Strabatand Valea Oltului, ce putem vizita

Sursa foto: Paul Antonescu/Shutterstock.com

Strajuita de peisaje montane imbracate in paduri de conifere, bogata in trasee montane asupra carora se avanta toti pasionatii de aventura din tara si binecuvantata cu cascade spectaculoase si cu lacasuri de cult deosebite, Valea Oltului este o destinatie impresionanta, plina de surprize, ce merita vizitata cel putin o data in viata.

Cu aproape 2000 de ani in urma, Valea Oltului avea sa fie unul dintre cele mai importante drumuri romane din Dacia, fiind folosita atat in scop militar-strategic, cat si pentru comert.

In prezent, aceasta este considerata o adevarata splendoare a turismului romanesc si, desi este mai putin populara decat sora sa, Valea Prahovei, se lauda cu faptul ca adaposteste peste 300 de monumente istorice, culturale si naturale.

Una dintre cele mai vizitate atractii turistice din regiune este Manastirea Cozia, despre care se spune ca este regina spiritualitatii vaii. Ctitorita la finele anilor 1300 de catre Mircea cel Batran, unul dintre cei mai importanti domnitori din istoria Tarii Romanesti, Manastirea Cozia se gaseste, mai exact, la 5 kilometri de statiunea Calimanesti si la aproximativ 20 de kilometri de Ramnicu Valcea, undeva pe malul drept al Oltului.

Un alt lacas de cult pe care il vei gasi pe Valea Oltului este Schitul Ostrov. Ridicat in anii 1500, lacasul de cult a fost ctitorit de Neagoe Basarab, la fel ca Manastirea Curtea de Arges, fiind cunoscut ca primul schit de calugarite din tara noastra si ca locul in care s-a calugarit sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazu. Situat pe o insulita frumoasa inconjurata de apele Oltului, Schitul Ostrov gazduieste, de asemenea, un mic muzeu cu obiecte de arta bisericeasca.

Tot in Valea Oltului intalnim si Castrul Roman Arutela, ce avea sa vegheze asupra cursului Oltului acum 1900 de ani, fiind construit de catre arcasii sirieni in anii 130, in apropierea unei asezari dacice. In zona fortificatiei s-au facut o sumedenie de descoperiri arheologice, in special arme si monezi, cele mai multe dintre ele fiind expuse la Muzeul Militar din capitala si la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea. Castrul este usor de observat si, cu siguranta, ai trecut pe langa el daca ai parcurs aceasta vale, deoarece se gaseste chiar langa o benzinarie OMW.

O alta bijuterie a Vaii Oltului, desi mai putin cunoscuta, este Manastirea Turnu. Situata la umbra muntilor Cozia, aproape de apele calme ale Oltului, manastirea sta ascunsa de o vegetatia verde si bogata, ivindu-si doar putin silueta simpla si alba. Este deosebita de celelalte biserici prin faptul ca este construita pe doua nivele, iar in fiecare dintre incaperi se tine o slujba diferita.

Trecand la obiective turistice de alt profil, iti sugeram sa vizitezi si Muzeul Satului Valcean – Bujoreni, o alta atractie turistica interesanta de pe Valea Oltului. Satul-muzeu a fost deschis in anul 1974 si acopera o suprafata de 8 hectare, avand exact imaginea unei asezari rurale traditionale valcene, cu case, biserici, fantani si obiecte mestesugaresti ce aveau sa fie folosite de tarani in vremurile de odinioara.

Inainte de a parasi Valea Oltului, treci si pe la Cascada Lotrisor, parte a Parcului National Cozia. Cascada poate fi gasita usor, urmand drumul national si apoi o portiune mica de drum forestier (care este insa bine intretinut).
Alte obiective turistice pe care le poti vizita in Valea Oltului sunt: statiunea Calimanesti- Caciulata, Manastirea Frasinei, Manastirea Stanisoara, Manastirea Govora, Casa Memoriala Anton Pann, Schitul Iezer si multe alte asezari bisericesti. Pentru a le vedea pe toate vei avea insa nevoie de cel putin 2-3 zile si de o cazare confortabila. Pentru o camera de hotel sau de pensiune, acceseaza acest link!