Atractii si obiective turistice in judetul Dambovita

Sursa foto: MEDIAIMAG/Shutterstock.com

Dambovita este unul dintre cele mai complexe si interesante judete din Romania, atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere al reliefului. Este unul dintre putinele judete dispus in 3 trepte de relief: campie, deal si munti, ceea ce il face o destinatie turistica deosebit de atractiva. Cu muntii Bucegi in nord, o  multime de dealuri care brazdeaza centrul judetului si o campie intinsa in sud, a reusit de-a lungul timpului sa contureze o multime de obiective turistice de neratat.

Daca vrei sa aloci cateva zile pentru vizitarea acestui judet, iata care sunt atractiile ce ii vor oferi culoare vacantei tale:

1. Curtea Domneasca. Aflata in Targoviste, la doar o ora si jumatate de Bucuresti, Curtea Domneasca este un ansamblu cu constructii ce dateaza din secolul XV. Aici vei putea descoperii Turnul Chindiei ridicat de Vlad Tepes, Palatul Domnesc si Biserica Sfantul Vineri. Tot aici se regaseste un muzeu foarte interesant : Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti.

2. Parcul Natural Bucegi. Este o zona naturala ce se intinde pe o suprafata uriasa, intre judetele Dambovita, Brasov si Prahova. Aici poti descoperi cateva dintre cele mai importante monumente naturale ale Romaniei: Sfinxul, Babele si Cheile Zanoagei. In jurul acestor monumente s-au conturat de-a lungul timpului o multime de povesti si legende, care mai de care mai interesanta.

3. Pestera Ialomitei. Nu toate obiectivele se gasesc deasupra pamantului. Unele se dezvaluie in fata turistului curios doar dupa ce coboara in maruntaiele pamantului. Printre acestea se numara si Pestera Ialomitei, o caverna cu 480 de metri lungime ce este accesibila doar dupa o urcare prin Cheile Ialomitei pana la altitudinea de 1530 de metri.

4. 7 izvoare. Vrei sa bei apa din locul din care se spune isi potolea setea Zamolxe? Atunci trebuie sa ajungi la 7 izvoare. Este locul in care se regaseste cea mai pura apa din lume, cu 0 bacterii si microorganisme si  care te impresioneaza prin peisajele salbatice.

5. Turbaria Laptici. Aflata la 1500 de metri altitudine si protejata de o armata de brazi, Turbaria Laptici este o mlastina oligotrofa cu o biodiversitate foarte interesanta. Este un loc cu aer curat si cu podete amenajate pentru plimbari linistitoare.

6. Casa memoriala a lui Ion Luca Caragiale. Nu trebuie sa fii un mare pasionat al literaturii pentru a cunoaste cel putin o parte din operele lui Caragiale. Marele dramaturg a reusit sa deseneze anii de scoala ai generatiilor de copii romani si o face in continuare prin operele mereu de actualitate. Casa sa memoriala a fost deschisa in urma cu 40 de ani si contine o colectii cu obiecte si momente din viata scriitorului.

7. Lacul Bolboci. Daca vrei sa revii la obiective naturale, Dambovita te incanta si cu un lac deosebit de frumos, aflat la limita de judet cu Brasov. Aflat la 1438 de metri altitudine, are renumele de ” Marea din Bucegi” . Este locul perfect pentru a admira maretia naturii.

Acest judet al lui Vlad Tepes, Caragiale sau Grigore Alexandrescu nu se rezuma doar la obiectivele prezentate. Cateva zile petrecute aici te vor incanta prin numeroase biserici si palate, foarte multe minunatii naturale si traditii romanesti pastrate foarte bine in satele care au reusit sa se conserve de-a lungul timpului. Ai si unde sta (iata cateva recomandari de la Travelminit), asadar poti sa iti iei cateva zile pentru a te bucura din plin de fiecare atractie.