Chiar daca nu esti un cunoscator al speciilor de plante, cu siguranta o vizita la gradina botanica te va face sa te indragostesti de cateva exemplare de acolo. Indiferent ca preferi speciile cu flori mari, inmiresmate, pe cele exotice, cu tepi sau carnivore, in gradinile botanice de la noi din tara le vei intalni pe toate si vei avea ocazia sa le studiezi indeaproape pe fiecare dintre cele care iti vor atrage atentia. Mai mici, mai mari, in culori aprinse sau nuante ceva mai palide, cu un parfum pregnant sau unul discret, florile din aceste locuri sunt cu siguranta atractia principala. Fotografiate si admirate de toti vizitatorii, florile plantelor expuse in aceste gradini reprezinta unul dintre cele mai placute peisaje naturale pe care le poti vedea la noi in tara. Afla mai jos care sunt locurile in care te poti desfata cu o astfel de priveliste:
-
Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi
Istoricul zbuciumat al acestei gradini face din locul dedicat plantelor unul mult mai deosebit decat oricare altul din tara. Cea mai veche gradina botanica de la noi din tara a fost infiintata in anul 1856 de catre medicul Anastasie Fatu din fonduri proprii la Iasi. Deoarece resursele materiale personale erau limitate, Anastasie Fatu nu reuseste sa intretina un spatiu intins si se rezuma la bucata de pamant cumparata din bani proprii. Mai tarziu, obtine sprijinul statului si reuseste sa extinda mica gradina botanica infiintata. In anul 1886, terenul este vandut de urmasii medicului, iar gradina botanica gazduita aici este predestinata pieirii.
Cazare in Iasi gasesti aici!
Dupa mai multe incercari de relocare, in 1963 gradina botanica este mutata pe Dealul Copoului, in locul in care se afla si astazi. Sub atenta supraveghere a profesorului Emilian Topa, gradina botanica se dezvolta si serveste drept obiect de studiu pentru studentii facultatilor de profil si drept obiectiv turistic pentru vizitatorii dornici sa se relaxeze inconjurati de plante din toate soiurile.
Adresa: Strada Dumbrava Rosie nr. 7, Iasi
Program: 9:00 – 20:00 (lunea si miercurea serele sunt inchise)
Tarif: 5 lei/persoana (pentru grupuri – 3 lei/persoana)
-
Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj
Aflata sub administrarea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, gradina botanica a fost fondata in anul 1920 de catre profesorul Alexandru Borza. Cu o suprafata de aproximativ 14 hectare, gradina amplasata in sudul orasului gazduieste peste 10000 de specii de plante din toate colturile lumii. Printre sectoarele care pot fi admirate de turistii care decid sa fac o vizita gradinii se numara sectorul ornamental, sistematic, economic si medicinal.
Cazare in Cluj gasesti aici!
Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj serveste si drept obiect didactic, plantele de aici fiind folosite in nenumarate randuri de catre studentii si profesorii la facultatile de profil pentru a aprofunda cunostintele dobandite. Atractia principala a gradinii este Gradina Japoneza, un sector exotic ce cuprinde pe langa plantele specifice un parau si o casuta in stil japonez.
Adresa: Strada Republicii nr. 42, Cluj Napoca
Program: 8:00 – 20:00
Tarif: 10 lei/adult, 5 lei/elevi si studenti de la alte facultati
-
Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” din Bucuresti
Prima gradina botanica a fost infiintata in Bucuresti in anul 1860 de catre Carol Davila, langa facultatea de medicina. Aceasta a fost mutata ulterior in locul in care se afla astazi de catre botanistul Dimitrie Brandza. Desi a avut un start excelent, gradina botanica a fost grav afectata in timpul inundatiilor din 1892 si de bombardamentele din 1944. Chiar daca numarul de planse din gradina s-a redus de la 700.000 la mai putin de 200.000, in prezent gradina dispune de 500.000 de planse.
Cazare in Bucuresti gasesti aici!
Adresa: Soseaua Cotroceni 32, Bucuresti
Program: 8:00 – 20:00
Tarif: 5 lei/adult, 2 lei/elevi si studenti
Vrei sa vizitezi mai multe obiective turistice din Capitala si nu-ti ajunge numai o zi? Nicio problema! Travelminit vine in ajutorul tau cu cele mai bune oferte de cazare!