Moldova este o regiune deosebita ce se mandreste cu un grai dulce, traditii pastrate inca de pe vremea stramosilor si, mai presus de toate, cu bucate alese preparate cu multa grija. Gospodinele din Moldova sunt cunoscute in toata tara pentru harnicia si maestria cu care isi fac treaba atat in bucatarie, cat si pe langa casa, fiind mari iubitoare de gradinarit si apicultura. Din mainile iscusite ale acestora ies in fiecare zi bucate care mai de care mai deosebite, presarate cu dragoste si inzestrate cu un gust ales.
Despre Moldova majoritatea romanilor stiu ca acesta este locul in care totul se petrece pe repede-inainte, iar distractia e litera de lege. Nu s-a gasit moldovean care sa nu iubeasca petrecerea si nici gospodina moldoveanca ce nu stie sa gateasca. E ca o mostenire pe care bunicii le-o lasa nepotilor, iar acestia la randul lor o paseaza mai departe urmasilor lor.
Bucataria moldoveneasca – un mix de arome bine alese
Bucataria moldoveneasca a luat nastere ca urmare a unor procese istorice complexe ce au implicat primirea unor influente din partea mai multor popoare ce au ajuns in spatiul carpato-danubiano-pontic. Avand la baza elemente culinare simple alese in functie de plantele care puteau fi cultivate in zona si animelele care cresteau pe langa gospodaria omului, bucataria moldoveneasca este una dintre cele mai bogate si totodata mai rafinate din toata tara.
Principalele influente care au contribuit la crearea unui spectru atat de larg al preparatelor in zona Moldovei au fost primite din partea turcilor, rusilor, ucrainienilor, grecilor si bulgarilor. Chiar daca multe dintre preparatele ce se gasesc pe mesele moldovenilor se regasesc si in alte bucatarii, odata ajunse in spatiul romanesc acestea au fost adaptate si schimbate intr-o oarecare masura, ca sa se potriveasca preferintelor moldovenilor.
Moldova – raiul tuturor gurmanzilor
Pe langa frumusetea locurilor de aici si a numeroaselor obiective turistice care pot fi vizitate in zona, Moldova isi atrage vizitatorii cu bucate delicioase, care au la baza carnea de pasare si de porc, branzeturi si oua. La aceste preparate se adauga dupa gust tot felul de condimente aromate care-ti lasa gura apa si te fac sa iti doresti sa fi trait o viata intreaga pe meleagurile moldovenesti. Daca insa n-ai avut norocul sa te nasti aici, exista totusi o posibilitate sa te bucuri de un ospat pe cinste cel putin de cate ori pe an, in vizite scurte la diferite obiective turistice. Dupa ce te-ai hotarat asupra destinatiei, cauta pe HotelGuru.ro unitatea de cazare ideala pentru tine si esti gata de plecare.
Inainte de inceperea aventurii gastronomice, echipa HotelGuru.ro iti recomanda cateva preparate care nu trebuie sa iti scape. Iata despre ce este vorba:
- Mamaliga boiereasca – mai peste tot in Romania poti gasi un loc in care sa gusti faimoasa mamaliga, insa numai in Moldova poti degusta mamaliga boiereasca. Diferenta intre mamaliga moldoveneasca si cea specifica zonei de sud a Romaniei este ca in cea moldoveneasca se mai adauga si alte ingrediente precum lapte, branza si unt.
- Poale-n brau – indiferent de partea Moldovei in care te indrepti, nu ezita sa gusti faimosul preparat moldovenesc. Desi initial acesta se impartea numai de pomana la anumite sarbatori, acum este facut aproape la orice sarbatoare crestina.
- Pirosti moldovenesti – mult mai faimoase in zona de peste Prut, pirostile se gasesc si in spatiul romanesc, cu precadere in zona de nord a Moldovei. Preparate dintr-un aluat nedospit (sau dospit, in functie de reteta), pirositile sunt facute din untura topita amestecata cu o cantitate considerabila de faina.
- Coltunasi siberieni – coltunasii se gasesc in mai multe bucatarii prezente in Europa sub diverse denumiri si forme. In Romania se fac de obicei din faina si lapte si se umplu cu un amestec de carne si ceapa. Dupa preferinte, umplutura poate varia de la carne si legume, pana la fructe si dulceturi.
- Varzari moldovenesti – acest preparat este extrem de popular in satele moldovenesti si este servit aproape in fiecare saptamana. Avand diverse umpluturi, varzarile pot fi considerate atat desert, cat si fel principal.
Acum ca esti pregatit de acasa cu lista preparatelor pe care nu poti sa le ratezi, te poti aventura intr-o excursie gastronomica in tinutul Moldovei.
Nu uita! In caz de nevoie, cazare gasesti pe HotelGuru.ro.