Situata in nordul Moldovei, Bucovina este celebra in intreaga lume pentru farmecul manastirilor si bisericilor sale, dar si pentru frumusetile naturale si pentru traditiile unice pe care localnicii le respecta cu sfintenie. Daca esti pasionat de istorie, cultura, adori peisajele pitoresti si iti place mancarea romaneasca facuta ca la mama acasa, atunci vei iubi aceasta regiune!
Iata de ce ar trebui sa vizitezi Bucovina cel putin o data in viata:
Chilia lui Daniil Sihastrul
Cu totii am invatat in primii ani de scoala de Chilia lui Daniil Sihastrul, pomenita intr-o poezie scrisa de Dimitrie Bolintineanu. Acest calugar si sfant a hotarat la un moment dat sa isi traiasca restul vietii retras, pe tarmul paraului Viteul din localitatea pe care o cunoastem azi sub numele de Putna, pentru a se dedica in totalitate Domnului, in sihastrie, timp de 20 de ani. Intr-o stanca gasita aici, el si-a cioplit un mic paraclis, loc ce a devenit imediat extrem de vizitat de credinciosii suferinzi in cautarea ajutorului sau si, mai cu seama, a bunavointei lui Dumnezeu. Astazi, cand calugarul Daniil Sihastrul nu mai e, chilia a ramas la fel de simpla, insa e la mare cautare in randul turistilor tocmai pentru aceasta simplitate a sa, precum si pentru peisajul spectaculos de care aceasta este inconjurata.
Manastirea Voronet
Bucovina are o multime de manastiri ctitorite de Stefan cel Mare, insa Voronet este de departe cea mai cunoscuta. Ridicata in anul 1488, manastirea este celebra in special pentru culoarea albastra cu care au fost pictati peretii sai exteriori.
Se spune ca Voronet este una dintre cele mai de suflet manastiri ale domnitorului Moldovei. Aceasta a fost ctitorita la sfatul calugarului Daniil Sihastrul, care i-a spus lui Stefan cel Mare sa nu predea tara turcilor, iar in cazul in care va fi biruitor in lupta cu acestia, sa ridice o manastire. In prezent, manastirea Voronet este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO si continua sa isi fascineze vizitatorii cu picturile sale fabuloase realizate de marele teolog Grigore Rosca.
Manastirea Putna
Aceasta este prima manastire ctitorita de cel mai mare domnitor al Moldovei din istorie, Stefan cel Mare, fiind de altfel si locul in care acesta se odihneste, alaturi de familia sa. Constructia a fost ridicata intre anii 1466 si 1470, in urma victoriei moldovenilor impotriva tatarilor, la Lipinti. Rapusa de un incendiu si de un atac al armatei cazace a lui Timus Hmelnitchi, manastirea a fost refacuta aproape in totalitate de catre Vasile Lupu, in jurul anilor 1653-1662. Putna este, de asemenea, cunoscuta ca fiind manastirea ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Muzeul Oului, Vama
In localitatea Vama din Bucovina se gaseste un muzeu unic, particular, detinut de Letitia Orsivschi. Profesor de arta textila si decorativa, Letitia Orsivschi a avut geniala idee de a pune bazele Muzeului Oului pentru a le oferi curiosilor o experienta extraordinara despre traditiile si obiceiurile incondaierii oualor.
Deschis acum 7 ani, muzeul cuprinde o expozitie fascinanta de peste 3000 de oua culese din toate colturile lumii, pictate, impodobite si lucrate in toate felurile posibil. Aici vei gasi oua de toate dimensiunile, de la oua mici de prepelita la oua gigantice de strut. Desigur, vedeta expozitiei este colectia de oua bucovinene, cu exponate vechi si de 50 de ani, toate cu simbolistica religioasa sau laica.
Manastirea Moldovita
Construita de catre fiul lui Stefan cel Mare, Petru Rares, Moldovita este, alaturi de Voronet, una dintre cele mai cunoscute manastiri din Bucovina. Pictata in interior si in exterior in 1537 cu fresce ce astazi sunt foarte bine conservate, biserica este o adevarata incantare pentru vizitatori, fiind simpla, dar in acelasi timp cocheta si dichisita. La manastire se poate vizita si statuia lui Petru Rares, care se gaseste in curtea interioara.
Daca vrei sa vizitezi Bucovina, iata ofertele noastre de cazare: http://bit.ly/2GIoeYQ