Humulestiul este un loc de suflet pentru oricine a citit pe bancile scolii Amintirile din Copilarie ale lui Ion Creanga, varianta romaneasca a Aventurilor lui Tom Sawyer sau a altor romane despre copilarie de rang international pe care opera lui Creanga le poate intrece cu usurinta prin suflet si personalitate.
Casa in care a copilarit marele scriitor este astazi una dintre cele mai cautate destinatii turistice din aceasta zona a Moldovei.
Muzeul Memorial Ion Creanga
- Locatie: str. Ion Creanga, nr. 8, Humulesti
Aici, la muzeul Memorial Ion Creanga asa cum este numita casa astazi, se opresc anual peste 100.000 de turisti ce retraiesc nu doar copilaria lui Nica, ci si copilaria proprie atunci cand pasesc pentru prima data in casa in care a copilarit marele autor.
Casa ridicata in anul 1830 de catre bunicul lui Ion Creanga, Petre Ciubotariu, a fost pastrata de membrii familiei pana in anul 1951 cand Zahei Grigoriu a donat-o in scopul amenajarii muzeului.
Astazi, Casa Memoriala a lui Ion Creanga din Humulesti este unul dintre cele mai vizitate muzee nu doar din aceasta zona, ci din intreaga tara.
Pastrata exact asa cum era ea descrisa in Amintirile din Copilarie ale lui Creanga, Casa Memoriala ce poate fi vizitata in Humulesti este mai mult decat un muzeu, este un monument de arhitectura populara demn de cele mai mari muzee ale satului, construita pe barne groase, cu prispa de lut si acoperis de dranita.
In interior se pot observa doua incaperi pline de obiecte specifice vietii la tara in Moldova din perioada lui Creanga. Se pastreaza inclusiv sfoara cu motocei mentionata chiar la inceputul operei, cuptorul si prichiciul vetrei humuit. Se mai pastreaza in Casa Memoriala si un bust al lui Creanga si o expozitie cu 14 lucrari grafice ale lui Eugen Taru cu care a fost decorata prima editie “Amintiri din Copilarie“.
Program:
- Vara (aprilie – septembrie): Marti – Duminica intre orele 10:00 – 18:00
- Iarna (octombrie – martie): Marti – Duminica intre orele 9:00 – 17:00
Pret:
- Adulti – 4 lei
- Elevi si studenti – 2 lei
- Taxa de fotografie si filmare – 10 lei
Ion Creanga la Iasi
Daca Ion Creanga si-a petrecut copilaria in Humulesti, amprenta cea mai puternica a existentei sale se afla la Iasi, unde vizitatorul avid de istorie, cultura si literatura descopera umbra marelui scriitor la aproape fiecare pas. Humulestiul este orasul copilariei, iar Iasiul este orasul ce l-a format pe Creanga in diaconul ce avea sa devina mai tarziu si marele povestitor pe care il cunosc toti romanii ce au trecut prin bancile scolii. Pentru cei care doresc sa viziteze toate obiectivele turistice ce au legatura cu marele scriitor, o singura zi nu este de ajuns, astfel ca se recomanda cazarea in Iasi pentru a permite destul timp de vizita.
Manastirea Golia
- Locatie: Strada Cuza – Voda, nr. 51
Manastirea Golia i-a fost casa lui Creanga impreuna cu sotia si fiul lor in perioada 1866 – 1871 cand acesta a servit aici ca diacon la Biserica Inaltarea Domnului.
Din anul 1955 aici a fost deschis Muzeul Memorial Ion Creanga, iar in martie 2011 acesta a fost redeschis dupa o pauza lunga in care a avut loc si schimbarea numelui in “Casa diaconului Ion Creanga“. Printre exponate se afla si vesmantul original al acestuia, vesmant in care diaconul Creanga a servit in timpul slujbelor, dar si obiecte casnice si o serie de obiecte personale ale scriitorului.
Program de vizita:
- Marti – Vineri intre orele 11:00 – 17:00
- Sambata intre orele 10:00 – 14:00
Pret bilet:
- Adulti – 5 lei
- Grup studenti (peste 10 persoane) – 4 lei/persoana
- Grup elevi (peste 10 persoane) – 3 lei/persoana
- Taxa foto – 10 lei
- Taxa filmare – 25 lei
Restaurantul Bolta Rece
- Locatie: Str. Rece, nr. 10
Pentru o pauza de masa intre programul de vizita si plimbarea prin pitorescul Iasi, turistii se pot opri pentru pranz la restaurantul Bolta Rece fara a simti nici o secunda ca s-au indepartat de drumul pe care ii poarta umbra marelui scriitor roman. Aici, la restaurantul Bolta Rece este locul in care a avut loc prima intalnire intre Eminescu si Creanga si in care acestia au continuat sa se intalneasca adesea pentru a discuta in liniste si a face schimb de idei, intr-una din camerele cele mai retrase ale restaurantului.
Bojdeuca lui Creanga
- Locatie: Strada Simion Banutiu, nr. 4, Iasi
Bojdeuca de doua camere transformata in muzeu memorial in anul 1918 este locul in care Creanga a locuit in Iasi intre 1872 si 1889, loc in care se strangeau adesea mari personalitati ale momentului, inclusiv marele Eminescu.
Vizitatorii bojdeucii pot admira obiecte ce au apartinut marelui scriitor printre care lampa la care scria acesta, doua icoane, mobilierul original si o serie de fotografii cu Ion Creanga, rude si prieteni. Tot aici au fost mutate toate obiectele ce au apartinut lui Creanga expuse initial in manastirea Golia.
Se mai pastreaza si astazi colectia originala a revistei Convorbiri Literare pastrata de marele scriitor, dar si bogata sa biblioteca. La vremea in care Creanga locuia in aceasta casa se povesteste ca acesta avea aproximativ 30 de pisici, fiecare denumita dupa un cunoscut. Astazi, pe proprietate exista doar patru pisici pentru a mentine atmosfera.
Intr-o cladire separata, construita special cu acest scop a fost amenajata incepand cu anul 1989 si o expozitie documentara permanenta privind viata si activitatea scriitorului.
Program:
- Marti – Duminica intre orele 10:00 – 17:00
Pret bilet:
- Adulti – 5 lei
- Pensionari – 2 lei
- Elevi si studenti – 1 leu
- Taxa de filmare – 200 lei/ora
- Taxa fotografie – 20 lei/ora
Cimitirul Eternitatea
O ultima oprire in cadrul acestui pelerinaj literar pe urmele unuia dintre cei mai mari scriitori ai Romaniei pe parcursul unui weekend la Iasi, cimitirul Eternitatea este locul de odihna vesnica al lui Ion Creanga. In cimitir turistii pot vizita Bustul Memorial al lui Creanga si mormantul acestuia. Scriitorului i s-a adus cinstea cuvenita odihnind in cel mai mare cimitir din Iasi alaturi de nume sonore din viata literara si culturala ale orasului.