Cu siguranta, ai auzit de Baile Felix, Baile Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Baile Herculane sau Sovata. Sunt numele catorva dintre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice din Romania, unele dintre ele infiintate de pe vremea romanilor, altele la sfarsitul secolului XIX sau chiar mai aproape de zilele noastre. In Romania sunt insa si statiuni balneoclimaterice mai putin cunoscute (care nu au avut norocul sa fie intens mediatizate), fara sa fie cu nimic mai prejos decat celelalte. Travelminit te invita astazi sa redescoperi cinci statiuni balneo din tara noastra, mai putin cunoscute.
Statiunea Nicolina
Probabil ca nu ai auzit de ea daca nu locuiesti in Iasi, pentru ca statiunea este amplasata chiar in centrul municipiului, la numai 250 de metri de Gara Nicolina. Pare neobisnuit, dar la Nicolina ajung in fiecare an peste 3.000 de turisti din tara si strainatate pentru tratamentele cu apa termala si sulfuroasa, fara sa-i mai punem la socoteala pe localnici.
Apa termala hipotona si hipotermala (bogata in iod, clor si sulf) este benefica pentru cei care sufera de afectiuni dermatologice, reumatismale, respiratorii, ginecologice, neurologice, digestive si astm bronsic. Pe langa bai in ape sulfuroase, turistii pot opta pentru bai galvanice, masaje, termoterapie, aerosoli, electroterapie sau gimnastica medicala.
Localizare: in centrul municipiului Iasi
Ce poti sa vizitezi in zona: Palatul Culturii, Biblioteca Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi”, Catedrala romano-catolica “Sfanta Fecioara Maria”, Manastirea “Sfintii Trei Ierarhi”, Rezervatia Geologica si Paleontologica Repedea, Parcul de aventura Hamak.
Baile Calacea
Statiunea balneoclimaterica este situata in Campia Banatului, aproape de Timisoara, fiind frecventata indeosebi de timisoreni si de localnicii din zona. Fara prea mari pretentii, statiunea se intinde pe 15 hectare ocupate in cea mai mare parte de un parc cu vegetatie bogata si variata (este perfect pentru miscare si relaxare in aer liber), o padure de salcami si un lac cu nuferi albi, pe luciul caruia poposesc frecvent ratele salbatice.
Statiunea Baile Calacea dispune de un strand cu apa termala a carei temperatura medie ajunge la 38-39 de grade, dar si de bazine acoperite folosite pentru diverse tipuri de tratamente.
Apele termominerale clorurate, sodice, hipotone, izotermale si bicarbonate sunt recomandate in tratamentul afectiunilor reumatismale, hepatobiliare, litiazelor renale, gastritelor cronice si al afectiunilor ortopedico-traumatice.
Localizare: la 25km de Timisoara (asa ca poti sa te cazezi chiar in oras)
Ce poti sa vizitezi in zona: Herghelia de cai de la Izvin, Rezervatia ornitologica de la Satchinez, Domul Romano-Catolic si Palatul Baroc din Timisoara.
Baile Tinca
Aflata la o altitudine de doar 131 de metri, statiunea Baile Tinca din sudul judetului Bihor ar fi fost probabil data uitarii daca nu ar fi ajuns pe mainile unui investitor strain, care a readus-o la viata. Cadrul natural minunat oferit de Crisul Negru, zona plina de verdeata, zacamantul de ape termale descoperit in anul 1884 si climatul bland atrag in prezent turisti romani si straini din toate colturile lumii, dornici sa incerce pe propria piele efectele tamaduitoare ale apelor minerale. Studiile si analizele au aratat ca la Tinca sunt ape minerale si termominerale bicarbonate, calcice, sodice, magneziene, alcaline si carbogazoase care trateaza afectiuni ale tubului digestiv (statiunea este foarte cunoscuta pentru tratarea ulcerelor), afectiuni metabolice, hepato-biliare si boli de nutritie (diabet).
Turistii care vor sa se trateze la Baile Tinca au la dispozitie o baza de tratament cu instalatii de electro-termoterapie, buvete pentru cura interna si bazine cu apa termala pentru cura externa. De asemenea, aerul este foarte sanatos, incarcat cu ioni pozitivi.
Localizare: la 24km de localitatea Salonta
Ce poti sa vizitezi in zona: Poiana Narciselor, Parcul Mare din Salonta, Turnul Ciunt, Complexul Muzeal “Vatra Satului Romanesc”.
Statiunea Movila Miresii
Lacul Sarat si Amara nu sunt singurele statiuni balneoclimaterice din judetul Braila. La numai 30km distanta de orasul Ramnicu Sarat este Movila Miresii, o statiune balneo al carei numea fost data de o legenda. Se spune ca acum aproape 300 de ani, pe drumul care leaga localitatile Scortaru si Huieni a fost aruncata din sanie, in plina iarna, o mireasa. Mireasa s-a rostogolit pana in dreptul unei movile de langa o stana. Cainii i-au simtit prezenta si au inceput sa latre pana cand fata a fost descoperita de ciobani.Fiind nespus de frumoasa, fata a fost ceruta in casatorie de fiul ciobanului; a acceptat, iar cei doi si-au dus viata mai departe construindu-si o casa – aceea avea sa fie prima casa din zona.
Spre deosebire de statiune, Lacul Movila Miresii este mult mai cunoscut, apele sale minerale fiind puternic mineralizate, sulfatate si clorosodice. Proprietatile lor pot trata afectiuni dintre cele mai diverse, cum ar fi afectiuni respiratorii, boli reumatismale degenerative, boli inflamatorii, ginecologice, dermatologice si endocrine, dar si afectiuni ale sistemului nervos periferic. Nu te lasa pacalit de culoarea namoloasa a apei, pentru ca tocmai acele particule de namol sunt cele care intra in piele si mineralizeaza corpul.
Localizare: la 30km de Ramnicu Sarat
Ce poti sa vizitezi in zona: Padurea Camnita din comuna Ramnicelu, plaja raului Buzau de la Scortaru Nou, Lacul Iazu si Cabana de vanatoare Camnita.
Baile Lipova
Statiunea se afla in Lunca Muresului, la o distanta de 30km de Arad. Apele minerale carbogazoase si hipotone, bogate in fier, magneziu si sodiu au fost descoperite inca din secolul XIX; in anii care au urmat si indeosebi in perioada post-comunista, statiunea a beneficiat de investitii majore, transformand-o astazi intr-un adevarat centru international de tratament.
La Baile Lipova pot fi tratate in principal afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale tubului digestiv, boli hepatobiliare, respiratorii, boli de rinichi, nevroza astenica, afectiuni ginecologice. Ca metode de tratament, turistii pot face cura interna cu apa minerala, sedinte de hidroterapie si electroterapie, dar si bai calde cu apa minerala.
Localizare: la 3km de localitatea Lipova
Ce poti sa vizitezi in zona: Lacul fosilifer Zabalt, Manastirea “Maria Radna” din Lipova, Cetatea Soimos din Arad, Castelul Misici Bocu si Rezervatia naturala Runcu-Grosi.