Viziteaza Cetatea Neamt, un simbol istoric al judetului Neamt

cetatea-neamtului-foto-hurghea-constantin

Hurghea Constantin / Shutterstock.com

Judetul Neamt atrage interesul calatorilor indragostiti de peisaje fascinante, de cladiri istorice si religioase, dar si pe cel al pasionatilor de alpinism si escalada. O vizita in judet nu poate fi completa fara o plimbare prin Cheile Bicazului, la Manastirea Agapia sau prin Curtea Domneasca din Piatra Neamt. Insa atractia orasului o reprezinta Cetatea Neamtului (sau Cetatea Neamt), simbolul istoric al judetului din nordul Moldovei.

Cetatea medievala construita in timpul domniei lui Petru I Musat este situata in vestul orasului Targu-Neamt, deasupra Luncii Ozanei si la cativa zeci de kilometri de Piatra Neamt.

Ridicata cu scopul crearii unui nucleu de aparare in caz de atac, cetatea medievala facea parte (la sfarsitul secolului XIV) dintr-un complex format din cel putin trei cetati fortificate: Neamt, Scheia si Suceava, menit sa asigure linistea intregii Moldove. Si a reusit, pentru ca de-a lungul istoriei, cetatea nu a fost cucerita niciodata, rezistand trupelor maghiare conduse de Sigismund de Luxemburg (1395), atacului lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului (1476), care conducea o armata de aproape 200.000 de luptatori, si celor care au urmat in timpul domniilor lui Bogdan al III-lea si a lui Petru Rares.

Desi nu a fost cucerita sau distrusa substantial, Ieremia Movila o renoveaza si o transforma in garnizoana militara. La mijlocul secolului XVII, in timpul domniei lui Vasile Lupu, Cetatea Neamt este intarita si imbogatita cu o manastire, care avea menirea de a insela vigilenta Portii. In timpul domniei lui Dabija-Voda, cetatea a functionat ca si monetarie; arheologii au descoperit ulterior monede de arama si bucati de metal stantat.

Pe la inceputul secolului XVII si multa vreme dupa aceea, cetatea a fost lasata in decadere; Mihail Racovita incepe primele lucrari de consolidare in 1716, fara prea mult succes. Ulterior, cetatea a fost praduita chiar de localnici, care foloseau bucati de piatra din Cetatea Neamt pentru propriile lor constructii. Poate ca astazi nu am mai fi putut admira aceasta bogatie arhitecturala medievala daca in 1866 Cetatea Neamt nu ar fi fost declarata monument istoric, intrand in conservare. Cetatea a fost restaurata partial intre anii 1962-1970 si inclusa apoi in circuitul turistic.

De-a lungul istoriei, multi scriitori si poeti au comparat-o cu un cuib de vulturi care a rezistat peste timp, in fata numeroaselor asedii, fiind considerata simbolul istoric al judetului Neamt. Astazi, pot fi vizitate Sala Armelor, Sala de Sfat si de Judecata, paraclisul “Sfantul Nicolae”, Camera Parcalabului, Camera Domnitelor si Monetaria – toate restaurate si redate circuitului turistic inca din anul 2009. Este bine sa stii ca pe la inceputul lunii iulie se desfasoara “Zilele Cetatii Neamt”, timp in care are loc si un festival medieval.

Care este programul de vizitare

Cetatea Neamt poate fi vizitata in fiecare zi de marti pana duminica, intre orele 10:00-18:00 (in perioada aprilie-septembrie) sau 09:00-17:00 (in perioada octombrie-martie). Lunea, cetatea este inchisa.
Biletele de intrare au urmatoarele tarife: 5 lei/adulti, 3 lei/copii si prescolari. Cei care doresc, pot filma si pot face fotografii daca platesc o taxa de 10 lei. De asemenea, in incinta unitatilor muzeale ale Cetatii Neamtului se pot organiza evenimente festive sau documentare in schimbul unei taxe de 200 de lei.

Cauti cazare in Romania? Iata doua sugestii de cazare de la Travelminit, aproape de Cetatea Neamtului:

Pensiunea Aristocratis**** din Targu-Neamt

Este o pensiune care atrage prin simplitatea si rafinamentul ei, prin oamenii primitori care te intampina in pragul casei. O oaza de liniste care te desprinde de lumea agitata si care te asteapta intr-o ambianta prietenenoasa si relaxanta. Pensiunea dispune de 17 spatii de cazare, restaurant care serveste preparate din bucataria traditionala romaneasca, dar si italiana, centru Wellness & Spa, piscina acoperita (si pentru copii), teren de joaca.
Camerele sunt dotate cu baie proprie cu dus, aer conditionat, internet WiFi gratuit, TV LCD cu programe prin cablu.
Tarif: 160 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun), in perioada 14-15 octombrie 2016

Pensiunea Ilea din Agapia

Este situata in centrul satului Agapia, intr-o zona deosebit de pitoreasca, la numai 5km de Manastirile Agapia (pictata de Nicolae Grigorescu), Varatec si Agapia Veche si la doar 7km de manastirile neamt si Sihastria. De asemenea, daca ajungi la Agapia, poti vizita schitul Sihla si Cetatea Neamtului, aflate la aproape 5km de pensiune, casa memoriala Mihail Sadoveanu si zimbraria de la Neamt – situate in imediata apropiere.
Oaspetii au la dispozitie 4 camere dotate cu TV cu programe prin cablu si DVD, o bucatarie utilata, baie cu cada si dus, gratar in curte.
Tarif: 70 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun), in perioada 14-15 octombrie 2016