Prima oara in Bucovina? Iata ce atractii turistice sa bifezi!

Sursa foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

Zona de nord a Moldovei, Bucovina, cunoscuta si sub denumirea de “Tara Fagilor”, este un tinut cu o incarcatura culturala, istorica si religioasa impresionanta, dar mai cu seama un loc creionat de peisaje mirifice, unde natura a fost mai mult decat generoasa. Bucovina este locul ideal pentru cei care doresc un sejur linistit in inima naturii, pentru gurmanzii doritori sa experimenteze adevaratele gusturi ale bucatariei traditionale romanesti si pentru pasionatii de istorie. 

Cu o multime de atractii si obiective turistice, aceasta regiune poate fi coplesitoare daca o vizitezi pentru prima data. Iata ce ar trebui sa vizitezi daca ai la dispozitie doar cateva zile:

Manastirea Voronet. Datand din 1488 si ctitorita de Stefan cel Mare, manastirea Voronet este una dintre cele mai cunoscute si vizitate lacasuri de cult din tara noastra. Acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, “albastrului de Voronet”, nuantei unice de albastru ce poate fi zarita pe picturile exterioare ale cladirii manastirii, realizate de teologul Grigore Rosca. Picturile sunt compozitii unice, stralucitoare, cu teme inspirate din traditiile locului, in care putem observa inclusiv cobza si buciumul, doua instrumente muzicale moldovenesti.

Albastrul de Voronet este o culoare ce face parte din cromatica bucovineana aparte, alaturi de alte culori celebre precum albul de Humor si verdele de Sucevita.

Manastirea Putna. Este prima manastire ctitorita de Stefan cel Mare si, totodata, locul de odihna al domnitorului si al familiei sale. Constructia a fost ridicata in vara anului 1466, la un an dupa cucerirea cetatii Chilia. Desi a avut parte de mai multe restaurari de-a lungul timpului, Manastirea Putna a ramas una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Bucovina. De remarcat Turnul Tezaurul, cladire realizata in 1481, despre care se spune ca ar fi singura ramasa de pe vremea marelui voievod Stefan cel Mare.

Chilia lui Daniil Sihastrul. Un loc cu totul si cu totul deosebit ce merita vizitat in Bucovina este Chilia lui Daniil Sihastrul, cel ce avea sa fie sfetnicul lui Stefan cel Mare. Situata in apropiere de Manastirea Putna, la doar 1,2 km distanta, modesta chilie a fost sapata intr-o stanca chiar de Daniil Sihastrul, care si-a dorit un loc umil in care sa stea in sihastrie, vreme de 20 de ani, pentru a duce o viata inchinata Domnului.

Statiunea Vatra Dornei. Una dintre cele mai frumoase statiuni din nordul Romaniei, statiunea montana Vatra Dornei, situata la altitudinea de 800 de metri, a devenit cunoscuta atat pentru partiile sale de ski, cat si pentru apele sale curative de care turistii pot beneficia in spa-urile din localitate. Dar Vatra Dornei ofera mai mult decat atat. Vizitatorii statiunii isi pot petrece timpul facand drumetii, pescuind in raul Bistrita sau facand plimbari la vechile manastiri din regiune.

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. Deschis pentru prima data in 1958 cu scopul de a prezenta universul magnific al satului bucovinean, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o atractie pe care nu ai voie sa o ratezi cand ajungi pe aceste taramuri. In cadrul muzeului vei descoperi practicile oamenilor simpli din secolul al XIX-lea, inclusiv obiceiurile lor de Anul Nou, Boboteaza, Sanziele, Paste, sau de inceputul anului agrar. De remarcat, de asemenea, Galeria de Arta “George Cotos”, compusa din circa 200 de tablouri donate de insusi George Cotos, un talentat pictor francez de origine romana, nascut in Straja Bucovinei.
Locuri de cazare in Bucovina gasesti aici!