Cu ce obiective turistice isi cucereste Iasiul vizitatorii

Sursa foto: David Ionut/Shutterstock.com

Cel mai mare centru urban din nord-estul tarii noastre, Iasiul, candva capitala a Moldovei (1564-1859), a Principatelor Unite (1859-1862), si a Romaniei (1916-1918) este astazi una dintre cele mai frumoase  destinatii turistice de pe plaiurile noastre mioritice.

Recomandat a fi explorat in orice anotimp datorita multitudinii de obiective turistice ce includ palate, muzee, gradini publice si locuri comerciale, Iasiul este, de asemenea, usor accesibil atat cu masina cat si cu trenul sau cu avionul. Iasiul este totodata locul care a dat nastere mai multor personalitati din istoria Romaniei, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creanga, Mihail Kogalniceanu si Mihai Sadoveanu, dar si mai multor vedetele care ne incanta in prezent de pe micile ecrane sau din media online. Printre aceste vedete se numara Monica Barladeanu, Laura Cosoi, Catrinel Menghia, regizorul Cristian Mungiu, Iulia Vantur si actrita Ana Maria Marinca.

Din multitudinea de atractii turistice din Iasi, cele mai importante sunt urmatoarele:

Palatul Culturii. Proiectat de arhitectul I. D. Berindei alaturi de A. D. Xenopol si Grigore Cerchez, Palatul Culturii a fost ridicat intre anii 1906 si 1925, fiind inaugurat de insusi Regele Ferdinand al Romaniei in anul 1926. Cladirea a fost construita pe ruinele fostei Curti Domnesti ridicata aici in 1434 si este descrisa ca avand un stil arhitectural neogotic. In prezent, palatul gazduieste Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, Muzeul Etnografic al Moldovei si Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural. De asemenea, in aripa de nord a Palatului Culturii se gaseste Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi.

Bojdeuca lui Ion Creanga. Modesta casuta avea sa fie intre anii 1872 si 1889 casa taraneasca a celui mai mare scriitor din istoria Romaniei, Ion Creanga. Casuta a fost, de asemenea, bojdeuca poetului Mihai Eminescu in anul 1879. Din 1918, cladirea a devenit muzeu si este considerata a fi prima casa memoriala din Romania.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Situata in centrul Iasiului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei este privita ca fiind unul dintre cele mai de seama simboluri ale orasului, gazduind Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, cea care este considerata ocrotitoarea Moldovei. In data de 14 octombrie a fiecarui an, cand se sarbatoreste Sfanta Parascheva, zona mitropoliei este animata de fel si fel de evenimente culturale care includ concerte live, piese de teatru, spectacole de dans si expozitii de arta.

Parcul Copou. Faimos pentru faptul ca gazduieste Teiul lui Eminescu, un copac cu o varsta de peste 265 de ani, parcul este un loc frecventat in special de studenti, fiind considerat principalul loc de intalnire al tinerilor ieseni. Aici vei gasi, pe langa bustul lui Mihai Eminescu, bustul scriitorului Ion Creanga, care a fost realizat in 1932, dar si Aleea Junimea, captusita de busturile mai multor artisti romani. Langa Teiul lui Eminescu s-a deschis in anul 1984 Muzeul Mihai Eminescu, unde exista o expozitie compusa din cele mai importante opere ale poetului, traduceri ale operelor sale in mai multe limbi straine si toate volumele sale de poezii.

Catedrala Catolica. Situata chiar in fata Miropoliei, Catedrala Catolica are o arhitectura moderna superba ce pare a fi mai degraba a unei biserici protestante. Interiorul este, de asemenea, extrem de frumos si de nou, simplu, dar atractiv cu aranjamentele-i florale realizate cu mult gust.

Pe lista locurilor de vizitat in Iasi se numara, de asemenea, Turnul Goliei, Anticariatele, Castelul Sturdza de la Miclauseni si Gradina Botanica.


Intra pe acest link pentru a vedea cele mai bune locuri de cazare pentru un sejur de neuitat in romanticul si fermecatorul Iasi: http://bit.ly/2O5BTRs