Ce poti face intr-o vacanta la Calimanesti

UPDATE 2023: Situată pe pitoreasca vale a Oltului, stațiunea Călimănești își uimește vizitatorii cu abundența de ape termale folosite în fel și fel de tratamente medicale, dar mai ales cu diversitatea de peisaje încântătoare, cu aerul sau proaspăt și cu cochetele pensiuni pe care le adăpostește.

Poreclită “perla statiunilor de pe Valea Oltului”, micuța localitate datează din anul 1386 și este vizitată în scopuri terapeutice din 1827, de cand s-au descoperit în zonă izvoarele minerale.

În prezent, la Călimănești se practică turism balnear, religios, montan și de afaceri (este un loc în care se organizează frecvent conferințe, simpozioane și traininguri), stațiunea având parte anual de zeci de mii de vizitatori veniți din alte părți ale țării și din afara granițelor.

Acest număr mare de turiști nu ar trebui sa surprindă pe nimeni. Statiunea Călimănești nu numai că este binecuvântată cu ape terapeutice grozave pentru vindecarea bolilor digestive, metabolice, nutritive, pulmonare și ginecologice, dar are parte, de asemenea, de peisaje impresionante și de o sumedenie de atracții turistice create de natură și de mâna omului deopotrivă.

Iată o listă cu principalele obiective turistice pe care îți recomandăm să le vizitezi într-o vacanță la Călimănești:

Mănăstirea Cozia

Ctitorită de fostul domnitor al Țării Românești Mircea cel Batran, mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval construit pe malul râului Olt, la poalele munților, care a suferit de-a lungul istoriei sale diverse renovări și extinderi. Una dintre comorile sale cele mai de preț este pictura murală în stil bizantin din interior, care are o valoare imensă pentru patrimoniul cultural artistic românesc și european. Cu siguranța, mănăstirea merită vizitată, mai ales ca este considerată a fi cel mai vechi și important monument de arhitectură de artă medievală din Țara Românească.

Citește și: Turist în Timișoara: ce să vizitezi dacă ajungi prima dată aici

Parcul Național Cozia

Întins pe o suprafață de circa 17 000 de hectare, acesta este unul dintre cele mai frumoase și mari parcuri naționale din România, fiind compus din păduri de fag, gorun, molid și brad ce acoperă armonios partea central-sudică a Carpaților Meridionali. În cadrul parcului vei observa, de asemenea, plante provenite din alte părți ale lumii, inclusiv din Caucaz, Alpi, Balcani, din ținuturile mediteraneene și chiar din regiunile circumpolare ale Europei. Totodată, în Parcul Național Cozia cresc mai multe specii de plante care nu se găsesc în nicio altă parte a planetei. Printre acestea se numară laleaua pestriță, trandafirul de Cozia și Centaurea stoebe coziensis. Fauna parcului este și ea foarte bogată și variată, fiind compusă din urși, lupi, pisici sălbatice, capre negre, cerbi carpatini, vipere, vipere cu corn și diverse alte specii de reptile și mamifere.

Cascada Lotrișor

Dacă vizitezi Parcul Național Cozia, trebuie să faci o oprire și la frumoasa Cascada Lotrișor, a cărei cădere de apă a fost realizată în mod artificial în jurul anilor ‘50, când s-a construit drumul forestier care trece prin aria naturala protejată din Vâlcea. Cascada se află la 17 km distanță de Râmnicu Vâlcea și la doar 5 kilometri distanță de Călimănești. Cum ajungi acolo? De la drumul european Râmnicu-Vâlcea-Sibiu, vei parcurge 2 kilometri de drum forestier, cu autoturismul personal sau chiar la pas, pentru a te bucura din plin de peisajele deosebite.

Schitul Ostrov

Purtând hramul “Nașterea Maicii Domnului”, schitul Ostrov este locuit de călugărițe și  a fost construit pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea. Schitul este cunoscut și sub denumire de „Insula Minunilor”, iar aici se află cea mai veche mănăstire de călugărițe din țară.  Acesta a fost ctitorit de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina și se găsește pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești, la circa 5 km de halta CFR Călimanesti-Jiblea. 

Castrul Roman Arutela

Fortăreața a fost construită de romani pe o veche așezare dacica și se găsește în Poiana Bivolari, pe malul stâng al Oltului. Explorând-o, vei observa diverse urme și terme construite de către arcașii sirieni din armata romana, dar și o mică parte dintr-un vechi drum roman, al cărui pavaj este realizat din piatră cioplită. Arheologii au găsit aici inscripții de pe vremea împăraților romani Hadrian și Antoninu Pius. Din păcate, fortăreața a fost într-o mare masura distrusă de o inundație a Oltului, însă în prezent este conservată și reconstituită.

Printre alte atracții turistice pe care le poți vedea în jurul stațiunii Călimănești se numără: Mănăstirea Stănișoara, Mănăstirea Turnu, Biserica din Deal “Sfinții Voievozi” și Masa lui Traian.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.