Atractii si obiective turistice in judetul Vaslui

Sursa foto: 365 Romania

Situat in regiunea istorica Moldova, la granita cu Republica Moldova, judetul Vaslui te asteapta sa-i descoperi frumusetile naturale si obiectivele turistice de care, cel mai probabil, nu ai auzit, neavand parte, din pacate, de suficienta promovare. Vasluiul este un loc incarcat de istorie si traditii, cu o sumedenie de muzee si cu gradini publice frumoase. Pasionatii de istorie vor fi incantati sa afle ca aici au ocazia de a vizita Muzeul “Stefan cel Mare”, Casa Sturdza (locul in care aveau sa se intalneasca frecvent nobilii din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza), Muzeul “Dimitrie Cantemir” si muzeele satesti din micile localitati ale judetului, unde sunt prezentate traditiile si obiceiurile locale, precum si costumele populare si obiectele mestesugaresti folosite in vremurile de odinioara.

Dar haideti sa vorbim mai pe indelete despre cele mai importante atractii si obiective turistice din Vaslui:

Rezervatia arheologica “Curtea Domneasca”. Situat in municipiul Vaslui, resedinta judetului, acest obiectiv turistic important include ruinele curtii domnesti construite in perioada Evului Mediu, precum si biserica domneasca “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, ambele fiind construite intre anii 1472 – 1490. Bazele cetatii au fost puse de domnitorul Alexandru cel Bun, insa Stefan cel Mare a dus la bun sfarsit lucrarile. Cercetarile arheologice facute aici in ultimii ani au dus la descoperirea mai multor obiecte artistice valoroase din acea perioada, inclusiv cateva cosuri pe care sunt pictate scene ale vietii taranesti.

Parcul dendrologic Copou. Cea mai mare gradina publica din Vaslui atrage mii de turisti in fiecare an, fiind considerata unul dintre cele mai frumoase parcuri din Romania. Este locul ideal in care sa te relaxezi timp de cateva ore, sa asculti acordurile fanfarei, sa admiri faimoasa “Alee a scriitorilor” unde se gasesc busturile mai multor personalitati ale tarii, inclusiv al lui Mihai Eminescu, Costache Negri si al lui Ion Creanga, dar si sa explorezi gradinile tematice.

Biserica Domneasca “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”. Dupa cum probabil stii, Stefan cel Mare a avut obiceiul de a ctitori cate o biserica de fiecare data cand castiga o batalie. Ei bine, una dintre bisericile ctitorite de domnitor este Biserica Domneasca “Sf. Ioan Botezatorul”. Aceasta a fost ridicata in jurul anului 1490 pe locul unui fost lacas de cult, iar in anul 1820 a fost reconstruita la cererea vaduvei logofatului Costache Ghiga, Maria Cantacuzino.

Biserica are o arhitectura aparte, in special datorita faptului ca are pronaosul supralargit. Totodata, fatada de vest a cladirii este zidita din arcaturi, ocnite de piatra si din caramida aparenta. Tot pe aceasta fatada se observa si pisania in piatra a bisericii, care este scrisa in limba slavona si dateaza din 1940.

Casa Sturdza. Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, frumoasa Casa Sturdza avea sa fie la finele secolului al XVIII-lea locul in care obisnuiau sa se intalneasca nobilii din perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. Cladirea se gaseste in municipiul Barlad, iar in prezent gazduieste Muzeul Colectiilor.

Muzeul Stefan cel Mare. Se gaseste in municipiul Vaslui si a fost inaugurat in anul 1974, prin dispozitia Consiliului Popular al judetului. Muzeul are doua profiluri: unul de istorie, iar unul de etnografie. Cel de istorie este extrem de interesant, fiind format din Sectia de Istorie Veche si Arheologie, care gazduieste cea mai mare expozitie a muzeului (de circa 18 000 de piese), Sectia de Istorie Medievala, probabil cea mai prestigioasa sectie, avand piese de patrimoniu extrem de valoroase, inclusiv monede si podoabe de argint ce fac parte din tezaurele de la Schinetea (secolul al XV-lea) si Baltati (secolul al XVI-lea) si din Sectia Epoca lui Stefan cel Mare, in care sunt expuse documente emise de marele domnitor la Curtile Domnesti, precum si diferite obiecte de uz personal, fotografii si piese de mobilier.

Alte obiective turistice care merita vizitate in judetul Vaslui sunt: Muzeul Municipal Husi, Casa Adam Mitrache, Muzeul Vasile Parvan, Conacul Rosetii Solescu, Muzeul Memorial “Emil Racovita”, Muzeul Caricaturii din Husi si Muzeele Satesti (Tatuca, Vulturesti, Vutcani, Banca si Grumezoaia).Locuri de cazare in zona poti gasi accesand acest link!