Sunt cateva defilee din Romania atat de spectaculoase, incat atrag in fiecare an foarte multi turisti. Spectaculoase sau foarte cunoscute – acesta este un subiect care poate naste numeroase controverse; cert este ca Defileul Dunarii, Canionul 7 Scari, Defileele Oltului si al Jiului sau Defileul Dambovicioarei sunt printre cele mai cunoscute de la noi. Sa ne amintim si de ce.
Defileul Dunarii
Defileul Dunarii se poate situa cu mandrie in fruntea acestui top; este in primul rand cel mai lung din Europa, cu cei 134 kilometri pe care ii masoara. Dincolo de acest aspect, Defileul Dunarii este cu adevarat spectaculos, cu numeroasele sale clisuri datorate rocilor din regiune. Zona Cazanelor (Cazanele Mari si Cazanele Mici) ofera imagini rupte din rai indiferent de anotimp si idei de circuite deosebite; poti sa te bucuri de ele de la distanta (urmand un traseu prin Muntii Clisurei), de pe mal (daca te cazezi intr-una din localitatile Eselnita, Dubova sau Orsova) sau chiar din mijlocul apei (daca optezi pentru un circuit sau o plimbare cu vaporasul pe Dunare). Zona bogata in relief, cu coline, pesteri si versanti abrupti de calcar, ofera o serie de atractii turistice la fel de spectaculoase si interesante.
Defileul Oltului
De ce-ar fi Defileul Oltului mai putin spectaculos decat Defileul Dunarii? Poate datorita lungimii sale, de numai 47 kilometri; dar frumusetile naturale pe care le strabate si le cuprinde in arealul sau nu merita nicicum sa fie considerate mai putin atragatoare. Raul Olt strabate Muntii Cindrel, Muntii Lotrului si ai Fagarasului. Privelistile pe care le ofera sunt unicat: monumente istorice, biserici si manastiri, paduri. Sudul defileului (intre Gura Lotrului si Calimanesti) este foarte spectaculos, unde intalnim minunata Vale a Oltului. Manastirea Cozia, Muzeul Satului Valcean (din satul Bujoreni), Cheile Rosiei, cascada Gardului, Manastirea Turnu si rezervatia naturala sunt cateva dintre cele mai importante atractii turistice ale zonei.
Defileul Dambovicioarei
Cand spui Defileul Dambovicoarei, spui in primul rand Cheile Dambovicioarei – principalul magnet al zonei marginite de orasul Campulung Muscel si culoarul Rucar – Bran, despre care am povestit mai multe aici. Amplasate in Muntii Piatra Craiului, cheile au o lungime de 8km si un cadru natural de invidiat.
Il stii desigur din celebra serie de filme avandu-l ca personaj central pe “Margelatu” (alias Florin Piersic). Canionul strapuns de firul paraului Dambovicioara este incredibil de spectaculos si impunator in goliciunea lui. Iar satele rasfirate dincolo de stanci (Dambovicioara, Ciocanu si Podu Dambovitei) te uimesc cu aerul lor rural, cald si primitor. Nu departe ai sa intalnesti si Pestera Dambovicioara, cea mai cunoscuta si cea mai mare pestera din defileu, descoperita pe la 1500. Remarcabile sunt cateva dintre formatiunile sale, ce poarta nume sugestive: laba de urs, piele de tigru, aripa de acvila si cap de sarpe.
Defileul Jiului
Este una dintre cele mai spectaculoase vai de rau din tara, leaganul Parangului, al muntilor Godeanu si Vulcan, care ascund rezervatii naturale, pesteri si chei. Peste 11.000 de hectare de locuri salbatice, bogate in flora si fauna (peste 700 de specii de plante specifice acestei zone si 441 de specii de animale, unele dintre ele protejate de lege), grote salbatice, rezervate celor cu spirit de aventura, puturi naturale si paduri virgine de fag, gorun, carpen si frasin. Infiintat in anul 2005, Parcul National Defileul Jiului se intinde de-a lungul defileului pe care il formeaza Jiul in nordul judetului Gorj – un defileu salbatic, care se intinde pe aproape 33 de kilometri, intre Bumbesti-Jiu si Livezeni. Cu ape involburate si curse de rafting nebunesti. Daca esti pasionat de rafting, merita sa te cazezi in zona si sa participi la o cursa nebuneasca pe apele involburate ale Jiului. Cel mai bun sector pentru rafting, dar si dificil, este portiunea de 12 kilometri aflata intre Livezeni si Bumbesti Jiu (muntii Valcan si Parang), unde gradul de dificultate este clasificat intre 2 si 5.
Canionul Sapte Scari
Defileul din Brasov, Muntii Piatra Mare, se numara si el printre cele mai spectaculoase defilee din tara si cele mai cunoscute. Mai ales de cand a fost redeschis, dupa ultima amenajare. Canionul “7 Scari” este un defileu format din calcare jurasice, aflat in vestul muntilor Piatra Mare din judetul Brasov. Are 160 de metri lungime si o diferenta de nivel de 58 de metri. A fost amenajat pentru prima data intre anii 1920 si 1930, cand au fost montate primele scari care sa usureze accesul in defileu. La inceputul anilor ’70 au fost montate pasarele si mai multe scari, iar in 2002 au fost inlocuite toate pasarelele cu unele de metal. In 2013, Canionul “7 Scari” a fost redeschis, dupa ce intregul ansamblu a fost complet reabilitat, impreuna cu drumul forestier de pe Valea Sipoaia, intre Dambu Morii si intrarea in canion.
Cauti cazare? Intra aici!