Denumit si Castelul Corvinilor sau Castelul Hunedoarei, Castelul Huniazilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice, reprezentative pentru stilul de arhitectura gotica din intreaga Europa de Est.
Distanta fata de centrul orasului este de doar 4,8 km, motiv pentru care majoritatea vizitatorilor cauta cazare in Hunedoara la numeroasele hoteluri sau pensiuni din zona. Se poate ajunge la castel inclusiv pe jos dinspre centrul orasului, plimbarea durand intre 40 de minute si o ora.
Istoria Castelului Huniazilor
Exista discutii intre experti in privinta datei exacte a constructiei primei fortificatii de piatra din Hunedoara, insa cei mai multi cad de acord cu datarea acesteia intre secolele XIV si XV. Castelul Huniazilor ce poate fi vizitat astazi este rezultatul unei serii lungi de adaugari aduse secol de secol pana la forma din momentul actual si pornite de la prima fortificatie simpla, cu ziduri de 2 m grosime asezate in forma elipsoidala.
In jurul anului 1440 a inceput constructia primei faze a cetatii cu ridicarea a doua curtine in jurul vechii fortificatii. Au fost plasate de asemenea turnuri rectangulare in nord-vest si sud-vest prevazute cu mai multe niveluri de aparare si s-a sapat fantana in spatiul dintre curtina veche si cea noua. A doua faza a constructiei, inceputa undeva in anul 1458 si durand pana in anul 1480, consta in modificari ale aripii nordice, numita astazi aripa Matia.
In secolul XVIII au continuat modificari dictate de arhitectura si nevoile civile si militare ale vremii cu reamenajarea Salii Dietei si construirea Turnului Alb si a Terasei de Artilerie impreuna cu curtea exterioara (curtea husarilor).
In secolul XIX Castelul a fost restaurat si s-au adaugat ultimele modificari la Terasa de Artilerie sub forma unui turn de supraveghere, dar si un sir de creneluri. Elementele decorative vechi au fost inlaturate in timpul restaurarii din aceasta perioada si inlocuite cu elemente decorative specifice secolului XIX.
Legendele Castelului
Ca majoritatea cetatilor medievale, Castelul Huniazilor este si el un spatiu de legenda ce a inspirat numeroase opere artistice si minti visatoare. Despre acesta s-au scris carti si s-au turnat documentare, iar in interiorul castelului s-au realizat inclusiv o serie de filme artistice, dar cu toate acestea misterul locului ramane nederanjat de fluxul anual de turisti din toate colturile lumii.
Fantana este unul din spatiile din castel invaluite in mister, mit si legenda. Se spune ca aceasta a fost sapata de 3 prizonieri turci carora li s-a promis libertatea daca apa din fantana va fi buna. Prizonierii au sapat timp de 15 ani pentru a ajunge la apa aflata la 28 de metri insa sotia lui Ioan de Hunedoara, mort inainte ca fantana sa fie finalizata, a decis sa isi incalce juramantul si sa ii condamne pe prizonieri la moarte. Inainte de executie acestia ar fi scris pe zidul fantanii “Apa ai, inima nu” in araba.
Vizita la Castelul Huniazilor
Renovat in anul 2010, castelul atrage anual aproximativ 150.000 de vizitatori.
Accesul in castel se face pe podul de lemn sustinut de piloni de piatra, peste albia paraului Zlasti. Vizitatorii sunt intampinati de Turnul Nou de Poarta, unul dintre cele mai vechi turnuri ale parterului si locul de garda ce gazduieste in prezent casa de bilete. De la intrare, turistii pot vizita mai intai inchisoarea sau Loggia Matia aflata in partea stanga a Turnului Nou, la etajul careia se afla una dintre cele mai bine pastrate fresce transilvanene din aceea perioada, dar si Camera de Aur aranjata sub forma de expozitie a obiectelor din Muzeul Corvinilor din Hunedoara.
Vizitatorul este fascinat la drumul prin castel de modul armonios in care diversitatea stilurilor de constructie se impletesc, reprezentand ere diferite si totusi reusind sa pastreze o atmosfera aparte, unitara si unica acestor locuri.
Vizitarea fantanii, loc de legenda, se face din curtea interioara si tot de aici se poate accesa Sala Cavalerilor in care este gazduita expozitia de tehnica militara cu piese datand din perioada cuprinsa intre secolele XIV si XIX.
In functie de perioada in care castelul este vizitat, acesta poate gazdui si diverse expozitii non permanente. Informatii despre acestea pot fi gasite pe site-ul oficial al Castelului.
Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, dupa cum urmeaza:
Luni – Duminica: 09:00 – 20:00, ultima intrare la ora 19:20.
Sambata, 5 iulie 2014, castelul este inchis vizitatorilor.
Pret bilete
Preturile biletelor pentru intrarea in castel au fost recent modificate incepand cu anul 2014.
- Adulti: 25 de lei
- Studenti, Elevi (pe baza carnetului stampilat): 5 lei
- Pensionari (pe baza cuponului de pensie): 10 lei
Pentru fotografii si filmari se percep taxe suplimentare de 5 lei si respectiv 15 lei.
Pretul pentru ghid este de 30 de lei sau 6 lei pentru aplicatia audio de Android si iOS.