În centrul țării, la 40 de kilometri de Municipiul Ploiești, se află stațiunea Slănic Prahova, o stațiune balneoclimaterică, cunoscută, în mod deosebit, pentru Muntele de sare, unic, de altfel, în lume, cât și pentru salina deschisă circulației turistice, atât în scopuri medicale, educative și recreaționale.
Dacă locuiești din București este foarte puțin probabil să nu fi ajuns în zona Slănic Prahova cel puțin o dată. Pe lângă vestita Salină, stațiunea are multe altele de oferit: poți face mici drumeții în zona Slănic sau o plimbare la Băile Baciului, Baia Verde sau Baia Roșie.
Salina (Mina Unirea)
Muntele de Sare din stațiunea Slănic Prahova este unic în lume și vreme de peste 300 de ani a reprezentat un important centru de exploatare a sării. Vechea mină de sare (Unirea) a fost transformată în sanatoriu, datorită factorilor naturali de tratament. La o adâncime de 210 de metri sub pământ, în mina de sare, există un microclimat de aer sărat, ideal pentru tratarea bolilor pulmonare.
Salina a început sa fie exploatată în 1689, iar astăzi are 15 camere în formă de trapez, cu bază de 32 de metri și înălțimea de 45 de metri. Suprafața totală a minei este de 78.000 de metri pătrați, iar volumul excavat este de aproape 3 milioane metri cubi de sare. În jurul pilonului uriaș care susține mina există statuile lui Mihai Eminescu, Decebal și Traian (sculptate in sare), precum si basoreliefurile lui Mihai Viteazul.
Muntele de sare, declarat monument al naturii, se întinde pe o suprafață de două hectare. În interiorul său există Grota Miresei. Salina poate fi vizitată în fiecare zi de marti pana duminica, intre orele 09:00 si 15:00 (ultima coborare). Taxa de intrare este de 14 lei/adulti si de 7 lei/elevi si studenti.
Lacurile din Slănic Prahova
Datorită Muntelui de Sare, în stațiunea Slanic Prahova există patru lacuri cu concentrație mare de sare. Este vorba despre Lacul Verde, Baia Roșie, Baia Baciului și Baia Porcilor, renumite pentru efectele terapeutice ale nămolului sapropelic și a apei sărate.
Mânăstirea Crasna
În apropierea stațiunii se află Crasna, micuța localitate în care a fost construită mânăstirea cu același nume – la circa 15 km distanță de Slănic Prahova. Lăcașul de cult a fost construit în pădure, lângă pârâul Crasna, la baza muntelui Ursoaia. Pe locul mânăstirii fusese anterior un schit de călugări și o biserică de lemn (așa cum arată prima atestare documentară din anul 1745). Biserica purta hramul „Sfinților Împărați Constantin și Elena” și era înconjurată de câteva chilii.
Drumul spre schitul Crasna trece prin satele Groșani, Schiulești și Valea Crasnei. De la schit vă puteți întoarce pe drumul forestier care duce la Maneciu Ungureni. De asemenea, se poate ajunge la mânăstire pe ruta Ploiești – Vălenii de Munte, iar de acolo pe jos, pe cărări de munte, până la schit. Poate părea un drum ceva mai lung, însă nu este deloc anevoios, iar peisajele sunt de poveste.
Muzeul de Sare
Muzeul este amenajat în Casa Camarasiei, o clădire monument istoric, care a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea. Pe vremuri servea ca reşedinţă funcţionarului care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare. Casa a fost restaurată recent, iar muzeul a fost redeschis în 2003. În muzeu sunt expuse documentele care atestă istoria salinei de la Slănic, unelte şi utilaje vechi folosite la extragerea sării, cristale de sare, ilustraţii ale florei şi faunei din zonă.
Citește și: Minuni ascunse: 5 lacuri mai puțin cunoscute din România
Trasee turistice
Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apă potabilă, care se întinde pe o lungime de 3 km și oferă o priveliște încântătoare. Pe ambele maluri sunt construite case de vacanță. Este așezat într-o zonă montană pitorească, în bazinul Doftana. Lacul este situat la o altitudine de 650 m și are o suprafață de 215 ha. Barajul are o înălțime deasupra fundației de 108 m și serveşte în principal pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrială a municipiilor Câmpina şi Ploieşti. În subsidiar, barajul asigură şi apă pentru irigare și salubrizare.
De asemenea, în zonă pot fi urmate și câteva trasee marcate prin Munții Grohotis cum ar fi:
- Slănic – Vârful Gorganul Mic – Varful Mare Bechet – varful Poiana Lungă – Șaua Cordun – Valea Crasnei – Schiulești – Slănic
- Slănic – Ștefești – Valea Vrăbilău – Pârâul Bradului – Șaua Cordun – Vârful Trifoiu – Valea Crasnei – Schiulești – Slănic
- Slănic – Vârful Radila Mare – Vârful Ulița – Varful Grohotiș – Vârful Bobu Mare – Vârful Bobu Mic – Stana din Babeș – Cheia
Ce mai poți vizita în Slănic Prahova
Alte obiective turistice din Slănic-Prahova care pot fi vizitate pe lângă cele enumerate anterior sunt:
- Fântâna Rece, Fântâna lui Dușman, Fântâna lui Gogon
- Piatra Verde
- Grota Miresei – declarată rezervație naturală geologică și geomorfologică în 1954. Are o suprafață de 2 ha. Numele a apărut după anul 1920, când, la patru zile după nuntă, o localnică ce a fost căsătorită cu forța de către părinți, s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare.
- Complexul Baia Baciului este format din Muntele de sare, cu Grota Miresei și Baia Miresei, apoi Lacul Mare (numit și Baia Baciului, are o suprafață de 5100 mp și o adâncime maximă de 7 m) și Baia Porcilor (1460 mp)
Cum ajungi la Slănic Prahova
Stațiunea Slănic Prahova este situată în apropiere de Ploiești (la doar 45 km distanță) și de București (aproximativ 100 km). Cu mașina, ruta pe care trebuie să o urmezi este București – Ploiești – Slănic. Mergi de DN1 până la Ploiești și poți merge pe ruta Valea Teleajenului traversând dealul Bughea sau pe Valea Vrăbilăului din localitatea Plopeni.
Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.
Sursa foto: dreamstime.com