Boboteaza este o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox, care marchează Botezul Domnului în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Creștinii ortodocși serbează boboteaza în fiecare an, pe data de 6 ianuarie. Iată câteva tradiții și obiceiuri care se practică în această zi.
Sfințirea apei și superstiții legate de apă
Obiceiul cel mai cunoscut din ziua de Bobotează este cel în care preoții sfințesc apele pe care credincioșii le folosesc mai apoi pentru a se stropi, a-și stropi casele și animalele. Se spune că apa sfințită are puteri miraculoase. De asemenea, există superstiții conform cărora nu este bine să te speli pe cap sau să speli hainele în ziua de Bobotează, deoarece s-ar “murdări” apele sfințite.
Se crede că agheasma devine apă sfințită, prin contactul cu argintul și busuiocul, dobândind astfel proprietăți antimicrobiene.
Aruncarea crucii de lemn în apă
După încheierea slujbei de Bobotează, alaiul de credincioși, însoțit de preot, se îndreaptă în procesiune către o apă curgătoare. Aici, preotul aruncă o cruce sfințită de lemn în apă, iar tinerii participanți se scufundă pentru a o recupera. Acest ritual semnifică intrarea și ieșirea Mântuitorului în apa Iordanului și are ca scop înlăturarea forțelor răului.
Citește și: 3 destinații mai puțin cunoscute pe care să le vizitezi în 2024
Aflarea ursitului
Fetele care vor să își afle ursitul în această seară, vor fura un fir de busuioc stropit de preot în casa lor, pe care îl vor păstra la sân, sau sub pernă, urmând să își viseze alesul. Alte obiceiuri includ postul și consumul unei turte făcute din făină și sare, framântată cu nouă degete, pentru ca alesul inimii să se arate în vis. O altă variație a acestui obicei ne spune că fetele care vor să aibă parte de noroc în dragoste plasează câteva fire de busuioc sub prag, înainte de preotul să sosească pentru a sfinți casa. După ce preotul a părăsit gospodăria, busuiocul se pune la oglindă, și se pronunță dorința ca fata să aibă tot atâția pețitori, „câți au venit în urma preotului.”
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.