UPDATE 2023: Îți mărturisim că, odată ce vei ajunge la Băile Tusnad, îți va fi foarte greu sa te hotărăști cum îți vei petrece timpul liber. Stațiunea este amplasată într-o zonă foarte frumoasă din inima Carpaților, în mijlocul unui peisaj de poveste oferit de masivul Harghita, lacul Ciucaș, munții Bodoc și întreaga depresiune a Ciucului – nu degeaba a fost supranumită “mica Elveție”!
Și mai frumos este că la Băile Tușnad, accesul nu îți este limitat doar la ședințe de tratament în incinta băilor termale sau la mofetă; ești liber să te bucuri de natură urmând traseele de drumeție (destul de multe la număr), să prinzi păstrăvi, să schiezi (dacă alegi sa vizitezi stațiunea în sezonul de iarnă), să faci trasee de cicloturism și să te bucuri, în general, de tot ceea ce întâlnești.
Cum ajungi la Băile Tușnad
- Din București: cel mai bun și mai frumos traseu este București – Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad (232km)
- Din Oradea – poți urma traseul care trece prin Cluj-Napoca – Turda – Praid – Odorheiu Secuiesc – Băile Tușnad (426km)
- Din Iași – traseul pe care îl poți urma este prin Roman – Bacău – Miercurea-Ciuc – Băile Tușnad
Ce poți face în stațiune
Trasee de drumeție
Probabil că cei mai mulți se gândesc că într-o stațiune balneoclimaterică nu ai altceva de făcut decât să te bucuri de ședințe de tratament și diferite proceduri. Greșit, spunem noi. Stațiunea Băile Tușnad este înconjurată de atât de multe masive muntoase și păduri, încât ar fi păcat să nu le cutreieri și să-ți încarci plămânii cu aer curat.
Unul dintre cele mai cunoscute trasee (și ușor de parcurs) este cel spre Turnul Apor. Dacă pornești din centrul stațiunii, urmărind marcajul cu punct roșu, nu vei avea de mers mai mult de 45 de minute. În caz că ți se pare un traseu prea scurt, te poți întoarce pe același marcaj până la intersecția cu marcajul cruce roșie, care te va duce la Situl Natura 2000 Tinovul Mohoș – Lacul Sfânta Ana.
Un alt traseu, de dificultate medie, este cel spre Stânca Șoimilor – o stâncă golașă înconjurată de păduri, floră și faună deosebite (din loc în loc există panouri explicative).
Citește și: Locuri din România în care s-au filmat producții internaționale
Traseu de cicloturism
Pentru cei care preferă excursiile cu bicicleta (pe care o poți anexa de portbagajul mașinii), traseul spre Bixad va fi mai mult decât ceea ce ai visat. Cu o lungime de aproape 10km, traseul pornește din Tușnadul Nou, traversează poienițe minunate și poteci de pădure, “șterge” marginea Rezervației Naturale Piatra Șoimilor și traversează podețul suspendat peste Olt, până în localitatea Bixad. Dacă nu te mai oprești pe ici pe colo să imortalizezi câte-un peisaj, poți parcurge acest traseu în numai 2 ore. Totul e să nu te abați prea mult și să urmărești marcajul cu triunghi roșu.
Rafting pe râul Olt
Apele Oltului sunt perfecte pentru rafting și kayaking. Cei care iubesc acest gen de activitate au la dispoziție un traseu cu însoțitor, care pornește din Tușnad Sat până la barajul de acumulare de la Bixad. Este bine să știi că pentru o cursa de rafting este nevoie de minim 4 persoane.
Ședințe de tratament
Din cele 44 de izvoare naturale existente la Băile Tușnad (atestate încă din secolul XIII), doar șase sunt exploatate în prezent, patru dintre fiind cele mai frecventate de turiști: Apor, Ileana, Mikes și Stănescu. În apropierea izvorului Stănescu se află și mofeta – acele emanații de dioxid de carbon care sunt indicate în special în cazul afecțiunilor cardiovasculare, reumatismale sau al bolilor de piele.
Unde ne cazăm în stațiunea Băile Tușnad
Hotel Ciucaș***
Hotel Ciucaș este situat chiar în inima stațiunii Băile Tușnad, într-un cadrul natural de poveste, cu priveliște la Munții Harghitei. Unitatea de cazare le oferă oaspeților condiții moderne la standarde înalte și dispune de 103 spații, dintre care 13 apartamente, 3 apartamente de lux și camere duble.
Camerele duble includ baie proprie cu cadă sau duș, TV, telefon, minibar și balcon. Apartamentele de lux sunt compuse din dormitor, living și au aceleași dotări ca o cameră dublă, oferind un plus de spațiu și eleganță.
Zona de SPA dispune de piscină semi-olimpică cu jacuzzi, bazin pentru copii și bazin de hidrokinetoterapie. Hotelul include și bază de tratament cu sală de gimnastică (pentru fitness), saună, masaj, jacuzzi, băi galvanice, electroterapie, salină, băi carbogazoase, împachetări, aplicații cu parafină, măști faciale și un cabinet medical de specialitate.
Complexul hotelier din centrul stațiunii poate fi alegerea perfectă pentru cei cu gusturi alese. Acesta dispune de 117 camere și apartamente moderne, precum și de un centru Spa, considerat a fi mica bijuterie a hotelului, dotat cu piscină interioară, jacuzzi, saună umedă și uscată și sală de fitness. Cazarea se realizează în regim de demipensiune și include acces gratuit la zona de SPA.
Pensiunea Flora se află în centrul orașului, în apropiere de Club Aventura Tușnad și este o opțiune potrivită pentru o escapadă relaxantă. Dispune de 6 camere cu băi individuale, care pot acomoda până la 24 de oaspeți și de o zonă de SPA cu piscină exterioară încălzită, piscină termală, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, saună cu sare, saună cu infraroșu, saună cu finlandeză și saună cromoterapie (gratuit).
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.