La pas prin Muntii Macinului

Muntii MacinuluiMuntii Macinului sunt aidoma locuitorilor sai: modesti din fire, desi ascund frumuseti nebanuite. Nu s-ar putea lauda cu inaltimile lor, cu paduri de brazi sau flora deosebita, dar ii depaseste cu mult la capitolul vechime pe fratii lor, Carpatii: sunt cei mai vechi munti din Romania, nascuti in urma cu aproape 300 de milioane de ani in urma miscarilor tectonice.

Nu sunt foarte inalti, semanand mai degraba cu niste dealuri semete decat cu niste munti in adevaratul sens al cuvantului, dar au si ei zone cu paduri dese, varfuri stancoase si poienite inverzite. Iar cararile care serpuiesc printre vaile si culmile muntilor Macin te invita sa-i explorezi si sa te bucuri de spectacolul naturii. Sa mergem deci la pas prin Muntii Macinului!

Spre Culmea Pricopanului

Luand ca punct de plecare localitatea Macin din judetul Tulcea, poti porni spre Culmea Pricopanului, aflata la numai 3km distanta. Traseul marcat cu banda albastra masoara 6km, distanta de care vei uita foarte repede datorita peisajului extraordinar pe care il vei intalni si a atractiilor turistice: zone stancoase de creasta, batute de vant, goluri alpine si paduri de fag. Dincolo de ele, departe in zare, se vad Galatiul si Braila, dar si Dunarea serpuind printre ele. Vei fi fermecat probabil de Masivul Pricopan, care se remarca prin peretii sai de granit, complet despaduriti.

Traseul complet dureaza 6 ore (Macin – Regia Tutunului – Vf. Sulucu Mare – Piatra Raioasa – Saua Serparu – Vf. Caramalau – Fantana de Leac – Macin), iar daca vrei sa experimentezi o noapte dormita in mijlocul naturii, poti campa la Fantana de Leac. Ici-colo vei mai intalni, printre stancarii si ochiuri de silvostepa, cate o tufa de maces, paducel sau salcioara rasarite de nicaieri.

Sau Varful Tutuiatu

Muntii Macinului au doua varfuri “semete”: Varful Tutuiatu este unul dintre ele, care masoara 467 de metri, si Varful Ghiunaltu – care masoara 442 metri deasupra nivelului marii. Cine s-a catarat macar o data pe Bucegi sau in Masivul Fagaras stie ca aceste inaltimi sunt o joaca de copil. Si totusi, chiar daca altitudinea este mica, diferenta de nivel nu este de neglijat pentru cei care isi doresc putina aventura.

Traseul spre Varful Tutuiatu – care se intinde pe 7km si este marcat cu triunghi albastru – porneste din localitatea Greci si traverseaza Valea Morsu – Vf. Tutuiatu – Valea Piscului Inalt – Valea Seaca – Valea Fagilor pana la Punctul de Informare Cetatuia. Daca ti se pare prea lung acest traseu sau pur si simplu nu te induri sa parasesti muntii Macinului, poti sa ramai peste noapte in Valea Seaca, un loc perfect pentru campare.

Odata ajuns pe Varful Tutuiatu vei intalni un peisaj spectaculos si o panorama impresionanta; poate parea austera, dar chiar si asa, va trebui sa recunosti ca nuantele diferite de verde-maroniu care se intind ca un covor peste culmi au ceva special. Linistea care te inconjoara este tulburata cand si cand doar de zgomotul aripilor unui soim dunarean sau pasii discreti ai unei pisici salbatice.

Spre Varful Crapcea

Iti propunem acum un traseu mai “colorat” sau cel putin mai variat, in care vei intalni nu doar suisuri si coborasuri, ci vei trece pe langa stancarii, poieni, paduri de carpen, tei si goruni si chiar un lac de acumulare (Horia). Ca sa le vezi pe toate, trebuie sa ajungi la Varful Crapcea; nu e un traseu foarte usor si se intinde pe 12km in total, drept pentru care cel mai indicat ar fi sa campezi (pentru ca cele mai apropiate unitati de cazare sunt la Galati) in Poiana Parlita.
Traseul pe care va trebui sa-l urmezi este marcat cu banda rosie, porneste din Cerna si traverseaza ruta Valea lui Puiu – Vf. Echistea – Vf. Crapcea – Dealul Crapcea – Balabancea.
Ai vreme suficienta sa fotografiezi pajistile cu garofita pitica si clopotei dobrogeni sau deditei si sa te bucuri de aerul curat al Muntilor Macin.

Tarife

Ca sa pleci la drum pregatit, este bine sa stii ca pentru toate aceste trasee marcate in interiorul Parcului National Muntii Macinului trebuie sa platesti o taxa de intrare si, daca este cazul, un tarif de campare in locurile special amenajate din perimetrul parcului – despre cateva dintre ele ti-am povestit mai devreme.
Astfel, tariful de intrare in parc pe traseele marcate este de 6 lei/persoana; la fel si cel pentru campare. Daca doresti ca in timpul drumetiilor sa asculti si povestile Macinului, cel mai bine este sa apelezi la serviciile unui ghid turistic. In acest caz, tariful aplicat pentru un grup de maxim 15 persoane este de 55 lei/grup.

*Sursa foto: Camelia Varsescu / Shutterstock.com