Descoperă Harghita: natură, aventură și tradiții

Sursa foto: emperorcosar/Shutterstock.com

Cunoscut pentru natură, renumit pentru kurtoskalacs, ape minerale și pălincă de prune, județul Harghita găzduiește numeroase comori istorice și etnografice, cărora li se oferă frumosul fundal natural. Înconjurat de văi, râuri și dealurile blânde din Carpații Orientali, este un loc unic cu siguranță care merită vizitat în timpul vacanței tale prin Transilvania.

Natura în Harghita

Dacă ai vizitat vreodată singurul lac vulcanic din Europa Centrală, Lacul Sfânta Ana, dacă te-ai plimbat peste turba de la Tinovul Mohoș și dacă te-ai plimbat prin Cheile Bicazului, atunci cu siguranță te-ai îndrăgostit pe loc de Harghita. 

Județul are un relief predominant montan, Carpații Orientali acoperind cea mai mare parte a teritoriului. Munții, bazinele și dealurile sunt răspândite în tot județul, iar 60% din suprafața județului este împădurită.

Datorită acțiunii post-vulcanice, județul Harghita are cea mai mare colonie de apă minerală carbonizată cu cele mai variate substanțe chimice. Turiștii și exploratorii sunt atrași de peste o mie de izvoare de apă minerală și mofete, mai mari sau mai mici, ochiuri de apă neagră (la Tinovul Mohoș) sau azurie. 

Musai de vizitat

  1. Lacul Sfânta Ana
Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Înconjurat de păduri luxuriante în craterul unui vulcan dispărut, lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa de Est. Este situat la o altitudine de 950 de metri în masivul Ciomatu. 

Se estimează că ultima erupție a avut loc în urmă cu aproximativ 11.000 de ani. Are o suprafață de 19,3 hectare, are o adâncime de 6,6 metri și nu are izvoare subterane. Apele sale provin numai din ploaie. În secolul al XIX-lea, lacul era pur ca apa distilată. Cu toate acestea, datorită creșterii turismului, apele s-au poluat rapid cu substanțe și chiar cu loțiune solară. Pentru a proteja mediul, înotul a fost interzis aici acum câțiva ani.

Pentru cei care se află în căutare de animale sălbatice, aici pot fi văzuți șerpi de apă și vipere, precum și multe specii de păsări, inclusiv ciocănitoarea neagră.

  1. Tinovul Mohoș
Sursa foto: Lavinia Mazdul/Shutterstock.com

Mai fascinant decât Lacul Sfânta Ana este Tinovul Mohoș din imediata apropiere, care s-a format în craterul geamăn. Inițial, suprafața a fost acoperită de un lac, care era de patru ori mai mare decât lacul Sfânta Ana. 

De-a lungul timpului, suprafața sa a fost acoperită cu turbă și vegetație și, pentru moment, doar câteva ochiuri de apă pot fi văzute pe traseul tematic instalat. Se spune că în aproximativ 70 de ani, întreaga suprafață va fi acoperită cu mușchi și turbă. Tinovul Mohoș este, de asemenea, renumit pentru prezența rouei soarelui (Drosera rotundifolia), o plantă insectivoră care poate fi observată de-a lungul traseului. Atenție! La Tinovul Mohoș se poate intra doar alături de un ghid, iar intrarea este gratuită.

  1. Cheile Bicazului & Lacul Roșu

Sursa foto: Victor Maschek/Shutterstock.com

Zona reprezintă un magnet pentru turiștii care vin aici an de an pentru a vedea acest loc incredibil. Cheile Bicazului sunt mai mult decât un drum șerpuit prin ziduri masive de piatră. În spatele stâncilor există numeroase trasee care te duc pe zidurile de piatră sau prin potecile montane.

Cheile Bicazului sunt un loc faimos în România, în principal datorită înălțimii impresionante a stâncilor. În plus, pe Lacul Roșu te poți plimba cu barca sau să te bucuri de un kurtos și câteva momente de respiro  pe marginea lacului.

Aventură 

Cea mai lungă pistă de bob din România este situată în Lunca de Sus, Harghita. Pista a devenit, în foarte scurt timp, o atracție pentru turiștii care vizitează zona Ghimeșului sau pentru iubitorii de adrenalină care vin aici să experimenteze această senzație. Poți atinge până la 45 de km/h, dacă ai curaj și-ți place viteza.

Pe lângă adrenalină, te poți bucura de un peisaj frumos, pe care mulți îl compară cu cele văzute în Austria sau Elveția.

Pe lângă cea mai populară activitate din Harghita, bobul, mai poți participa și la ture off-road în Cheile Vârghișului, plimbări cu caiacul în Barajul Zetea, drumeții, canyoning, plimbări cu karturile sau cu parapanta. Alegerea îți aparține! 

Tradiții

Sursa foto: Ioan Florin Cnejevici/Shutterstock.com

Corund este un sat cunoscut drept un centru tradițional de olărit. Ceramica Corund este specifică regiunii Corund din județul Harghita. După ce argila a fost bine pregătită cu puțină apă și curățată de impurități, benzile tăiate se mulează pe roata de ceramică până când are forma dorită. 

După câteva zile de uscare, bolurile sunt arse într-un cuptor foarte încălzit. Ceramica din Corund este pictată de meșteri cu modele florale și zoomorfe stilizate. Ceramica poate fi albă, maro, albastră (cobalt) sau multicoloră.

Satul Inlăceni a câștigat premiul „Europa Nostra”. În partea de sud-vest a județului Harghita, la 25 km de Odorheiu Secuiesc și la 18 km de Cristuru Secuiesc, se află Inlăceni, un sat neschimbat de sute de ani, frumos ca în poveștile copilăriei.

Vechimea caselor este măsurată în secole, cele mai multe dintre ele fiind monumente de arhitectură rurală ridicate într-o perioadă în care scândurile erau îmbinate cu șipci de lemn. 

Construite din piatră și lemn, acestea sunt vopsite în alb sau azur, acoperite cu plăci mici făcute în sat, iar grădina de flori din fața casei este de neșters. Intrarea în casă se face printr-un mezanin, urcând o scară de lemn sau câțiva pași din piatră. Parterul și subsolul sunt rezervate bucătăriei, camerelor și pivniței.

Fărșangul este o sărbătoare păstrată de secole, de pe vremea când cu ocazia șezătorilor se dădea frâu liber la jocuri, cântece, dans și voie bună. Prin intermediul acestei sărbători se întorc acasă și cei plecați din sat. 

”Elementul central al obiceiului este  marioneta, o păpușă din paie îmbrăcată și decorată cu lux de detalii, de la șosete până la pălărie, denumită de obicei Illyés sau Döme. Aceasta simbolizează fărșangul și este „bocită ”de toată comunitatea deghizată într-un alai funebru ca la o înmormântare adevărată.” – via www.visitharghita.ro

Printre tradițiile locale din Harghita se mai numără și meșteșurile: porți sculptate, obiecte artizanale din ceramică, ateliere de iască, obiecte de mobilier pictat, țesutul, dar și împletitul pănușilor de porumb. Ca sărbători, locuitorii din Harghita se mai bucură de Festivalul Cartofului și Balul Strugurilor.