Salina Turda – cand sa o vizitezi si de ce?

Salina TurdaAi auzit, cu siguranta, de existenta Salinei Turda (langa Cluj) si te intrebi de ce ar trebui sa o vizitezi. Ei bine, nu te gandi ca ai sa intalnesti o salina obisnuita cu niste pereti de sare, banali. Vei intalni un loc impresionant, cu o arhitectura deosebita, si un spatiu amenajat cu multe facilitati de relaxare.

Cand merita sa vizitezi salina Turda
Ai putea sa o vizitezi oricand, dar poate fi o optiune foarte potrivita de petrecere a timpului liber in zilele in care afara ploua cu galeata sau ninge viscolit.

In subteran, poti sa joci bowling, biliard, baschet, minigolf, fotbal sau chiar tenis. Daca esti o fire mai romantica, poti sa-ti iei prietena si sa faceti o plimbare cu barca pe lacul subteran. Pentru „copiii fara varsta”, a fost amenajata o roata mare de carusel. In Mina Rudolf exista un amfiteatru destul de incapator (100 de locuri), in care se organizeaza periodic spectacole de teatru sau concerte. Costurile nu sunt asa de mari: inchirierea unei barci costa 10 lei de persoana (20 de minute), biletul pentru o tura in carusel costa 5 lei de persoana (8 minute), inchirierea terenului de golf costa 10 lei de persoana (30 de minute), la fel si pista de bowling (20 de minute), inchirierea unei mese de biliard costa 2 lei de persoana (10 minute), iar a unei mese de tenis 5 lei de persoana (30 de minute).

In cazul in care esti deja dependent de Facebook sau internet, poti sa stai fara grija: dependenta ta va putea fi intretinuta chiar si in subteranul salinei Turda: pe aproape intreaga suprafata  si chiar in baza de tratament exista acces la internet wi-fi. Gratuit!

Si inca un argument: poti sa vizitezi salina Turda in special in zilele toride de vara. Cand simti ca soarele incepe sa-ti topeasca si ultima farama de energie si cand termometrul atinge 40 de grade la umbra, gandeste-te ca in salina nu sunt mai mult de 10 – 12 grade! Ce racoare! Atentie insa: racoarea este buna, daca nu treci brusc prin asemenea variatii de temperatura; cel mai bine ar fi sa te protejezi cu ceva haine groase atunci cand cobori in subteran.

De ce sa vizitezi salina Turda
Exista o multime de motive pentru care merita sa vizitezi salina Turda. In anul 2013, site-ul american Business Insider a inclus salina in Top 25 al destinatiilor de calatorie incredibile din lume, despre care turistii nici nu stiu ca exista. Asa se explica, probabil, numarul mare de turisti straini si recunoasterea de care se bucura acest obiectiv turistic din 2010, cand a fost amenajata si redata circuitului turistic.

Pe de alta parte, o vizita in salina Turda este recomandata celor cu probleme de sanatate. Mediul salin este foarte indicat celor care au probleme respiratorii: temperatura este constanta (in jur de 10 grade), umiditatea se pastreaza undeva la 75 – 80%, iar concentratia de aerosoli este optima. Astfel, mina Rudolf functioneaza ca si sala de tratament subteran inca din anul 1992. Centrul de tratament asigura si cazare pentru mai multe zile – pentru tratament sau recuperare mai indelungate.

Si-apoi, de ce sa nu vizitezi salina Turda? Este cel mai important obiectiv turistic din localitate. Si pana sa ajungi la spatiul de agrement din salina, vei putea vizita si salile-muzeu amenajate la intrare. Prima este Sala Ecourilor – unde sarea pe care care o vei admira este pur si simplu fantastica, translucida, ireala!

Urmeaza Sala Crivacului – acea sala in care troneaza „crivacul”, o masinarie veche din anul 1881, trasa de cai, cu care era adusa sarea la nivelul galeriei si transportata apoi afara. E bine sa stii ca acest crivac nu este cel mai vechi din salina Turda, ci este mostenitorul altuia, din 1864.

In Sala putului de extractie ai sa vezi moletele – acele roti uriase care dispun de cabluri si care erau folosite la transportarea sarii. Interesant este ca, desi sunt la fel de vechi precum primul crivac, functioneaza si astazi.

Ca sa ramai in trendul acelor vremuri, incearca sa renunti la confortul oferit de lifturile moderne si silentioase si sa cobori pe scari cele 26 etaje care te vor duce la lacul din inima salinei. Or fi ele inguste si pline de depuneri saline, insa peisajul nu se compara cu nimic!

Ce zici, sunt suficiente aceste motive sa te convinga sa vizitezi salina Turda? In incheiere, nu uita ca salina Turda poate fi vizitata zilnic intre orele 9.00 si 16.00, ultima ora de acces in subteran fiind 15.00. Un bilet de intrare pentru adulti costa 20 de lei, iar pentru copii/studenti – 10 lei. Pensionarii platesc 12 lei/persoana.

Cauti cazare? Intra aici!