Daca ai avut norocul ca barza sa te lase pe acoperisul unei case din judetul Cluj sau viata ti-a indrumat pasii intr-acolo, stii deja ca nu ai cum sa te plictisesti in weekend-uri sau in vacante. Intreaga zona abunda de minunatii naturale numa’ bune de vizitat si de carari care asteapta sa le batatoresti inca o data.
Dar daca barza a obosit sa mai zboare pan’ la Cluj si s-a lepadat de tine mai la sud, atunci poate ca nu-i cunosti toate secretele si vrei sa le descoperi intr-o zi. Clujul trebuie vazut neaparat, si daca tot ajungi acolo, mai ramai o zi: Turda se afla la numai 32 de kilometri distanta, iar zona din jurul orasului are cu ce se lauda.
Salina Turda
Celebra salina se afla in zona Durgau – Valea Sarata; nu ai cum sa ratezi drumul, pentru ca in orasul Turda sunt indicatoare la tot pasul. Lucrarile de amenajare prin care a trecut in ultimii ani (a fost redeschisa in 2011) au transformat-o intr-o locatie excelenta pentru petrecerea catorva ore sau chiar a unei zile intregi in subteran. Nu exista loc de plictiseala: la 120 de metri sub pamant poti juca minigolf sau bowling, baschet, fotbal sau chiar biliard. Daca nu ai timp pentru asa ceva, multumeste-te cu un tur complet al salinei si cu aerul binefacator pe care il vei respira in tot acest timp.
Cheile Turenilor
Dupa ce ai vizitat salina si nu vrei sa ajungi in Cheile Turzii pentru ca le-ai vazut cu alta ocazie, poti sa optezi pentru Cheile Turenilor; din Turda nu sunt decat 13 km, iar de la Salina Turda, si mai putin. Odata ce ajungi la intrarea in chei, va trebui sa lasi masina si sa continui drumul pe jos. Daca esti un montaniard adevarat, poti face chiar si un traseu de o zi in Cheile Turenilor (cu un ghid specializat, echipament si tot tacamul), dar daca vrei sa incluzi aceasta destinatie in excursia ta de o zi, va trebui sa te rezumi la o plimbare scurta. Suficient insa sa admiri culmile ascutite ale stancilor si sa-ti auzi ecoul. Rezervatia naturala Cheile Turenilor se intinde pe o suprafata de aproape 30 de hectare; lungimea cheilor este de 1850 m, iar peretii inalti de aproape 150 m ascund peste 20 de pesteri si cascade uimitoare. Ai auzit de Pestera cu Silex, Pestera de sub grohotis sau de Pestera Vulturilor? Toate sunt aici si le poti vizita.
Cetatea Trascaului
I se mai spune si cetatea Coltesti, pentru ca se afla in vestul satului Coltesti, adica la numai 30 km de Turda. Declarata monument istoric, Cetatea Trascaului a fost construita la 705 m altitudine de subvoievodul Trascau dupa invazia tatarilor (in anul 1241). La vremea aceea, cetatea avea donjon (un turn inalt, pastrat astazi doar partial) si locuinta (un turn cu cinci etaje). Cele doua turnuri erau legate intre ele prin ziduri, formand o curte interioara. Odata cu eliminarea familiei nobililor de Trascau, in 1713, trupele imperiale austriece au distrus si cetatea, astfel ca astazi mai pot fi vazute doar o parte din zidurile incintei si cele doua turnuri. Si peisajul de o frumusete rara oferit de intreaga zona a Muntilor Trascau.
Baile Sarate
Este incredibil cum micuta statiune balneara Baile Sarate Turda, aflata la numai 4 km de centrul orasului Turda si la 360 m altitudine, a rezistat atat timp!
Statiunea exista inca din 1834, desi forma si marimea actuala le-a capatat abia in perioada interbelica, atunci cand dr. József Hanko impreuna cu farmacistul Velitis au analizat compozitia chimica a apelor si au realizat cat de binefacatoare pot fi. Lacurile s-au format in urma alunecarilor de teren favorizate de exploatarile miniere de sare din regiune, incepute inca de pe vremea romanilor. Depresiunea inconjurata de padure dispune astazi de 15 lacuri sarate (cu concentratii diferite de sare), unele dintre ele fiind amenajate ca zone de agrement. Cele mai cunoscute sunt Lacul Roman (care functioneaza ca si strand), Lacul Privighetorii (14 m adancime), Lacul fara Fund (19 m adancime), Lacul Csiky (cel mai mare lac antropogen din Transilvania, care masoara o adancime de numai 5 m), Lacul natural Kimpel, cu apa dulce sau Lacul Nyalkas (Lacul Mocirlos).
Statiunea Baile Sarate face parte din rezervatia naturala “Saraturile Ocna Veche”.