Relieful tarii noastre este unul spectaculos, care a dat nastere unor forme inedite si unice in lume. Pesterile din Romania sunt faimoase peste hotare si in tara pentru frumusetea deosebita, traseele uimitoare formate in interiorul lor si reprezinta un adevarat dar de la natura pentru sutele de speologi si cercetatori care studiaza particularitatile acestor caverne.
In prezent, in Romania se gasesc peste 12.000 de grote, unele dintre ele detinand recorduri europene. Desi cateva sunt dedicate exclusiv cercetarilor, exista numeroase pesteri care sunt adevarate bijuterii ale naturii si pot fi vizitate in orice anotimp de catre curiosi. Pentru a descoperi macar o particica din frumusetea acestor caverne, echipa Travelminit iti prezinta cinci locuri inedite care pot fi gasite la noi in tara.
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor se afla in localitatea Chiscau, judetul Bihor. Fiind una dintre cele mai importante atractii turistice din zona, Pestera Ursilor a devenit una dintre emblemele muntilor Apuseni. Situata la o altitudine joasa de aproximativ 500 de metri, caverna este accesibila turistilor romani si straini care vin aici atrasi de frumusetea naturii inca din anul 1980 de cand a fost deschisa pentru publicul larg. Numele pesterii vine de la numeroasele fosile de ursi gasite aici.
Pestera Muierii
Una dintre cele mai spectaculoase lucrari ale naturii se afla in judetul Gorj si poarta numele de Pestera Muierii. Locul, care conform localnicilor are efecte curative asupra celor care pasesc in interiorul grotei, este lung de aproximativ 3.600 de metri si este format din 4 niveluri.
Numele grotei a fost primit inca din vremurile in care barbatii plecau la razboi, iar femeile si copiii se adaposteau pentru a sta departe de inamici. Totodata, se zvoneste ca Pestera Muierilor este locul in care femeile care nu pot avea copii isi pot gasi vindecare.
Pestera Scarisoara
Una dintre cele mai mari pesteri cu gheata din Romania si unul dintre obiectivele turistice care au fost propuse pentru lista minunilor lumii din tara noastra, Pestera Scarisoara este totodata si cea mai cunoscuta formatiune de acest tip de pe meleagurile romanesti. Situata in muntii Apuseni, la 1165 de metri deasupra nivelului marii, pestera masoara 105 metri adancime si 720 de metri lungime.
Pestera este deschisa publicului in orice anotimp, insa nu este permisa intrarea turistilor decat pe o mica portiune, restul fiind dedicata cercetatorilor care fac numeroase teste pentru a afla toate secretele grotei.
Pestera Huda lui Papara
Pestera Huda lui Papada, situata in muntii Trascaului, este una dintre cele mai periculoase pesteri de la noi din tara. Aici, numerosi cercetatori au fost pe cale sa isi piarda viata in timp ce explorau spectaculoasa formatiune. Fiind cea mai denivelata pestera care se afla pe teritoriul Romaniei, Pestera Huda lui Papara atrage numerosi turisti dornici de aventura. Pestera Huda lui Papara este casa celei mai mari colonii de lilieci din Europa, are cel mai mare debit de apa din tara si adaposteste cea mai inalta cascada aflata intr-o pestera din Romania.
Pestera Limanu
Situata in Dobrogea, la circa 5 kilometri de Mangalia, Pestera Limanu este cunoscuta datorita faunei bogate si povestile misterioase care au stransa legatura cu pestera. Turistii sunt atrasi de povestile conform carora, pe vremea geto-dacilor, localnicii se refugiau aici si-si ascundeau in pestera cele mai de pret comori pentru a le feri de dusmanii care intrau pe teritoriul tarii.