Ce sa facem o zi in Brasov

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUnul dintre marile orase ale Romaniei, Brasovul, are un farmec aparte greu de expus in cuvinte care sa ii faca dreptate. Este un oras al contrastelor, un oras modern si totusi bogat in istorie, in care influentele diverselor minoritati se impletesc armonios iar stilul de viata de aici, mult mai calm si linistit, rezistent parca la trecerea anilor, este protejat de muntii ce inconjoara orasul. Pentru turistul pasionat de locuri speciale si comori ascunse, Brasovul are multe de oferit, greu de inghesuit in doar cateva ore de lumina. Si totusi, o zi petrecuta in Brasov ramane vie in amintirea calatorului o viata intreaga.

Daca se ajunge dimineata, primul lucru pe care turistul venit cu masina ar trebui sa il faca este sa o parcheze. De Brasov te poti bucura cel mai bine intr-o plimbare linistita ce ofera ocazia de a admira pe deplin tot ce are de oferit orasul.

Plimbarea de dimineata in Brasov

O plimbare de dimineata pe Strada Republicii cunoscuta si sub numele de Ulita Caldararilor este inceputul perfect pentru o zi ce imbina cultura, istoria si natura in reteta perfecta pentru calatorul adesea grabit. O plimbare pe aceasta strada pare o plimbare inapoi in timp, unde sunetul masinilor, poluarea si viata haotica din marile orase par la mii de kilometri distanta.

De pe strada Republicii pana la Piata Sfatului, intreg Brasovul pare sa stea undeva la granita intre fascinantul Ev Mediu si prezent, adesea turistul trezindu-se coplesit de diferenta dintre cladirile ce respira istorie si trecatorii moderni si grabiti, la fel ca in orice alt oras. Aici turistii se pot opri pentru o cafea de dimineata inainte de a porni in prima aventura a zilei.

Strada Sforii, cu o latime cuprinsa intre 1.11 si 1.35 metri, este unul dintre obiectivele turistice pentru care orasul Brasov este cunoscut in toata Europa si nu trebuie ratat la o plimbare prin oras, aceasta fiind una dintre cele mai inguste strazi de pe continent.

Masivul Tampa: Turistii care ajung in Brasov pot profita de prima parte a diminetii pentru a se bucura de natura din zona, natura ce incadreaza perfect orasul. Ridicat la 400 de metri fata de oras si ajungand la altitudinea maxima de 960 de metri, masivul Tampa este o rezervatie naturala ce adaposteste peste 450 de tipuri de plante printre care si zambila salbatica, dar si fauna protejata in intreaga Uniune Europeana.

Pana la poalele Tampei se poate ajunge cu masina, iar pentru un drum direct si rapid pana in varf se recomanda Telecabina Brasov care ajunge in varful masivului in sub 3 minute. De pe Tampa privelistea orasului este absolut superba.

Program: Telecabina functioneaza de luni pana vineri intre orele 9:30 si 18:00 (cu ultima urcare la 17:45 si ultima coborare la 18:00), iar sambata si duminica de la 9:30 la 19:00 (cu ultima urcare la 18:45 si ultima coborare la 19:00).

Tariful: 9 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii sau 15 lei dus-intors pentru adulti si 8 lei dus-intors pentru copii.

Pranzul in Brasov

Coborand in timp pentru pranz de pe Tampa, turistii pot lua masa in oras la restaurante ce reflecta intocmai personalitatea orasului:

1. Sergiana: O optiune inspirata pentru pranzul in Brasov este restaurantul Sergiana unde turistul poate continua sa traiasca la granita dintre prezent si trecutul glorios al acestei zone, intr-o crama care da impresia ca Evul Mediu nu a trecut ci doar s-a modernizat. Preparatele traditionale unguresti, sasesti si romanesti sunt prezentate exceptional in farfurie si pastreaza gustul bucatariei pentru care aceasta zona este recunoscuta.

2. Cramele lui Decebal: La restaurantul Cramele lui Decebal se mananca romaneste, se mananca bine si se mananca in tihna. Locul este recomandat in mod special turistilor care viziteaza Brasovul alaturi de prieteni din strainatate pentru a le oferi un gust al bucatariei si folclorului din zona.

Biserica Neagra si Cetatea Brasov

Dupa pranz, turistul care isi doreste sa cuprinda esenta Brasovului intr-o singura zi nu are timp de odihna. Mai sunt de vizitat Biserica Neagra si Cetatea Brasovului pentru a putea spune ca s-a petrecut cu adevarat o zi completa in aceasta capitala a muntilor.

Biserica Neagra: Nici un tur al orasului nu se poate incheia fara o vizita in Biserica Neagra, simbol al orasului. Catedrala in stil gotic construita in anul 1380 a fost partial distrusa intr-un incendiu in urma cu 300 de ani, moment in care si-a primit numele actual. Aici au loc concerte de orga pe timpul verii.

Program de vizita: Marti – Sambata 12:00 – 19:00, Duminica 12:00 – 15:00, Luni inchis.

Pret bilet: 8 lei adulti, 5 lei studenti, 3 lei elevi, iar copiii pana in 7 ani au acces gratuit.

Pret bilet concerte orga: 10 lei

Cetatea Brasovului: Cetatea ce dateaza din secolul XV este un ansamblu fortificat cu o suprafata de aproximativ 23.000 mp construiti din piatra. Intre fortificatiile Brasovului, construite de diverse bresle, se numara 3 bastioane ce mai pot fi vizitate si astazi alaturi de fortificatiile din afara zidului, Cetatuia si muzeul Muresenilor. Intre acestea, Bastionul Tesatorilor, asezat pe Aleea Tiberiu Reiceanu, este un punct perfect de incheiere a turului orasului in atmosfera tipic medievala.

Program: Marti – Duminica 10:00 – 18:00, Luni: Inchis

Pret Bilete: 4 lei

Cazare in Brasov

Dupa o zi incarcata, o noapte relaxanta petrecuta in Brasov este finalul ideal. Inainte de cina se pot revizita locurile prin care s-a trecut in plimbarea de dimineata, locuri ce se transforma intr-un mod cu adevarat magic la lasarea serii.

Optiunile de cazare din Brasov sunt numeroase si ideale pentru toate tipurile de buget, de la pensiuni la hoteluri de renume. Pentru turistul obosit, optiunea perfecta este un hotel cu restaurant unde se poate lua si cina.

Casa Muresan: Hotel si restaurant asezat in centrul Brasovului la doar cateva minute de gara pentru cei care trebuie sa prinda trenul de dimineata. Unitatea prezinta servicii de 4 stele la tarife de trei si are 46 de camere dotate pentru maxim de confort.

Hotel Ambient: In centrul Brasovului, grupul Ambient ofera cazare atat la hotelul de 4 stele cat si la pensiunea construita in regim de casa de oaspeti ce ofera un plus de intimitate dar mentine acelasi standard ridicat de confort.