Traditii si obiceiuri ale romanilor in ziua de Dragobete

Sursa foto: Moldvai Aniko/Shutterstock.com

Dragobetele este sarbatoarea romaneasca prin care sentimentul de iubire este pus in scena pentru a i se acorda atentia pe care o merita. Daca in foarte multe locuri din lume iubirea este sarbatorita in 14 februarie, tinerii din Romania au ocazia sa sarbatoreasca de doua ori, iar 24 februarie este data care da nastere altor dedicatii de dragoste, cadouri si legaturi stranse intre indragostiti.

Putini stiu insa ca Dragobetele este o sarbatoare cu puternice radacini in tradtiile romanesti. Daca ziua indragostitilor este o sarbatoare imprumutata recent, Dragobetele se sarbatoreste de sute de ani si are o multime de povesti interesante de spus.

Care sunt cele mai importante traditii si obiceiuri ale romanilor de Dragobete?

Pentru a intelege traditiile si obiceiurile, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa intelegi conceptul de Dragobete.

Conform credintelor stravechi, Dragobetele este zeul tineretii, al iubirii si al veseliei iar originile sale pot fi descoperite inca din perioada vechilor daci. Iubit de toate femeile care ii ieseau in cale, Dragobetele era fiul babel Dochia si era cunoscut sub mai multe denumiri: Cap de Primavara, Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor. Ziua care il sarbatoreste a reusit sa fie conturata de-a lungul istoriei in jurul unui numar foarte de obiceiuri si de semnificatii:

  • Este ziua care da startul renasterii din natura, dar si Postului Pastelui;
  • Este o zi speciala pentru toti tinerii, care se strang in grupuri, canta si culeg cele dintai flori ale primaverii;
  • Este ziua in care tinerii romani obisnuiau sa isi anunte logodna.

In ceea ce priveste traditiile, pe langa traditia moderna de a se schimba cadouri intre indragostiti, batranii ne transmit o multime de alte traditii care merita sa fie respectate:

  • In aceasta zi, barbatii nu au voie sa necajeasca femeile in niciun fel.
  • De Dragobete nimeni nu are voie sa planga. Se crede ca lacrimile care curg in aceasta zi nu fac altceva decat sa aduca  necazuri si suparari in lunile ce urmeaza.
  • Tinerii care formeaza un cuplu au obligatia de a se saruta si de a-si arata tandretea;
  • Exista numeroase activitati care nu sunt permise in ziua de Dragbete, cum ar fi tesutul, cusutul sau alte treburi gospodaresti. Totusi, este permisa curatenia in aceasta zi. Se crede ca daca faci curatenie, vei avea parte de un an plin de prospetime si de spor.
  • Fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si afla ursitul. Este un obicei asemanator cu cel din noaptea de Boboteaza si este practicat inca in foarte multe zone din tara.

Fie ca respecti sau nu toate traditiile de Dragobete, un lucru este cert: trebuie sa sarbatoresti iubirea intr-un mod cat mai placut posibil. Este, asadar, ocazia perfecta pentru a merge cu persoana iubita intr-o vacanta, pentru a cumpara flori sau pentru a descoperi indeaproape traditiile romanesti, vizitand numeroasele sate in care inca se respecta obiceiurile transmise din strabuni.