa incerci apoi calcanul servit cu sos de ardei rosu si Pernod, o supa mediteraneana de peste si fructe de mare sau un duet de piept de rata si ficat de gasca – servit cu varza rosie cu vanilie si piure de cartofi si alune de padure. In restaurante precum Casa Vernescu, un desert regal inseamna zabaione de sampanie servit cu inghetata de vanilie sau creme brulée de ciocolata alba (aromata cu cimbru, decorata cu zmeura si alune crocante).
Adresa: Calea Victoriei nr. 133, sector 1, Bucuresti
3. ICONIC FOOD WINE & DESIGN
Ce inseamna Iconic Food Wine & Design? Un showroom de design cu restaurant de lux si winebar – sau mai pe scurt, un spatiu unic in Capitala. Conceptul esthetic food a fost creat de proprietar nu doar sa faca placere ochiului (pentru ca mancarea arata grozav in farfurie), ci sa extazieze gusturile. Mai ales ca in restaurant, cuvantul de ordine este nutritie: sanatoasa si echilibrata. In fond, ”gusturile se educa” – ca sa ne luam dupa deviza lui Chef Orlando Zaharia, devenit in 2006 ”bucatarul de aur” al Bucurestiului, pasionat de gastronomia frantuzeasca si cea de fine cuisine.
Prin urmare, daca vrei un meniu iconic, diferit de tot ce ai gustat pana acum, acesta este locul cel mai potrivit. Incearca aici tartar de somon si salata mediteraneana cu ton sau unul din minunatele deserturi: chec de ciocolata si lamaie sau ”gandacei” (biscuiti fragezi cu gem de caise, trasi in ciocolata).
Adresa: Aleea Alexandru nr.7, sector 1, Bucuresti
4. RESTAURANT JOSEPH
Tot in miezul Capitalei vei descoperi si acest restaurant modernist din toate punctele de vedere, desi este amenajat intr-o casa veche bucuresteana, plina de istorie si farmec. Terasa restaurantului Joseph face cel mai mult cu ochiul, mai ales daca este vara; a fost gandita ca o oaza de liniste, un minunat colt de relaxare departe de agitatia orasului. Poate luxul nu te izbeste in acest restaurant – gastronomia gourmet a fost gandita alaturi de nevoia unui spatiu confortabil -, insa preparatele cu siguranta te vor lasa mut.
Meniul este gandit special de proprietar, Joseph Hadad, si contine ceea ce nici nu-ti trece prin cap: gustari reci precum pateu de ficat de gasca cu trufe marinate si sashimi de somon sau carpaccio de caracatita si salata de rata confiata cu andive. Aici vei putea gusta scoici Saint Jacques si homar cu risotto sau coroana de miel si file de vita cu ficat de rata. Si nu uita sa incerci sorbetto Pina colada, inghetata beurre noisette sau Chocolate bar cu Amarena cherry financier, alune de padure, migdale si dovleac maruntite.
Adresa: Strada Dr. Ion Cantacuzino nr.8, sector 1, Bucuresti
5. CASA DOINA
Vechiul ”Bufet de la sosea” – cum era denumit in secolul XIX – pastreaza si astazi aerul boem, elegant, de odinioara, desi a fost restaurat si renovat in intregime. Constructia este autentic romaneasca, proiectat de acelasi celebru arhitect Ion Mincu, care nu a uitat sa puna o serie de amprente menite sa aminteasca vizitatorului din ce tara cu podgorii renumite se trage: Panciu, Cornari, Odobesti, Dragasani si Berbeci. Desi au trecut mai bine de 120 de ani peste ele, inscriptiile se pastreaza inca si astazi.
Bufetul de la Sosea – devenit locul preferat al boierilor Capitalei si al sotiilor lor, care veneau aici sa bea o racoritoare sau pentru un supeu – s-a transformat in Restaurantul Casa Doina in anul 2003. Chiar daca pe Soseaua Kiseleff nu mai trec trasurile de altadata, locatia pastreaza inca farmecul si servirea ireprosabila de odinioara.
Meniul este axat pe preparate traditionale romanesti, dar asta nu inseamna ca nu poti sa comanzi ceva din bucataria internationala. Poti sa incerci de pilda cozile de creveti cu parmezan, ghimber si sos chilli sau somonul afumat cu salata iceberg si ceapa rosie; nici supa de gaina cu taitei de casa nu-i de lepadat, sau muschiul de vita la tigaie cu ardei iute, servit cu piure de cartofi. Dupa asa o masa boiereasca, merge si un desert savuros: un izvor cald de ciocolata in crusta pufoasa, cu inghetata de vanilie.
Adresa: Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff nr.4, sector 1, Bucuresti