Pestera Comarnic este unul dintre cele mai importante obiective turistice din subteranul Banatului, fiind considerata cea mai spectaculoasa pestera din zona. Cu o lungime de peste 5200 de metri si o dispunere pe doua niveluri, pestera reprezinta o reala comoara pentru speologi.
Despre Pestera Comarnic
Pestera Comarnic se afla in judetul Caras-Severin, pe dealul Cleantul Putnata, in apropiere de satul Iabalcea, la altitudinea de 440 de metri. Aflata in interiorul Parcului National Semenic – Cheile Carasului, pestera surpinde cu salile decorate cu formatiuni gigantice. Muntii Aninei, locul in care se afla pestera este cunoscut pentru bogatia padurilor si pentru zacamintele de carbune.
Desi pestera nu dispune de iluminare electrica, la intrare veti primi surse de lumina si casti pentru protectie. Ce este spectaculos la aceasta grota este ca interiorul impartit in galerii si sali care leaga cele doua intrari – intrarea din nord, Comarnic si intrarea din sud, Ponicova. Galeriile formate la nivelul superior al pesterii constituie un adevarat labirint format din concretiunile prezente la fiecare pas. Coloanele grandioase rezultate prin unirea stalagmitelor si a stalactitelor surprind turistii si contureaza un decor savarsit de-a lungul anilor de apa care a sapat in piatra.
Vizitarea Pesterii Comarnic
Pestera Comarnic poate fi vizitata cu precadere in timpul verii deoarece in restul anului, din cauza ploilor, galeriile pesterii se inunda si accesul in interior este restrictionat. Pesterea poate fi vizitata atat in weekend, cat si in zilele saptamanii, cu o rezervare facuta cu cel putin cateva zile inainte. Accesul la nivelul superior se face numai sub supravegherea atenta a unui ghid, iar taxa de intrare este de 10 lei de persoana. Pentru a fi sigur ca esti corect echipat, nu uita acasa incaltamintea adecvata pentru teren accidentat si umed, hainele groase si aparatul de fotografiat.
Cum ajungi la Pestera Comarnic?
Odata ajuns in satul Iabalcea, aflat in apropierea pesterii, , trebuie urmat drumul forestier pana la cantonul Comarnic. Drumul este de aproximativ 14 kilometri si reprezinta o adevarata incantare pentru iubitorii de natura. Pestera se afla in apropierea cantonului si este usor accesibila din acest punct.