Castelele au atras dintotdeauna turisti dornici sa descopere ce se ascunde sub aura plina de mister in care sunt invaluite sau sa le asculte povestile dintre ziduri. Legendele Castelului Huniazilor sau ale Castelului Iulia Hasdeu, povestea Castelului Miko (care adaposteste astazi Muzeul Secuiesc al Ciucului) sau cea a Castelului Cantacuzino din Busteni te fac, de multe ori, sa vrei sa le asculti inca o data, si inca o data…
Si pentru ca vremea nu mai e atat de calda si incepi parca sa simti nevoia unor povesti la gura sobei, o vizita la Castelul Peles sau Castelul Pelisor ti-ar putea ostoi aceasta nevoie. Iata care este programul de vizitare si ce tarife trebuie sa platesti:
Castelul Peles
Numele castelului a fost dat dupa cel al paraului Peles care traverseaza valea din Sinaia in zona Pietrelor Arse. In aceasta zona a calatorit regele Romaniei Carol I prin 1866 si, fascinat de frumusetea ei, a hotarat sa puna aici piatra de temelie a unui castel. Castelul Peles a fost construit in stilul neorenasterii germane de catre arhitectul Wilhelm Doderer si inaugurat in 1883. Ulterior, au existat si alte planuri de dezvoltare care au adus castelul la forma actuala: camerele gardianului, Economatul, casa de vanatoare (foisorul), grajdurile regale si centrala electrica. Toate lucrarile au fost finalizate in 1914. Pe langa faptul ca Pelesul rivaliza la vremea aceea cu cele mai frumoase castele din Europa, era diferit de toate celelalte: fusese primul castel european electrificat in intregime. Avea propria uzina electrica, amplasata pe malul paraului Peles.
Interioarele castelului sunt la fel de grandioase precum istoria pe care o poarta. Turistii, din pacate, nu au acces decat la 10 din cele 170 de incaperi ale castelului, dar au ocazia sa admire o mare parte din colectiile valoroase de sculpturi, picturi, covoare si mobila, armuri, tapiserii si statuete, vesela din aur si argint, vitralii si obiecte de portelan fin. Fiecare vizita la Castelul Peles iti lasa amintiri placute si memorabile.
Program de vizitare (programul de iarna: 15 septembrie 2015 – 15 mai 2016):
Miercuri: 11:15 – 16:15
Joi-Duminica: 09:15 – 16:15
Luni si Marti – inchis
Turistii au la dispozitie mai multe variante de expozitii pe care le pot vizita:
– Expozitia de baza dureaza 45 de minute (ultimul grup intra la ora 16:15), timp in care se viziteaza doar incaperile de la parter. Tarifele biletelor sunt urmatoarele: 20 lei/adulti, 5 lei/pensionari, 5 lei/elevi si studenti, 5 lei/card euro<26.
– Tur optional I dureaza o ora si 15 minute (ultimul grup intra la ora 15:15), timp in care se viziteaza parterul si primul etaj. Tarifele biletelor sunt urmatoarele: 50 lei/adulti, 20 lei/pensionari, 12,5 lei/elevi si studenti, 12,5 lei/card euro<26.
– Tur optional II dureaza doua ore (ultimul grup intra la ora 15:00), timp in care se viziteaza parterul si etajul al doilea. Tarifele biletelor sunt urmatoarele: 70 lei/adulti, 25 lei/pensionari, 17,5 lei/elevi si studenti, 17,5 lei/card euro<26.
– Taxa foto si video: 32 lei/aparat pentru fotografi amatori, 1.000 lei/ora (interior) si 500 lei/ora (exterior) pentru fotografi profesionisti, 53lei/aparat pentru video amatori, 1.000 lei/ora pentru video profesionisti.
Castelul Pelisor
In timpul lucrarilor de extindere ale Castelului Peles – se intampla in perioada 1899 – 1902 -, unul din arhitectii vremii, Karel Liman, a ridicat Pelisorul, “fratele mai mic” al celebrei resedinte regale. De la inceput s-a vrut a fi o replica la scara mult mai mica a Castelului Peles, avand doar 99 de incaperi si o destinatie clara: Pelisorul trebuia sa fie resedinta principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Castelul Pelisor a fost decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig dar poarta amprenta personalitatii reginei Maria: dormitorul de aur, de exemplu, a fost decorat cu mobila sculptata in lemn de tei aurit (la fel si biroul sau), iar peretii cu frunze de ciulin, un motiv pentru care regina avea o adevarata slabiciune, fiind emblema Scotiei, locul sau natal. Interesant si magulitor este faptul ca toata aceasta mobila sculptata a fost realizata in Atelierele de Arta si Meserii de la Sinaia.
Program de vizitare (program de iarna – 15 septembrie 2015 – 15 mai 2016):
Miercuri: 11:00 – 17:00
Joi–Duminica: 09:00 – 17:00
Luni si Marti – inchis
Tarife de vizitare: 20 de lei/adulti, 5 lei/pensionari, 5 lei/elevi si studenti, 5lei/card euro<26.