Capidava – cetatea de la cotitura, de pe malul Dunarii dobrogene

capidava-foto-gabriela-insuratelu

Gabriela Insuratelu / Shutterstock.com

Daca ai calatorit in Dobrogea, ai vizitat probabil Cetatea Histria si Cetatea Carsium din Harsova, doua din ansamblurile emblematice pentru istoria acestei regiuni, incluse in aproape toate traseele turistice dobrogene. Mai putin vizitata, dar la fel de interesanta, este Cetatea Capidava, amplasata pe malul Dunarii dobrogene. Daca nu ai vazut-o pana acum, Travelminit iti ofera cateva informatii despre acest obiectiv turistic, cu invitatia de a-l include cat de curand pe lista obiectivelor turistice de vizitat.

Pe firul soselei si al istoriei

I se mai spune si “cetatea de la cotitura”, pentru ca numele indica locul unei asezari din perioada preromana (toponimul “capidava” insemna in limba getica “cetatea de la cotitura”), fiind amplasata favorabil intr-un loc de unde puteai supraveghea o zona cat mai intinsa de-a lungul Dunarii, atat in amonte, cat si in aval.

Astazi, ca sa ajungi cu masina la Cetatea Capidava dinspre Bucuresti, trebuie sa mergi pe autostrada Bucuresti-Cernavoda (A2) si apoi pe drumul national 22C inspre Constanta. Venind dinspre Harsova, poti merge pe DJ 223 (prin Tichilesti – Topalu – Capidava), iar daca vii dinspre Cernavoda, trebuie sa o iei prin Seimeni – Dunarea – Capidava. Dupa ce intri in satul Capidava, vei trece chiar pe langa zidurile cetatii construite in varful unei stanci calcaroase, care vegheaza si astazi apele Dunarii albastre.

Vei intelege, astfel, de ce a ales imparatul Traian sa ridice Cetatea Capidava in acest loc strategic; cetatea a jucat un rol de aparare la Dunare foarte important in perioada Imperiului Roman. Pe de alta parte, panorama este superba, iar peisajul incantator, chiar si acum, la sfarsit de toamna. Imaginea este si mai frumoasa la apus, cu soarele care coboara in Dunare si coloreaza cerul in zeci de nuante de rosu-auriu.

Cetatea Capidava a fost distrusa in secolul III de goti, dar a fost refacuta un secol mai tarziu, functionand pentru o vreme ca si centru episcopal. La mijlocul secolului VI, dupa invazia cutrigurilor, fortificatia a fost parasita. Bizantinii au recladit-o in secolul X si au populat-o cu localnici. Cetatea a fost locuita pana in anul 1036, cand a fost abandonata definitiv datorita pagubelor produse de incendiul provocat de pecenegi.

Sapaturile din perioada moderna au scos la iveala doua turnuri de aparare amplasate in partea de sud a cetatii, de-a lungul caii de acces. Arheologii spun ca turnurile ar data din secolele II si III, unul dintre ele avand forma de potcoava si un zid inalt de aproape 3,5 metri.

Stiai, de exemplu, ca in incinta Cetatii Capidava a fost descoperit primul nume in forma romaneasca („Petre”) inscriptionat pe un vas de lut? Se pare ca si acest vas dateaza de la sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de-al doilea.

Chiar daca nu se numara printre destinatiile turistice foarte atractive ale Romaniei, Cetatea Capidava merita vizitata cel putin o data. Zona in care se afla este o zona magica, satul Capidava pare uitat de lume dar are un farmec propriu, care aminteste de vremuri demult apuse, de Imperiul Roman si de bataliile purtate pe aceste meleaguri. Satul Capidava poate fi considerat un mic paradis, in felul sau, fara semnal la mobil si fara internet pe alocuri, ci asa cum ni l-au lasat mostenire stramosii nostri romano-bizantini: cu bordeie din chirpici locuite de lipoveni, cu lotci mestesugite cu maiestrie si drumuri prafuite.

Cauti cazare in Romania? Travelminit iti ofera cateva sugestii de cazare in Constanta.

Hotel Voila***

Amplasat in centrul orasului Constanta, in imediata apropiere a Pietei Ovidiu si a Portului Turistic Tomis, hotelul Voila este la numai 100m de plaja Modern din Constanta, motiv pentru care poate fi destinatia perfecta pentru un weekend la malul marii.

Cu o arhitectura aparte, hotelul Voila pune la dispozitia clientilor 30 de locuri in camere duble sau single, amenajate la standarde ridicate. Clientii se pot bucura de sauna, masaj, jacuzzi, minibar in camere, seif individual, TV LCD cu cablu si satelit, conexiune internet, linii telefonice internationale directe, control individual al sistemului de aer conditionat, detector de caldura si fum, bai proprii cu cadita de dus, halat de baie si uscator de par, salon restaurant, precum si de parcare auto. Situat la ultimul nivel al hotelului, restaurantul ofera o panorama deosebita asupra Marii Negre si Portului Turistic Tomis.
Tarif valabil in perioada 19-20 noiembrie: 185 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)