Ce poti vizita 2 zile prin judetul Hunedoara?

Castelul Huniazilor, foto Laurentiu Nica

Laurentiu Nica / Shutterstock.com

Aproape ca nu exista regiune din tara asta care sa nu aiba de oferit suficiente locuri frumoase si atractii turistice care sa-ti bucure sufletul si sa-ti incante ochiul. Daca locuiesti in zona Hunedoarei si mai ai inca de asteptat pana la vacanta, poti sa iei in calcul – de exemplu – o excursie de 2 zile prin judet. Travelminit iti ofera cateva sugestii de locuri frumoase pe care le-ai putea vizita si 3 oferte de cazare in regiune.

Lacul Cincis

La aproape 10km de orasul Hunedoara se afla Lacul Cincis, despre “blestemele” caruia ai auzit probabil vorbindu-se pana acum. Daca nu esti genul care sa te lasi influentat de superstitii, o vizita la lac se poate transforma intr-o destinatie perfecta de vacanta. Privelistea este superba si te cucereste imediat, iar diminetile relaxante petrecute la cafea, pe terasa pensiunilor din imprejurimi, fac toti banii.

Cincis este un lac de acumulare din Muntii Poiana Rusca, cu o suprafata de 867 hectare, amenajat in 1962 pe fostul amplasament al satului Cincis. Pentru constructia lui a fost necesara stramutarea a nu mai putin de 800 de familii – acesta fiind de altfel si motivul pentru care lacul ar fi devenit “blestemat“.

Si totusi, era necesara constructia unui baraj in aceasta zona; pe vremuri, aici exista o biserica medievala, atestata documentar la 1360 – din pacate, aceasta a fost inghitita de ape in 1954, iar ruinele ei inca se pot vedea atunci cand nivelul apelor este scazut.

Astazi, lacul este recunoscut ca zona de agrement in special in timpul verii, printre casele localnicilor (cocotate pe dealurile din imprejurimi) existand multe pensiuni si hoteluri cochete.

La lacul Cincis poti sa pescuiesti, sa inoti si sa te relaxezi in mijlocul naturii. Daca ajungi in zona cu trenul, e bine sa stii ca la gara din Hunedoara exista curse regulate spre Lacul Cincis, aflat in localitatea Toplita.

Cetatea Deva

Dupa multa vreme, Cetatea Deva – emblema orasului cu acelasi nume – poate fi din nou vizitata. Redeschisa in aprilie 2016, dupa restaurare, cetatea este astazi una dintre cele mai frumoase fortificatii din Romania.

Construita la 1269, in timpul domniei regelui maghiar Bella al IV-lea, Cetatea Deva este amplasata pe un con vulcanic, la o inaltime de peste 180m. In Evul Mediu era considerata una dintre cele mai mari fortificatii transilvane. In cei trei ani de restaurare (2013-2016), au fost renovate incintele, au fost inaltate zidurile, amenajate alei si poteci pentru vizitatori. Astazi, cetatea este iluminata arhitectural, ceea ce ii confera un aer aparte.

La Cetatea Deva poti sa ajungi oricand pe jos, pornind din Parcul Cetatii (in municipiul Deva), sau cu telecabina care porneste din piata de la poalele cetatii. Pe timpul verii, telecabina circula intre orele 09:00 – 21:00, din octombrie si pana la 1 mai programul fiind 08:00 – 20:00.

Arsenal Park

Daca ti-ai propus sa te plimbi 2 zile prin judetul Hunedoara si vrei sa incluzi si Arsenal Park in itinerariul tau, iti sugeram sa iti rezervi o zi intreaga doar pentru aceasta locatie. Nici nu-ti imaginezi cate activitati poti face in acest complex! Paintball, airsoft, tir cu arcul, drumetii pe bicicleta, relaxare la Spa, distractie la aquapark, PowerFun Jumps, vizita la Muzeul militar, golf, vanatoare de comori, tiroliana, tir cu arme de foc, jeep wrangler, plimbari relaxante pe cei 12km de alei si multe altele. Daca le-ai incerca pe toate, nu ti-ar ajunge nici doua zile. Intr-un cuvant, la Arsenal Park ai ocazia sa te distrezi in cel mai bine pazit loc din Romania – asa era recunoscuta zona in perioada comunista, in acest perimetru aflandu-se odinioara fosta fabrica de armament.

Daca vrei, poti ramane la Arsenal Park peste noapte, intr-unul din cele 200 de locuri de cazare ale complexului amenajat pe o suprafata de 88 hectare.

Nu stii cum ajungi? Cu masina pe DN7, pana la intrarea in Orastie. Cu trenul va trebui sa cobori la statia CFR Orastie.

Tariful de acces in Arsenal Park este de 10 lei si include acces gratuit la piscina exterioara, sala de jocuri (biliard, tenis de masa, darts, poker, minifotbal), teren de joaca amenajat pentru copii, fitness in aer liber. Program: zilnic intre orele 08:00 – 20:00.

Sarmizegetusa

Ca sa poti vizita Sarmizegetusa, trebuie sa ajungi mai intai la Costesti; de acolo, vei continua drumul catre Gradistea de Munte – Sarmizegetusa Regia, ceea ce inseamna aproape 20km.

Vei descoperi un complex de sanctuare vechi din roca, de pe vremea dacilor, construite pe o suprafata care acopera in total aproape 30.000mp. Sunt ruinele capitalei provinciei Dacia, care cuprindea odinioara cetatea, zona sacra, locuintele dacilor (aceasta fiind cea mai mare asezare dacica), dar si ateliere si instalatii de apa potabila. Sarmizegetusa este inclusa astazi in patrimoniul UNESCO, fiind una dintre cele mai importante vestigii ale istoriei tarii noastre.

Castelul Huniazilor

Nicio vizita in judetul Hunedoara nu poate fi completa fara o plimbare la Castelul Huniazilor, caruia i se mai spune si Castelul Corvinilor. Daca te cazezi in Hunedoara, nu ai nevoie nici macar de masina; poti merge pe jos pana la castel, intr-o plimbare placuta de maxim 45 de minute. Castelul Huniazilor a fost renovat in anul 2010, recapatandu-si o parte din farmecul si stralucirea de altadata. Poti sa-l vizitezi in fiecare zi, intre orele 09:00 si 20:00.

Cauti cazare in Romania?

Iata cateva locuri unde te poti caza in judetul Hunedoara!