Ce sa vizitezi cand ajungi in Sinaia?

Sursa foto: Alex Ionas/Shutterstock.com

Denumita si “Perla Carpatilor” sau “Orasul Regal”, Sinaia, cel mai frumos si emblematic oras de pe Valea Prahovei, a avut parte de o dezvoltare deosebita datorita regelui Carol I al Romaniei, care s-a dedicat nespus de mult in evolutia orasului incepand cu anul 1866.

Comorile Sinaiei nu numai ca sunt nepretuite, dar sunt, de asemenea, multe la numar. Desi are o suprafata destul de mica, orasul nu te va plictisi nicio secunda, indiferent ca vii aici doar pentru o zi sau pentru o saptamana. Asadar, dupa ce te cazezi (iti recomandam unul dintre aceste hoteluri sau pensiuni), ia orasul la pas si viziteaza-i obiectivele turistice.

Iata ce obiective turistice merita sa fie vizitate in Sinaia:

Castelul Peles

Cel mai frumos castel din tara noastra, Pelesul, a fost ridicat intre anii 1873 – 1914 pentru a servi ca resedinta regelui Carol I si sotiei sale, regina Elisabeta. Incepand cu anul 1953, castelul Peles si-a deschis portile vizitatorilor, care pot explora cateva dintre cele 166 de incaperi ale cladirii, si anume pe cele mai importante: Biblioteca Regala, Salile de Arme, Dormitorul Regal, Sala de Muzica, Sufrageria, Sala de Teatru si Holul de Onoare. Pentru a vedea aceste spatii oficiale, vizitatorii trebuie sa scoata din buzunar suma de 20 de lei (pentru elevi / studenti, biletul este de 5 lei, iar pentru pensionari, biletul costa 10 lei). Exista, de asemenea, posibilitatea de a vizita toate etajele, in acest caz biletul costand 70 de lei (35 de lei pentru pensionari si 17,5 lei pentru elevi / studenti).

Castelul Pelisor

Ridicat pe domeniul castelului Peles, la cererea regelui Carol I, Pelisorul avea sa fie resedinta de vara pentru cei mai importanti mostenitori din anul 1903. Desi mai mic decat Pelesul, acesta este totusi destul de impozant si grandios, avand 99 de camere impodobite cu elemente extrem de sofisticate. De pilda, Camera de Aur are zidurile impregnate cu foite de aur si mobila din lemn de tei aurita, iar plafoanele de sticla infrumusetate cu vitralii splendide.

La Pelisor, vizitatorii au acces in Camera de Aur, Biroul Reginei Maria, Dormitorul de Aur, Holul de Onoare si Biroul Regelui Ferdinand. Totodata, castelul gazduieste o colectie de picturi importante, semnate de artisti romani si europeni din secolele XIX si XX, precum si o sumedenie de obiecte de ceramica si piese de decor care au fost lucrate in Atelierele de Arte si Meserii din Sinaia, institutie pe care a infiintat-o insusi regele. Biletul de acces in Pelisor este de 10 lei pentru adulti si de 3 lei pentru elevi / studenti.

Casa Memoriala George Enescu

Cel mai important muzician din istoria Romaniei nu s-a nascut aici (locul natal fiind Liveni-Varnav, jud. Botosani), insa, asemenea familiei regale, el era fascinat de frumusetile naturale si de linistea Sinaiei, care l-au convins sa-si ridice o casa in cartierul Cumpatu, situat pe malul drept al Prahovei. Aceasta casa, denumita “Vila Luminis”, a fost aleasa de marele compozitor ca loc de relaxare dupa turneele extenuante pe care le tinea in toata lumea, urmand sa o abandoneze dupa 20 de ani, cand a hotarat sa paraseasca Romania din cauza conflictelor politice. El a donat vila statului roman cu scopul de a fi utilizata de artistii romani sau straini. Statul a transformat cladirea intr-o casa memoriala, aceasta impunand un bilet de acces de 6 lei pentru adulti si de 1,5 lei pentru elevi / studenti.

Manastirea Sinaia

Considerata a fi una dintre edificiile de baza ale intregii Vai Prahova, manastirea, ctitorita la finele anilor 1600, a fost ridicata de Mihail Cantacuzino care, dupa ce a fost intr-un pelerinaj pe Muntele Sinai, unde a vizitat impresionanta manastire Sfanta Ecaterina, a hotarat sa faca ceva similar in Sinaia, mai exact la poalele muntelui Furnica.

Cel mai important element al manastirii este portalul bisericii, care infatiseaza pe Moise cu Tablele Legii si pe Aaron, cu al sau toiag infrunzit. In centrul portarului este scultat un vultur bicefal ce tine in gheare sceptrul si crucea, reprezentand stema familiei Cantacuzino, fondatoarea manastirii.

Profita de ofertele noastre la cazare: http://bit.ly/2tFkJhj