Bucataria romaneasca are atat de multe retete traditionale, incat atunci cand crezi ca ai gustat toate preparatele, tot mai afli de cate o prajitura sau o mancare de care n-ai auzit si pe care ai vrea sa inveti s-o pregatesti singur acasa. Si pentru ca se apropie Sarbatorile pascale, iti propunem 5 retete din bucataria traditionala romaneasca pe care merita sa le incerci.
Pasca cu branza de vaci
Ce poate fi mai gustos in aceasta perioada, decat o pasca cu branza de vaci, care, atunci cand o scoti de la cuptor, invaluie toata casa cu miros de vanilie si stafide inecate in rom? O fi mai simplu sa o cumperi de la cofetarie, insa nimic nu se compara cu mandria de-a gusta asa ceva facut cu mainile tale.
Ingrediente:
• 600 g faina
• 30 g drojdie
• 3 – 4 oua
• 200 g zahar
• 100 g unt
• 2 – 3 linguri de ulei
• un pahar de lapte
• un praf de sare
Umplutura: 800 g branza de vaci, 200 g zahar, o lingura de faina, 3 – 4 oua, o lingura de gris, 100 g stafide, coaja de lamaie rasa, zahar vanilat, sare, 50 g unt, 100 g smantana.
Din ingredientele de mai sus se face un aluat ca cel pentru cozonaci. Se ia apoi o bucata de aluat si se intinde o foaie groasa de un cm, cu dimensiunea fundului formei in care se coace pasca. Vasul se unge cu unt si se presara cu pesmet, iar pe fundul lui se aseaza foaia de aluat. Ia apoi o alta bucata de aluat, imparte-o in doua si ruleaz-o ca pe un snur; rasuceste cele doua snururi de aluat si aseaza-le in vas, de jur-imprejurul peretilor, ca o bordura.
Lasa la caldura vasul, pana creste putin aluatul. Branza de vaci scursa bine de apa se amesteca impreuna cu galbenusurile, untul topit, smantana, zaharul, sarea, coaja de lamaie rasa, zaharul vanilat si stafidele inmuiate in rom. Dupa ce bati albusul spuma, adauga-l peste compozitie, impreuna cu faina si grisul. Totul se varsa in vasul captusit cu aluat si se intinde uniform. Deasupra se mai presara niste stafide si se unge cu ou. Daca a mai ramas aluat, poti face un grilaj, pe care sa-l pui deasupra umpluturii. Vasul se introduce la cuptor la foc mediu si se lasa pana se coace (fara sa se arda).
Drob de miel
Nu multi sunt cei care gusta friptura de miel, insa drobul de miel este nelipsit de pe masa de Pasti. Explozia de verdeturi proaspete, amestecate cu maruntaiele de miel si impachetate frumos in prapur (sau intr-o foaie de placinta) este un deliciu.
Ingrediente:
• inima, ficatul si plamanii de la un miel (daca este prea putin, poti adauga organe de pui)
• o ceapa
• un morcov
• o radacina de patrunjel
• 4 oua
• 4 legaturi de ceapa verde
• cate 2 legaturi de marar si patrunjel verde
• un prapur
• o felie de paine
• sare, piper, ulei
Organele de miel (si pui) se fierb intr-un vas cu putina sare, impreuna cu morcovul, ceapa si o radacina de patrunjel. Dupa ce se racesc, se toaca marunt; la fel si ceapa verde, mararul si patrunjelul. Se amesteca totul cu sare, piper si cele 4 oua. Se spala prapurul. Se ia apoi o cratita si se unge cu ulei. Se aseaza prapurul in cratita, intinzandu-i marginile peste peretii vasului. Se toarna compozitia de organe si verdeata in interiorul prapurului, dupa care se imbraca totul cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei deasupra si se da la cuptor. Se serveste cald sau rece, taiat felii subtiri.
Bulz ciobanesc
Poate ca ai mai gustat bulz si cu alte ocazii si in diferite variante, insa acesta este unul facut traditional, ciobanesc.
Ingrediente:
• mamaliga (facuta din malai, apa si sare)
• branza de burduf traditionala
• kaiser sau costita afumata
• ulei
• slaninuta
• putina smantana si unt moale
Se face o mamaliga din malai, apa si sare si se lasa sa se raceasca aproape o zi. Branza de burduf se sfarama putin. Kaiserul si slaninuta se taie felii subtiri. Pentru trei portii, imparte mamaliga in 3 – modeleaza fiecare bucata in palme, pana iese o turta. Fa in mijlocul ei un caus in care pui branza, putin unt, kaiser si slaninuta, apoi refa turta de mamaliga (astfel ca toata umplutura sa fie acoperita cu mamaliga, ca niste gomboti cu prune). Pune boturile de mamaliga pe gratar pana se topeste branza inauntru, iar mamaliga face crusta pe dinafara. Se serveste cald cu smantana deasupra.
Tocinei
Ingrediente:
• 2 kg de cartofi
• lingura de sare
• piper
• 2 oua
• lingura de faina
• un pumn de branza de burduf
• untură de porc
• smantana
Curata cartofii si da-i pe razatoarea mica, amesteca-i cu faina, oua, sare si piper, apoi cu branza de burduf. Intreaga compozitie se toarna intr-o tava unsa cu untura de porc si se da la cuptor la foc mediu. Se coace pana capata o crusta aurie, dupa care se scoate si se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana. Se serveste cald.
Mancare de prune uscate
Unii ii spun desert, altii mancare de post. Oricum i-ai zice, este un preparat pe care merita sa incerci sa-l faci macar o data. Este o mancare satioasa si, in plus, contine fructe.
Ingrediente:
• 500 g prune uscate
• patru linguri de zahar pentru caramel
• o ceapa mare
• trei linguri faina
• trei linguri ulei
• 500 ml apa
• sare
Prunele uscate se tin doua ore in apa calda, ca sa se inmoaie si sa se hidrateze, dupa care se spala si se pun la fiert. Zaharul se caramelizeaza intr-o cratita pana devine auriu, dupa care se adauga o cana de apa si se lasa la foc mic sa fiarba pana se topeste zaharul. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Dupa ce se caleste, adauga o cana de apa, prunele si sosul de zahar. Faina se amesteca foarte bine cu o jumatate de cana de apa si se adauga peste prune. Se mesteca foarte bine in cratita, ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa la fiert cateva minute si se serveste calda sau rece.