Primăvara în Dobrogea: 5 locuri musai de vizitat în luna aprilie

Photo 196129177 © Andrei StancuDreamstime.com

Pământ legendar între Dunăre și Marea Neagră, un loc de întâlnire al vechilor civilizații grecești și romane, Dobrogea impresionează prin unicitatea sa naturală și culturală.

Casa Munților Măcin – unii dintre cei mai vechi munți din lume – cu biosfera UNESCO a Deltei Dunării – cel mai tânăr pământ din Europa. Delta Dunării este o rezervație naturală unică în lume, un paradis al păsărilor și în același timp un mozaic etno-cultural.

Peisajul regiunii este completat de cetăți antice, mănăstiri și moschei fascinante, podgorii celebre, peșteri și plaje însorite, dar și porturi antice la Marea Neagră, cum ar fi Constanța și Mangalia. Dobrogea și mai ales Delta Dunării sunt perfecte pentru turismul lent, de primăvară.

Descoperă minunile naturale și bogățiile culturale pe care le poate oferi această zonă:

  1. Munții Măcin
Photo 79490779 © Tutye2001Dreamstime.com

Munții Măcin sunt cei mai vechi munți din România. Datorită potențialului său natural, Parcul Național Munții Macin este accesibil unei game largi de turiști interesați de drumeții, peisaje, floră și faună. 

Pe diferite niveluri de vegetație, între 7 și 467 m – Vârful Tutuiatu, găsim un peisaj unic de stepă la baza munților, urmat de păduri cu stejar, frasin, stejar pufos și stepă de pajiști, cu aspect alpin.

Parcul Național Munții Macin găzduiește un număr mare de vietăți: șacal, broască țestoasă, vultur maro, râs, vulpe, pisică sălbatică, jder, mistreț, căprioară, viperă de nisip.

  1. Delta Dunării
Photo 196129177 © Andrei StancuDreamstime.com

Ecosistemul Deltei Dunării este unic în Europa. Peste 300 de specii de păsări, 130 de specii de pești și 1150 de specii de plante pot fi găsite în acest fabulos ținut de apă.

Adesea descrisă ca un paradis al păsărilor, Delta Dunării este un sit al patrimoniului natural natural UNESCO. Cele 30 de tipuri de ecosisteme ale sale îl plasează pe a treia poziție în topul biodiversității mondiale după Galapagos și Marea Barieră de Corali. Cea mai bine conservată deltă din Europa, acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din România și o destinație obligatorie pentru observatorii de păsări și iubitorii de natură.

  1. Cetatea Histria
Photo 158568669 © Raciu MihaelaDreamstime.com

Actualul sat Istria a fost în antichitate orașul prosper Histria, fondat de coloniștii greci provenind din faimosul Milet și a avut o dezvoltare continuă de aproape 1300 de ani, din perioada greacă până în cea bizantină. Orașul Histria a fost abandonat în secolul al VII-lea d.Hr. din cauza înfundării vechiului golf de la Marea Neagră în care a fost înființat Portul și a devenit în cele din urmă complexul lagunar Razelm-Sinoe.

Istoricii spun că primele monede de argint de pe teritoriul românesc actual au fost realizate în Histria. Cea mai veche așezare urbană din țară, Histria, a fost descoperită ca urmare a săpăturilor arheologice începute în 1914 de către istoricul și arheologul Vasile Pârvan. Aceste săpături au avut ca rezultat, în afară de zidurile din interior, o serie de monumente importante datând din diferite perioade ale vieții cetății.

  1. Constanța
Photo 122343852 © Radub85Dreamstime.com

Pe lângă plaje magnifice, climă blândă și nămol vindecător, Constanța este un oraș bogat. Are obiective istorice și oferă oaspeților săi o gamă largă de distracții. Principalul punct arhitectural al orașului este cazinoul, clădirea care a fost finalizată la sfârșitul secolului al XX-lea. Aceasta este o clădire impresionantă, în stil Art Nouveau, care uimește oamenii prin aspectul său grandios și elegant. 

Îți poți diversifica programul cultural vizitând Delfinariul, Planetariul sau noul Acvariu. Participarea la ele poate fi deosebit de distractivă pentru copii, deoarece există excursii speciale pentru micii oaspeți.

  1. Letea
Photo 98457839 © ElenaphotosDreamstime.com

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România. Înființată în 1938 și situată între brațele Sulina și Chilia ale Dunării în Delta Dunării, acoperă o suprafață de aproximativ 2.825 ha.

Această pădure a constituit fundația inițială a Rezervației Biosferei Delta Dunării, care a fost declarată Patrimoniu Mondial. A fost recunoscută la nivel internațional ca Rezervație a Biosferei în cadrul Programului UNESCO pentru Om și Biosferă în 1992.

Cu cai sălbatici, viță de vie, stejari vechi de 700 de ani și dune de nisip, Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Ascunsă departe de ochii și cărările majorității turiștilor, pădurea are numeroase secrete pe care le păzește cu atenție.