Bucuresti – 7 atractii turistice in imprejurimi

Atractii in apropiere de Bucuresti - Palatul MogosoaiaPentru bucurestenii care nu au prea mult timp liber la dispozitie, descoperirea unor destinatii turistice interesante si nu foarte departe de oras reprezinta o adevarata provocare. Si totusi, in jurul Bucurestiului exista cel putin sapte atractii turistice pe care puteti sa le vizitati intr-o zi.

1. Palatul Mogosoaia

Palatul brancovenesc din comuna Mogosoaia (denumit dupa numele sotiei boierului Mogos, proprietarul terenului) se afla la doar 15 kilometri distanta de Bucuresti. Chiar si asa, la doi pasi de Capitala, veti descoperi o lume de poveste intr-un cadru natural deosebit. Intregul ansamblu arhitectural construit la 1702 de Constantin Brancoveanu pe malul stang al raului Colentina este placat cu caramida rosie. Gradina din jurul palatului, amenajata cu alei pietruite si trandafiri, te imbie la plimbare; in exteriorul curtii Palatului Mogosoaia poti sta la picnic, sau poti opta pentru o plimbare cu hidrobicicleta pe lacul Mogosoaia.

2. Rezervatia Naturala Comana

Intre Bucuresti si Giurgiu, la jumatatea drumului veti intalni Rezervatia Comana, o zona protejata denumita pe drept cuvant “a doua delta a Romaniei”. Peste 140 de specii de pasari si 31 de specii de mamifere (unele dintre ele protejate de lege – pisica salbatica si vidra) au fost identificate in aceasta rezervatie. Nu trebuie sa ratati o plimbare prin rezervatia de bujori de la Comana, una din zonele sale speciale, rezervatia de ghimpe sau Balta Comana. Balta este considerata a treia zona umeda a Romaniei (dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii). Daca tot va aflati in zona, merita sa vizitati si Manastirea Comana, rezervatiile stiintifice, sau va puteti aventura pe cateva trasee turistice prin padure.

3. Castrul roman Jidava

Tot in jurul Bucurestiului, la o distanta de doua ore de mers cu masina, exista castrul roman Jidava – un obiectiv turistic important pentru istoria noastra. Jidava a fost una dintre cele mai importante tabere fortificate construite in Romania de catre imparatii romani Commodus si Septimius Severus intre anii 190-211.

Castrul roman Jidava este localizat la marginea comunei Schitu Golesti de langa Campulung Muscel. In apropiere exista si un muzeu care adaposteste multe dintre obiectele descoperite aici: vase si cani de ceramica, varfuri de sageti, carlige, piroane.

4. Manastirea Cernica

La doar 14 kilometri de Capitala, in orasul Pantelimon, exista un important lacas de cult, Manastirea Cernica, ridicata langa padurea cu acelasi nume. Manastirea a fost ctitorita in anul 1608 de marele vornic al lui Mihai Viteazul – Cernica Stirbei si sotia sa – Chiajna. Complexul monahal de la marginea Bucurestiului este un monument istoric, care a reprezentat la vremea sa o adevarata scoala de educatie monastica. Manastirea dispune de trei biserici: Biserica Mare (care poarta hramul “Sfantul Nicolae” si adaposteste o icoana facatoare de minuni), Biserica cu hramul “Sfantu Gheorghe” si bisericuta “Sfantul Lazar” ridicata in cimitirul manastirii. De asemenea, la Manastirea Cernica exista trei paraclise: “Adormirea Maicii Domnului”, “Sfantul Ioan” si “Intrarea in biserica”.

5. Manastirea Samurcasesti

In jurul Capitalei sunt multe lacasuri de cult, unul mai frumos decat altul, asa cum este si Manastirea Samurcasesti, situata la 20 de kilometri de Bucuresti, in comuna Ciorogarla. Este singura manastire din tara care are trei altare si o racla de argint in care sunt pastrate moastele mai multor sfinti, printre care Sf. Apostol Andrei, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur, Sf. Arhidiacon Stefan.

6. Conacul Udriste Nasturel

In comuna Heresti, aflata la 35 kilometri de Bucuresti, puteti vizita Conacul Udriste Nasturel (sau palatul, cum i se mai spune), construit de cumnatul lui Matei Basarab. Ansamblul arhitectural de la Heresti este format din conacul propriu-zis (o cladire superba, construita in intregime din piatra), o biserica ridicata cam in aceeasi perioada si resedinta lui Anastase Stolojan (o cladire ce dateaza din secolul XIX). Cele doua locuinte sunt construite aproape in oglinda – o idee atipica pentru acele vremuri.

7. Domeniul Greaca

Domeniul Greaca este situat la doar 40 de minute de mers cu masina din Bucuresti, spre Lunca Dunarii. Complexul este o adevarata oaza de verdeata si de liniste – nu aveti cum sa-l ratati; este in sudul comunei Greaca din judetul Giurgiu. Odata ajunsi acolo, va puteti relaxa in voie la piscina, la o partida de tenis pe terenul din incinta complexului, sau puteti opta pentru o plimbare cu bicicleta sau ATV-ul. Complexul dispune si de spatii de cazare amenajate la standarde europene si cu foarte mult bun-gust: camerele sunt decorate in culori pastelate si romantice, foarte potrivite pentru petrecerea timpului liber sau pur si simplu a unor ore de rasfat total.