Oamenii au fost atrasi dintotdeauna de lucrurile care ies din comun. De-a lungul istoriei, s-au platit sume impresionante de bani pentru a se vedea oameni pitici sau foarte inalti, animale care traiesc fara cap, contorsionisti si tot felul de alte ciudatenii. Se pare ca tot ceea ce pare de neinteles este atractiv, motiv pentru care exista numeroase muzee cu adevarat ciudate in lume.
Daca nu vrei sa mergi pana in India, sa vizitezi muzeul toaletelor sau pana in Thailanda, sa descoperi exponatele din muzeul prezervativelor, te poti orienta catre cateva muzee aflate mult mai aproape, mai exact, la noi in tara.
Desi nu sunt foarte populare, exista cateva muzee deosebit de ciudate in Romania, care te vor face sa razi, sa te sperii sau sa strigi de uimire.
Care sunt cele mai ciudate 5 muzee din tara?
- Muzeul Crucilor din Gorj. Este infricosator sa te gandesti la un muzeu in care exponatele sunt crucile. Nu toate crucile sunt legate de moarte, asa cum s-ar crede. In muzeul destinat acestor obiecte vei descoperi ca sunt cruci care se pun langa sursele cu apa de baut, cruci de pomenire pentru personalitatile tarii sau cruci pentru iertarea pacatelor. Infiintat in urma cu doar cativa ani, muzeul poate sa fie o buna sursa de imbogatire culturala.
- Muzeul nisipului din Dabuleni. Atunci cand te gandesti la Dabuleni, primul lucru care iti vine in cap este un pepene rosu, mare si suculent. Se pare ca pepenii nu sunt singurii care ii dau personalitate localitatii de langa Craiova. Dabuleniul mai este cunoscut si drept singura localitate din Romania unde exista desert. Cele 12 hectare de nisip sunt vizitate de un numar din ce in ce mai mare de oameni si sunt declarate ” Muzeu al nisipului”. Este singurul muzeu al nisipului din intreaga lume.
- Muzeul lingurilor din lemn. Nu te-ai gandi ca o piesa atat de banala, cum este o lingura de lemn, poate sa atraga atata atentie in jurul sau incat sa duca la crearea unui muzeu. Se pare ca in Romania s-a dezvoltat o adevarata cultura a lingurilor de lemn, in Campulung Moldovenesc existand peste 6000 de exponate, car mai de care mai interesante. Cele 6000 de linguri au fost adunate atat din Romania, cat si din alte tari de catre profesorul Ion Tugui si sunt un adevarat tezaur de arta populara.
- Muzeul Cofetariei din Arad. Exista si muzee dulci in Romania, iar cel mai reprezentativ este Muzeul Ioan Gui din Arad. Cu peste 500 de exponate folosite la prepararea dulciurilor si povesti foarte interesante, muzeul merita vizitat daca esti un pasionat al prajiturilor sau al ciocolatei.
Un lucru foarte interesant pe care il vei afla este ca in anii 1800 Aradul era unul dintre cele mai mari centre ale cofetariei europene, bomboanele romanesti fiind savurate cu pofta de capetle incoronate de la Viena.
- Muzeul Trovantilor de la Costesti. Daca vrei sa vezi niste pietre care au radacini si cresc, nu trebuie sa cauti prea departe. In judetul Valcea, localitatea Costesti, exista un muzeu al trovantilor ale carui exponate sunt niste pietre cat se poate de interesante. Acestea au radacini si in momentul in care ploua se transforma in niste uriasi de pana la 10 metri. Cresterea lor este inexplicabila, ceea ce face muzeul cu atat mai interesant.
Romania ascunde o multime de lucruri interesante, aceste muzee fiind doar cateva dintre ele. Cu siguranta, daca mergi in fiecare localitate si cauti bine, vei gasi o multime de povesti si de lucruri uimitoare.
Daca te hotarasti sa mergi la unul dintre muzeele de mai sus, o poti face beneficiind de tot confortul. Pe Travelminit.ro exista unitati de cazare care iti permit sa iti iei tot timpul pentru a te bucura de cele mai ciudate muzee din Romania.