Incepand din aceasta luna, Cetatea Rasnov nu va mai fi singurul mare obiectiv turistic al localitatii aflate la 16 km de Brasov. Dino Parc, singurul parc cu dinozauri din Europa de Sud-Est, se anunta de pe acum o viitoare mare atractie (proprietarii spun ca se asteapta la 200.000 de vizitatori anual). Dupa mai multe amanari, parcul cu dinozauri a fost inaugurat pe 12 iunie. Merita sa vizitezi acest parc chiar daca ai trecut de varsta copilariei, mai ales ca locatii asemanatoare pot fi vazute (in Europa) doar in Austria si Germania.
Ce veti intalni la Dino Parc
Parcul dinozaurilor este amenajat in padure, pe drumul spre Cetatea Rasnov, si se intinde pe o suprafata de 1,6 hectare. Printre copaci sunt expuse 46 de machete de dinozauri construite din fibra de sticla, in marime naturala. Dinozaurii sunt de diferite specii si marimi, potrivit epocilor in care au trait. Au intre 8 si 24 de metri lungime si inaltimi care variaza intre 2 si 20 de metri. Toate machetele dinozaurilor sunt certificate de universitati europene si americane.
La Dino Parc va exista un traseu marcat de organizatori pe care, daca il veti urma intocmai, veti sti exact cum au evoluat dinozaurii, pentru ca totul este asezat in ordine cronologica. Primii dinozauri pe care ii veti intalni sunt cei mai mici (asa cum au aparut ei ca specie, cu milioane de ani in urma), dupa care traseul continua cu cei mijlocii si ajunge pana la cei mai mari. Ultimul dinozaur pe care il veti intalni in parc se presupune ca a fost si ultimul dinozaur disparut in urma schimbarilor climatice.
Parcul cu dinozauri din Rasnov beneficiaza de o premiera mondiala – in interiorul sau exista o macheta a unui dinozaur-zburator care avea portiuni acoperite cu blana. Ramasite ale acestei specii de dinozaur-zburator au fost descoperite in urma cu doar sase luni de zile de catre cercetatorii americani de la Universitatea din Houston. Cu toate acestea, o macheta a sa exista deja si poate fi admirata la Rasnov.
De asemenea, in incinta parcului de la Rasnov va exista si un parc stiintific certificat de cercetatorii germani in materie de dinozauri. Zona de entertainment va cuprinde un spatiu generos de joaca si de activitati de creatie pentru copii, un cinematograf cu 70 de locuri, un lac artificial, doua puncte de observatie montate in copaci, mai multe magazine de suveniruri etc.
Cat costa un bilet la Dino Parc
Costul unui bilet pentru adulti este de 28 de lei, iar pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, 22 de lei. Copiii mai mici de trei ani au acces gratuit in parc. Exista chiar si o oferta: la fiecare grup de zece copii, se acorda un bilet de adult gratuit.
Ce poti sa vizitezi in zona
Cetatea Rasnov este una dintre cele mai cunoscute si vizitate cetati medievale din tara. Cetatea se afla la doar 17 km distanta de Brasov, mergand spre Bran. Atestata documentar la 1335 si avand o suprafata de circa 3500 mp, Cetatii Rasnov i se mai spunea si ”Cetatea Taraneasca”, pentru ca fusese construita de mesteri a caror principala activitate era agricultura. In curtea interioara a cetatii fortificate sunt peste 30 de ruine ale unor case cu acoperisuri de tigla, printre care serpuiesc carari de piatra, inguste. Pe vremuri, acolo existau capela, locuinta preotului satului si scoala. La 1600, Cetatea Rasnov a gazduit trupele lui Mihai Viteazul, refugiat aici dupa infrangerea de la Miraslau (impreuna cu sotia sa), motiv pentru care a si considerat cetatea drept ”orasul domniei” sale.
Tarif bilet: 10 lei/adulti; 5 lei/elevi si studenti; 3 lei pentru grupuri scolare.
La Cheile Rasnoavei se ajunge foarte usor, mai ales ca de la Rasnov nu sunt decat opt kilometri, iar pentru bucuresteni, o plimbare pana aici inseamna un drum de 145 km. Zona este excelenta pentru drumetii montane, iar pentru cei care simt nevoia de adrenalina, aici este locul ideal. La Cheile Rasnoavei puteti face bungee jumping, rapel, tiroliana, mountain biking, escalada sportiva sau via ferrata. Traseul de via ferrata din Cheile Rasnoavei este unic in tara si ajunge pana la 400 metri lungime si 140 metri inaltime. Este cel mai bun mod de a-ti cunoaste propriile limite. Nu trebuie sa fii neaparat alpinist ca sa parcurgi acest traseu, insa ai nevoie de concentrare, conditie fizica si, cel mai important, motivatie.