Povestea cazinoului din Constanța

Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai de preț bijuterii arhitecturale de la noi din țară, iar povestea sa are la bază o istorie care te va fascina fără doar și poate. Fie că l-ai vizitat deja, sau că se află pe lista ta de obiective, îți vom dezvălui câteva aspecte interesante care îl fac cu adevărat remarcabil.

Simbol iconic al orașului Constanța și un monument impresionant, reprezentativ al curentului Art Nouveau, cazinoul de pe malul Mării Negre a fost construit între anii 1908-1910, sub îndrumarea arhitectului Daniel Renard, pentru a servi ca loc de divertisment pentru aristocrația și înalta societate a vremii. Planul clădirii a fost elaborat în primă fază de către arhitectul Petre Antonescu, a cărui estetică a fost inspirată de elemente tradiționale ale artei românești, însă municipalitatea vremii decide să urmeze viziunea arhitectului francez după terminarea fundației, renunțând la aceste elemente în favoarea celor de inspirație Art Nouveau. 

De-a lungul timpului a găzduit un număr impresionant de evenimente sociale și culturale, inclusiv baluri fastuoase, concerte, expoziții de artă deosebite și spectacole teatrale. A devenit un loc de întâlnire preferat al elitei românești și al turiștilor străini care călătoreau în Constanța. Un exemplu notabil este vizita Țarului Rusiei din anul 1914, când acesta a venit special pentru a admira Cazinoul. De-a lungul începutului secolului XX, Cazinoul din Constanța a devenit un loc frecventat de toți conducătorii români, demonstrându-și statutul de importantă atracție culturală și socială.

Citește și: 4 unități de cazare amplasate în zone deosebite

Cazinoul a fost martor a mai multor evenimente istorice semnificative. În toamna anului 1916 din timpul Primului Război Mondial, (perioadă în care a funcționat ca centru medical) a fost afectat de bombardamentele germane asupra Constanței, care au avut ca țintă principală portul.  După finalizarea războiului au avut loc lucrări de reabilitare ale clădirii în care a fost restaurată parțial, continuându-și activitatea ca centru de divertisment pentru o perioadă.

În anul 1934, Cazinoul a fost supus unor lucrări de restaurare și modernizare realizate de arhitectul Daniel Renard, responsabil pentru cea de-a doua versiune a clădirii. În 1986, o echipă de artiști plastici formată din Sorin Dumitru, Gheorghe Firca, Ioan Miturca, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu a efectuat o altă restaurare a Cazinoului. După Revoluția din 1989, Cazinoul a fost atribuit Ministerului Culturii, care a propus transformarea sa în sediul al “Institutului Oceanografic Român”. Cu toate acestea, costurile renovării au dus la renunțarea la această propunere. După câteva luni, clădirea a revenit la rolul său de restaurant și local. 

Din cauza stării sale precare, cazinoul este închis publicului larg începând cu anul 2014. În prezent beneficiază de o serie de lucrări de renovare, inițiate în 2019, pentru a-i reda strălucirea de altădată.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.