Atractii si obiective turistice in Focsani

Sursa foto: Primaria Municipiului Focșani

Localizat la limita dintre regiunile Muntenia si Moldova, in partea de sud-est a Carpatilor de Curbura, chiar in zona in care Campia Siretului inferior si Dealurile subcarpatice intalnesc Magura Odobestilor, municipiul Focsani isi face locul in topul oraselor frumoase care merita vizitate, desi nu are parte de foarte multa popularitate.

Denumit si „Orasul de pe Milcov”, Focsaniul este o destinatie ce prezinta mai mult interes in randul pasionatilor de istorie. Practic, pe raul Milcov avea sa stabileasca Stefan cel Mare granita intre Moldova si Tara Romaneasca in anul 1492. Chiar daca, in documentele oficiale, apare ca fiind atestat abia din secolul al XVI-lea, pe cand domnitor al Tarii Romanesti era Alexandru Voda, se pare ca asezarea este locuita inca din epoca neolitica, conform descoperirilor arheologice.

Astazi, resedinta judetului Vrancea este unul dintre ele mai importante orase din Muntenia si incearca sa se integreze cat mai mult si in circuitul turistic, avand o sumedenie de obiective turistice interesante de oferit vizitatorilor.

Iata cateva dintre atractiile si obiectivele turistice ce pot fi vizitate in Focsani:

Piata Unirii. Primul loc de popas al celor veniti din afara granitelor orasului este, de regula, Piata Unirii, locul in care se gasesc, de altfel, unele dintre cele mai cunoscute atractii turistice ale acestei localitati. Printre acestea se numara Palatul Administrativ, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Obeliscul Unirii (monument ce simbolizeaza unirea Moldovei cu Muntenia in 1859), Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia (o superba constructie interbelica, declarata monument istoric, ce aminteste de personalitatea maiorului Gh. Pastia) si Gradina Publica. Vizitatorii vor gasi aici si Cinematograful Balada, unde ruleaza unele dintre cele mai noi productii cinematogragice de la Hollywood si nu numai.

Un alt obiectiv turistic demn de luat in seama este Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”. Deschisa publicului larg in anul 1913, cladirea teatrului impresioneaza cu a sa cupola interioara, splendid decorata, avand totodata cateva caracteristici arhitecturale ce amintesc de teatrele din Berlin si Odessa. Declarata si ea monument istoric, cladirea Teatrului „Maior Gheorghe Pastia” are, in plus, o acustica excelenta, motiv pentru care este deseori folosita pentru a gazdui cele mai mari concerte si spectacole din oras.

Fiind o localitate cu un trecut istoric bogat, Focsaniul adaposteste cateva muzee tare interesante. Printre acestea se numara Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Stiinte ale Naturii si Muzeul Unirii. Muzeul de Istorie si Arheologie a fost inaugurat in anul 1950, avand o expozitie compusa din diferite obiecte provenite din Paleolitic, Neolitic, Epoca Bronzului, Epoca Fierului, din vremea dacilor, Epoca Medievala etc. Tot aici se gasesc diverse obiecte folosite de cateva personalitati culturale, artistice si politice, printre care se numara Ion Mincu, Duliu Zamfirescu si Alexandru Ioan Cuza.

Muzeul de Stiinte ale Naturii, gazduit de o cladire ce si-a deschis portile vizitatorilor in anul 1980, adaposteste o colectie stufoasa de peste 53 000 de piese. Printre expozitiile muzeului mentionam „Minunata lume a pasarilor” o expozitie permanenta, si „Vanat si trofee de vanatoare”. Tot aici se gaseste primul acvariu focsanean, care a fost inaugurat in anul 1989. Compus din 16 acvarii si 9 bazine imense, Acvariul prezinta specii de flora si fauna acvatica vie, exotica si indigena.

Cel de-al treilea muzeu mentionat in randurile de mai sus, Muzeul Unirii, a fost deschis pentru a prezenta mai multe documente ce dovedesc ca municipiul Focsani a jucat un rol important in miscarea unionista, avand de asemenea, o colectie de piese de mobilier de epoca si mai multe obiecte personale ce au apartinut familiei domnitorului Cuza.

In afara orasului, nu foarte departe, gasim un alt obiectiv turistic interesant, Muzeul Satului. Situat, mai exact, in localitatea Crangul Petresti, acest monument istoric prezinta arhitectura si tehnica populara specifica Vrancei. Muzeul a fost deschis in anii 1977 si arata exact ca un sat adevarat din Vrancea, avand circa 70 de casute autentice si peste 6000 de obiecte traditionale ce obisnuiau sa fie folosite in vremurile de odinioara de vrancenii obisnuiti de la sat.

Locuri de cazare in Focsani gasesti aici.