Atractii turistice mai putin cunoscute in Bistrita Nasaud

Sursa foto: Zagrean Viorel/Shutterstock.com

Bistrita Nasaud este unul dintre cele mai frumoase judete din Romania, remarcandu-se prin peisaje pitoresti, o istorie deosebita si numeroase variante de relaxare pentru localnici si turisti. O mini vacanta in acest judet te poate lasa cu amintiri de neuitat si cu energie data de oamenii locului, de aerul curat si de tablourile naturale desprinse parca din povesti.

Ce poti sa vezi in Bistrita Nasaud?

Chiar daca obiectiele turistice din acest judet nu se afla pe listele cu cele mai importante obiective din Romania, merita sa fie bifate. Acestea vor fi cu atat mai surprinzatoare, in ideea in care pleci la drum fara prea mari asteptari.

Un prim lucru pe care il poti face este sa te plimbi prin natura. Ai o multime de lucruri de vazut:

  • Parcul Rodnei. Este o rezervatie naturala cu structuri geologice unice, o fauna bogata si o flora foarte frumoasa care se remarca mai ales pe timpul verii.  Asupra parcului si-au pus amprenta si oamenii, insa nu intr-un mod brutal. Biserica din Lemn de la Manastirea Moisei este exemplul cat se poate de clar. Construita in 1672, aceasta este o adevarata bijuterie a judetului. Tot in parc pot fi descoperite pesteri sau alte monumente naturale foarte frumoase.
  • Pestera Izvorul Tausoarelor. Nu este o pestera foarte cunoscuta, in primul rand din cauza dificultatii sale in explorare. Daca esti un pasionat de speologie si ai echipamentul potrivit insa, poti sa o descoperi in toata splendoarea ei. Pestera detine doua recordurl de necontestat: este cea mai lunga din Romania si este si cea mai denivelata.
  • Lacul Lala Mare. Pentru a-l vedea trebuie sa ajungi pe Varful Ineu, la 1815 metri. Merita din plin efortul, fiind cel mai mare lac glaciar din Romania. Suprafata sa este de 5637 de metri patrati iar adancurile sale ascund numeroase specii de pesti, inclusiv pastravi.
  • Lacul Colibita. Nu este tocmai o destinatie naturala, insa nici nu mai conteaza, in conditiile in care tot ceea ce este in jurul sau este verde si frumos. Lacul este creat artificial pentru acumularea de apa si a fost amenajat pentru turism. Daca ajungi aici poti practica sporturi nautice, poti face plaja si te poti bucura de relaxare. Aerul puternic ozonat are proprietati curative incredibile.

De asemenea, poti descoperi si o multime de obiective antropice, la fel de interesante ca si obiectivele naturale.
Daca ai chef sa inoti, poti merge la Sangeorz bai, o statiune ce dateaza inca din 1770 si ajuta la vindecarea unor boli grae, precum obezitatea, ulcerul duodenal, constipatia cronica sau pancreatita cronica.

Daca vrei sa descoperi obiective istorice, poti ajunge la Cetatea Ciceu, o ruina medievala ce dateaza de mai bine de 500 de ani sau poti sa bifezi muzeele, cladirile si casele memoriale ale zonei. Sunt foarte multe, insa merita vazute urmatoarele:

  • Casa memoriala a lui George Cosbuc. Este situata in satul George Cosbuc, la doar 15 km de orasul Nasaud. Este casa in care a locuit poetul si contine o multime de poze, manuscrise si obiecte personale ale acestuia.
  • Muzeul memorial ” Liviu Rebreanu”.  Este in apropierea casei uli Cosbuc si se spune ca aici a gasit scriitorul inspiratie pentru ” Ion”. In muzeu pot fi gasite costumele populare ale lui Ion si Ana, personaje reale dupa care s-a inspirat Rebreanu.
  • Sugalete. Este un ansamblu de case inedite, sprijinite pe 21 de stalpi ce creaza niste arcade deosebit de frumoase. Se afla in centrul Bistritei si dateaza din anii 1480-1550.  Inca de la inceput a fost construit pentru pravalii si ateliere, lucru valabil si astazi. In ansamblu sunt mai multe magazine destinate localnicilor.
  • Turnul Dogarilor. Este un turn de 25 de metri inaltime care facea parte din fortificatia medievala a Bistritei. Este, de fapt, singurul dintre cele 18 turnuri care a supravietuit.
  • Casa lui Andrei Muresanu. Este casa in care a locuit in copilarie poetul care a compus imnul national si contine numeroase informatii interesante despre acesta.

Cateva zile in Bistrita Nasaud pot sa iti ofere o vacanta de neuitat. Daca te orientezi si spre o unitate de cazare perfecta, cum sunt cele de aici, te vei intoarce acasa mult mai bogat spiritual si mai fericit.