Castelul Corvinilor sau Huniazilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente medievale din Romania. In vara lui 2017, castelul a atras peste 330.000 de turisti, atat din Europa, cat si din Vestul Europei, Polonia, Rusia si tarile asiatice.
De ce ocupa castelul un loc important in preferintele turistice?
In primul rand, datorita fascinantei sale istorii care se intinde pe sase secole. Apoi, gratie pozitionarii sale pe inaltimea stancilor, accesibil doar prin intermediul podului de deasupra Zlastiului, castelul este invaluit intr-o aura de mister, starnind interesul privitorilor.
Castelul este inzestrat cu o deosebita arhitectura de factura gotica, specifica perioadei medievale, in jurul acestuia domnind o atmosfera puternic incarcata istoric. Desi constructia a pastrat considerabil din farmecul si arhitectura initiala, cel mai bine conservate portiuni sunt Turnul Buzduganului, Turnul vechi de poarta si Turnul Capistrano, botezat dupa numele unui cunoscut calugar din acea perioada.
Descopera la pas interiorul castelului
Odata ajunsi in curtea interioara, planul de vizitare va apartine. Puteti incepe cu terasa de artilerie, iesindu-va in cale fantana castelului, construita, conform legendei, de catre trei prizonieri turci in schimbul libertatii lor.
Mai departe, veti putea admira Turnul portii de est, Turnul tobosarilor si Turnul pictat. Pe latura vestica a castelului, intalniti Palatul mare. Acesta cuprinde Sala Cavalerilor, in trecut functionand ca sala festiva si sala de judecata, care gazduieste statuia lui Iancu de Hunedoara. O a doua sala este Sala Dietei, accesul in cadrul careia se face printr-o scara in spirala.
In zona sudica a castelului, intalniti Palatul administrativ, dotat cu trei niveluri de locuire, ale carui influente arhitecturale de inspiratie renascentista te vor incanta. De asemenea, nu ratati Galeria si turnul Neboisa, statuia lui Ioan de Nepomuk, sala Domnitelor, Loggia Matia, Turnul pustiu si Curtea husarilor.
In jurul castelului din Hunedoara se tes fascinante legende, una dintre ele referindu-se la Blazonul Corvinilor care poarta ca inscriptie un corb cu un inel de aur in cioc. Astfel, numele familiei provine din limba latina, iar “Corvus” inseamna “corb” si reprezinta longevitate si intelepciune.
Asadar, in calatoriile prin tara, patrundeti intr-o lume fascinanta pe meleaguri romanesti, intr-un castel mentionat in topul castelelor de basm ale lumii!
Puteti vizita monumentul luni, in intervalul 12:00-17:00, iar de marti-vineri, in intervalul 9:00-17:00.
Rezerva-ti cazarea si lasa-te vrajit de frumusetea tarii: http://bit.ly/2rgf17K