Judetul Bistrita – Nasaud se afla intr-una dintre cele mai pitoresti zone din nordul tarii. Cheile Bistritei sunt cunoscute in toata tara pentru relieful si frumusetea de neegalat care s-a creat la trecerea acestora prin formatiunile vulcanice ale muntilor Calimani pe o distanta de 7 km. Bistrita prezinta calatorului o altfel de Transilvanie, o Transilvanie cu personalitate proprie datorita asezarii sale in depresiune, inconjurata de culmi domoale si rupta parca de restul lumii. Bistrita este un judet ce sarbatoreste diversitatea culturala si isi onoreaza istoria cu mare cinste.
Orasul Bistrita
Orasul resedinta de judet al judetului Bistrita – Nasaud, Bistritz in germana sau Beszterce in maghiara, are pana in 100.000 de locuitori si este asezat pe raul Bistrita Ardeleana la o altitudine de 360 m. Orasul se distinge prin panorama superba a dealurilor impadurite ce il inconjoara din toate partile si apa limpede a Bistritei Ardelene care il strabate.
Orasul nu este foarte vizitat datorita potentialului turistic neexploatat de catre edilii primariei din zona, dar este plin de locuri frumoase si comori ascunse ce iau prin surprindere calatorul care are rabdare sa il strabata la pas.
Bistrita este locul ideal de cazare pentru cei ce aleg sa petreaca un weekend sau o mini vacanta in judetul Bistrita – Nasaud. Orasul este linistit, pitoresc, iar ritmul de viata de aici pare mult mai domol decat cel din alte mari orase.
Turnul Dogarilor
Turnul Dogarilor este tot ce a mai ramas din cetatea medievala a Bistritei, construita in secolul 13 si refacuta de doua ori, in 1465 si 1575. In jurul turnului mai exista doar fragmente din zidurile de aparare, iar santul ce inconjura cetatea este partial astupat.
Turnul Dogarilor se ridica singur astazi pe locul in care in urma cu cateva secole existau 18 turnuri de straja ale sistemului de fortificatii din cetatea Bistritei. Dupa cum este obiceiul cu astfel de cetati, turnul a preluat denumirea breslei care era responsabila cu pastrarea si apararea acestuia.
Turnul a carui istorie intunecata este adesea subiect de discutie in oras a servit pe rand drept inchisoare si spital de psihiatrie inainte de a fi transformat in expozitie de masti medievale si papusi.
Biserica Evanghelica
Construita intre anii 1320 si 1470, biserica in stil gotic este cladirea de cult reprezentativa pentru oras datorita modificarilor suferite in secolul 16 atunci cand numeroase detalii initiale au fost restaurate dupa inspiratia renascentista. Turnul de piatra este cel mai inalt turn de acest tip din tara, ridicandu-se la peste 75 de metri inaltime.
Turnul de piatra nu este singura comoara a bisericii evanghelice din Bistrita. Peretele de sud al acesteia adaposteste cea mai veche sculptura gotica din aceasta zona a tarii, iar in interiorul bisericii este expusa o orga veche de aproape 3 secole.
Monumente de arhitectura
Plimbarea prin oras duce vizitatorul pe strazi inguste, pavate in piatra, printre siruri de case inghesuite, construite in stilul burgurilor din Germania si printre cladiri de o adevarata valoare arhitecturala.
Casa Peterman construita in 1457 si pastrata aproape in intregime in forma sa initiala, Casa lui Ion Zidaru cu planseul sau de lemn profilat si elementele unice de arhitectura medievala sau Casa Argintarului construita in stil gotic si renascentist transilvanean sunt doar cateva dintre comorile orasului.
Ruinele cetatii Rodnei
In bogatia de comori ascunse ale Transilvaniei, unele locuri de adevarata valoare cultural istorica sunt adesea trecute cu vederea. Una dintre aceste comori despre care se stie si se vorbeste prea putin este situl arheologic de la Cetatea Rodnei, un loc nevalorificat la adevaratul sau potential, un loc in care vestigiile istoriei par sa respire inca aerul de acum sute de ani, vibrand pline de povesti inca nespuse.
Asezata pe cursul Somesului Mare la poalele muntilor Rodnei, cetatea Rodnei se mai pastreaza astazi doar sub forma de ruine ale unor ziduri candva marete.
Descoperirile arheologice sugereaza ca zona cetatii Rodnei a fost locuita inca din epoca de piatra si a continuat sa se dezvolte odata cu bogata dar zbuciumata istorie a zonei.
Tot in perimetul cetatii se afla si ruinele unei biserici dominicane ce are cateva secole de istorie. Vizitatorii care isi fac drum pana aici nu trebuie sa plateasca taxe sau sa respecte un program de vizita dar sunt incurajati sa ia cu sine aparatele de fotografiat pentru a impartasi acest colt uitat de istorie cu restul lumii.
Muzeul Sasesc
Muzeul Sasesc aflat in comuna Livezile la numarul 82 este un omagiu adus bogatei culturi sasesti care si-a pus atat de puternic amprenta acestei superbe zone din tara. In muzeul cu specific sasesc se observa influente specifice in toate detaliile gospodariei si anexelor acesteia care sunt prezentate in stilul muzeelor taranesti.
In interiorul muzeului se pastreaza mobilier, textile si alte obiecte autentic sasesti precum soba din cahle.
Casa Memoriala George Cosbuc
La comuna Cosbuc se ajunge pe DN 17C dinspre orasul Nasaud. Muzeul in sine este usor de reperat, aflandu-se exact in centrul localitatii, in apropierea podului graniceresc ce trece peste raul Salauta.
Muzeul Memorial George Cosbuc se afla in vechiul sat Hordou din judetul Bistrita Nasaud, locul unde acesta s-a nascut in anul 1866 intr-o familie de preoti. Satul a preluat numele marelui poet, aratandu-i o cinste de care din pacate se bucura prea putini artisti si scriitori romani.
Casa Memoriala George Cosbuc din satul Cosbuc este vizitata anual de numere impresionante de turisti straini si romani si este pastrata in cea mai buna stare de catre autoritatile locale.
Accesul in casa traditionala cu 5 camere se face prin tinda, iar in odai sunt expuse fotografii, scrisori, traduceri si volume originale din epoca poetului. Este pastrata aproape in intregime chiar si biblioteca marelui poet pe care acesta a tinut-o in timpul vietii, o biblioteca ce contine un numar impresionant de peste 30.000 de volume.
Casa Memoriala George Cosbuc este considerata primul muzeu de literatura romana din tara.
Pretul unui bilet este de 2 lei pentru adulti si 1 leu pentru copii si elevi.
Taxa pentru fotografiere este de 15 lei.
Muzeul poate fi vizitat de miercuri pana duminica intre orele 9:00 si 17:00, lunea si martea fiind inchis.